Dat we in Nederland – en overigens ook in ongeveer de rest van de hele wereld – last hebben van torenhoge brandstofprijzen is inmiddels welbekend. Het is echter een fabeltje dat dit louter en alleen komt doordat de olieprijzen zo hoog zijn. Er zijn meerdere factoren van invloed, en die zijn eigenlijk alleen voor de burger vervelend. Energiemaatschappijen zoals Shell maken namelijk fors hogere winsten. In het tweede kwartaal is de winst verdubbeld in vergelijking met het voorgaande jaar 2021: ruim 11 miljard dollar.
1. Hogere marges voor Shell per vat
Door de torenhoge brandstofprijzen is het voor Shell een stuk gemakkelijker geworden om winst te maken. Als je kijkt naar hoe groot de marge is op het raffineren van een vat olie zie je dat die is gestegen tot 28 dollar.
Dat was in de eerste drie maanden van 2022 ‘slechts’ 10 dollar. Een stijging van 180% aan pure winst dus. Dat de brandstofprijzen een stuk harder stijgen dan de olieprijzen is voor oliemaatschappijen dus een grote uitkomst.
Ze maken heel veel winst en de consument is de dupe van de torenhoge brandstofprijzen.
Een stijging van 180% winst
2. Gaat Shell uiteindelijke meebetalen aan torenhoge brandstofprijzen?
De vraag is natuurlijk of het mogelijk is om bedrijven als Shell mee te laten betalen aan de torenhoge brandstofprijzen. Er is namelijk nogal wat verontwaardiging over de winsten die worden behaald.
Zo is er in het Verenigd Koninkrijk al een extra winstbelasting ingesteld voor olie- en gasbedrijven. Deze belasting gaat gelden tot en met tenminste 2025.
Het geld dat hier extra mee wordt binnengehaald, gaat terug naar de Britse belastingbetaler. Hierdoor wordt het wat goedkoper om te rijden in een auto met een verbrandingsmotor.
2.1 Torenhoge brandstofprijzen ook in Nederland compenseren?
Nederland heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog ook een tijdelijke oorlogswinstbelasting ingevoerd. Ook toen werden de bedrijfswinsten belast bij die bedrijven die profijt hadden bij de oorlog.
Dan vragen we ons natuurlijk ook meteen af of ook in Nederland extra gecompenseerd kan worden voor de torenhoge brandstofprijzen. Als dat al gebeurt, zal dat niet op de korte termijn zijn.
Volgens de verantwoordelijke ministers is het technisch gezien niet haalbaar om binnen 2 jaar(!) zo’n extra belasting in te stellen. De Belastingdienst zou niet in staat zijn om dit te regelen. Tja, mooier kunnen ze het niet maken.
3. Niet alles is koek en ei
Maar toch is ook niet alles perfect voor gas- en oliebedrijven. De torenhoge brandstofprijzen zorgen voor veel winst, maar er zit ook een grote kostenpost aan te komen, of die is er eigenlijk al.
Doordat bedrijven weggaan uit Rusland moeten er veel extra kosten worden gemaakt. Door de oorlog in Oekraïne zullen er honderden miljoenen euro’s moeten worden geïnvesteerd om alle raffinaderijen en andere activiteiten stop te zetten in Rusland.
3.1 Waterstof
Shell gelooft in de auto op waterstof en investeert al jaren in deze technolgie. Tijdens de bekendmaking van de kwartaal cijfers werd bekend gemaakt dat ze een groene waterstoffabriek gaan bouwen op de Tweede Maasvlak in Rotterdam. Shell wil in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn.
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Garantiekorting van minimaal 13 cent bij 1350+ stations
- Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
- Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
- Fijnmazig landelijke dekking: 1350+ tankstations
(Q8, Tango, OK, Texaco, Esso, Sakko, Avia, Argos, Firezone) - Afrekenen en gebruik van >90 carwash o.a. bij Esso, Texaco en OK
- Betaald parkeren in de Tango App
- Wekelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes

Deze gratis tankpas is bedoeld voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.
8,7
- Tanken in Benelux (totaal 1900+ tankstations) bij 8 merken
- Tango, Avia, Sakko, OK, EG Group van Texaco & Esso, Esso (Vissers), Total (CNG), Argos, Firezone
- Pompprijs is leidend
- Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,17 cent korting
- Geen transactie kosten per tankbeurt
- Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
- Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
- Echte tankpas zzp, incl. beheerders tool voor het wagenpark
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK),
- De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen.
- In gebruik bij meer dan 13.000 ondernemers
- Alle tankstations staan in de (nieuwe) Tango app
- Betaald parkeren app geintegreerd
- Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
- Geen pechhulp mogelijkheden
- Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen
Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.