In de wereld van klimaatverandering en het verminderen van CO2-uitstoot komen we er niet meer onderuit. Langzamerhand verdwijnt de klassieke verbrandingsmotor uit het straatbeeld. Of er uiteindelijk vooral hybrides, of volledige elektrische auto’s zullen worden geproduceerd moet de toekomst uitwijzen, maar dát we moeten stekkeren staat vast. Wat voor opties zijn er voor je elektrische auto opladen? Maak je altijd aanspraak op een laadpaal dichtbij huis? In dit artikel kijken we naar de antwoorden op deze vragen.
1. Elektrische auto opladen aan huis?
Een laadpaal bij je huis plaatsen is op de lange termijn de meest voordelige optie, maar vergt wel een eenmalige investering.
Een wallbox of thuislader kost ongeveer 2000 euro en de prijs per kWh is gemiddeld 23 cent. Dat is een stuk goedkoper dan bij publieke laadpalen, maar daarover later meer. Je hoeft overigens niet op hele hoge laadsnelheden te rekenen. Aangezien je elektrische auto opladen gewoon de hele nacht kan, is dit gelukkig niet zo’n probleem.
Overigens is een laadpaal bij huis helemaal aan te raden als je zonnepanelen hebt. Dan lopen de kosten aardig terug, zeker op een zonnige dag.
Een elektrische auto gratis opladen in volle zon?
2. Publiek laden
Tegenwoordig vind je op veel plaatsen ook publieke palen waarmee je je elektrische auto opladen kunt. Er zijn veel apps waarmee je de status van deze laadpalen kunt checken.
Denk bijvoorbeeld aan de prijzen, de beschikbaarheid en de snelheid. Laadtarieven beginnen meestal bij 35 cent per kWh en lopen op tot 45 cent.
Als er geen laadpaal bij jou in de buurt is, en je je elektrische auto opladen dus niet dichtbij huis kunt doen, kun je een verzoek indienen bij de gemeente. Dan plaatsen ze er misschien wel eentje bij je in de straat.
3. Snelladen
Ook snelladen is tegenwoordig een optie, en sommige laadpalen hebben erg hoge capaciteiten. Zelfs hoger dan 250 kWh. Om je auto zo snel te kunnen opladen moet zowel de laadpaal, als het voertuig zelf hiervoor geschikt zijn.
Als het allemaal geschikt is, kun je in 20 minuten ongeveer 400 kilometer bij hebben ‘getankt’. Je elektrische auto opladen met deze snelheden was een aantal jaren geleden ondenkbaar. Overigens betaal je hier wel aardig voor; ongeveer 75 cent per kWh.
- Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
- Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
- +100.000 gebruikers (!)
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes
(8,5)
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +300.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)
- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Klanten beoordeling: 8,5
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.