4 minuten leestijd

 

De Tango tankstations begon in het magische jaar 2000 in Nijmegen. Toen was de feestelijke opening van hun eerste tankstation dat het tanken in Nederland voorgoed veranderde.

Nu 17 jaar later groeit Tango met 1 tankstation per maand. Wat is reden van het succes van de onbemande tankstations in Nederland? Een stukje historie van puur Hollands ondernemerschap van deze tankpas aanbieder.

 

1. Tango staat voor Tank & Go

De geschiedenis van Tango begint in 2000. In dat jaar opende Tango in Nijmegen het eerste onbemande tankstation van Nederland. Snel tanken en weer op weg.

De naam zegt het al: een samenvoeging van de woorden Tank & Go. Nu zijn meer dan 198 tankstation, verspreid over heel Nederland en het groeit nog steeds. De verwachting is dat dit jaar het tweehonderdste tankstation geopend zal worden. Het marktaandeel van Tango is het grootste in het onbemande segment van tankstations in Nederland.

 

 

 

2. Slimme innovatie

Door het innovatief inrichten van de Tango tankstations en door een hoge mate van automatisering besparen ze op de operationele kosten. Deze besparing geven ze weer terug aan de klant in de vorm van korting.

Hierdoor kunnen ze kwaliteitsbrandstof aanbieden tegen lagere prijzen. Bij hun kun je dus niet sparen voor handdoeken of speelgoed, ze geven liever iedereen een hoge korting. Dit was het concept in 2000 en zo is al 19 jaar lang het nog steeds.

Ook hun zakelijk tankpas (Q8 Liberty Card of Tango Tankpas) is onderscheidend in de markt. Het is de enige gratis zakelijke tankpas met een uitgebreid fleetmanagement systeem voor eigen wagenparkbeheer voor MKB bedrijven.

 

 

2.1 Snel & simpel door automatisering

De hoge mate van automatisering heeft onder andere te maken dat een klant direct met zijn betaalpas of zakelijke tankpas aan de pomp betaalt.

Geen lange wachtrijen en niet langer meer wachten op je voorgangers die nog moeten afrekenen in de shop. Bij de Tango tankstations kun je met alle bankpassen betalen en met de creditcards MasterCard en Visa.

Daarnaast accepteert Tango diverse zakelijke tankpassen. Een overzicht:

 • Q8 Liberty Card,
 • MultiTankcard (MoveMove-pas)
 • Travelcard,
 • Fleetpas,
 • EDC,
 • MKB-Brandstof en
 • XXImo.

Zie onze tankpas vergelijkingstabel waar je de diverse genoemde passen kan vergelijken en direct kan aanvragen.

3. Kuwait Petroleum: grote speler.

Liberty tankkaart van Q8 Kuwait Petroleum

In 2004 nam Kuwait Petroleum Tango over. Kuwait Petroleum Corporation is een van de grootste petroleum verwerkende bedrijven ter wereld. De roots van het bedrijf liggen uiteraard in Koeweit, dat in een regio ligt met 75% van de wereldwijde oliereserves.

De merknaam Q8 is onder andere bekend van de Q8 tankstations, Q8 motorolie en Q8 Mazout. Het Europese hoofdkantoor is in Den Haag gevestigd en in Europoort heeft Q8 een groot geavanceerd research centrum. Meer informatie kan je vinden op www.Q8.nl

 

4. Veiligheid voorop

Alle reguliere brandstoffen zijn beschikbaar. Bij de TanGo Tankstations kun je terecht voor de brandstoffen euro 95, diesel en super plus 98.

Ze kunnen deze kwaliteitsbrandstoffen goedkoper aanbieden door te besparen op de bovengenoemde operationele kosten. 

Naast het tanken van kwaliteitsproducten, de hoge snelheid en het gemak, is het tanken op hun tankstations volledig veilig. De tankstations worden namelijk 24 uur per dag geobserveerd en bewaakt.

Elke oliemaatschappij pretendeert kwaliteitsbrandstof te leveren, maar hoe ziet dat proces er uit en hoe wordt de kwaliteit vastgesteld?

 

4.1 Distributie van brandstof

Alle grote oliemaatschappijen bieden hun geraffineerde brandstoffen aan op de internationale oliemarkt. Dat geldt ook voor Kuwait Petroleum, het moederbedrijf van Tango.

Ze kopen deze brandstoffen in en vervoeren deze naar de verschillende brandstofdepots in Nederland.

 

4.2 Brandstofdepots met kwaliteitsbrandstoffen

brandstof depots voor Tango tankstations

De brandstofdepots zijn strategisch verdeeld over Nederland. Elke maatschappij maakt gebruik van deze depots. Zo hoeft een tankwagen niet door heel Nederland te rijden om de tankstations te bevoorraden. Iedere maatschappij heeft dus dezelfde basisbrandstof.

Elk merk voegt hulpstoffen toe aan de basisbrandstof om deze beter te laten verbranden en de motor te laten reinigen. Dit doet Tango ook.

Hun research-afdeling doet onderzoeken naar de meest optimale receptuur, zodat ze kunnen zeggen dat ze kwaliteitsbrandstoffen aanbieden.

 

4.3 Toevoeging van biobrandstoffen

Benzine en diesel die aan de pomp verkrijgbaar zijn bevatten naast koolwaterstoffen uit aardolie-raffinage ook biobrandstoffen. Dit zijn hernieuwbare brandstoffen gemaakt uit grondstoffen of afvalstoffen van biologische oorsprong. 

Europese richtlijnen voor toepassing van hernieuwbare energie resulteren in een tot 2020 geleidelijk toenemende inzet van biobrandstoffen.  De voornaamste reden voor deze verplichte bijmenging van biobrandstoffen is dat dit bijdraagt aan vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

 

4.4 Brandstofkwaliteit en gehalte aan biobrandstoffen

De kwaliteit van benzine en diesel moet voldoen aan de Europese richtlijn brandstofkwaliteit. Het voldoet in algemene zin aan de door auto- en brandstoffabrikanten binnen Europa overeengekomen kwaliteitsstandaarden.

Concreet: dit is de NEN-EN 228 voor benzine en NEN-EN 590 voor diesel. Naast andere kwaliteitseisen zijn ook de maximum percentages biobrandstoffen in de benzine en diesel daarin vastgelegd.

De meest gebruikte biobrandstoffen zijn ethanol in benzine en biodiesel (FAME) in diesel maar ook andere geschikte biobrandstoffen zijn toegestaan. De percentages biobrandstoffen zijn:

 • Benzine: Standaard benzine (euro 95 en super) die geschikt is voor alle benzinemotoren mag tot 5% ethanol bevatten. Deze wordt ook wel E5 genoemd.
 • Diesel: Standaard diesel die geschikt is voor alle dieselmotoren mag tot 7% biodiesel bevatten. Deze wordt ook wel B7 genoemd.

Naast het leveren van kwaliteitsbrandstoffen, kun je bij Tango ook lucht tanken. 

 

De kwaliteit van benzine en diesel moet voldoen aan de Europese richtlijn brandstofkwaliteit

 

 

5. Lucht is gratis bij Tango Tankstations

Gratis lucht bij Tango Tankstations Bij vele brandstofstations moet je betalen om de banden op spanning te houden. Maar banden oppompen is bij de meeste Tango tankstations gratis. We vergeten het vaak.

Maar door regelmatig de banden op spanning te brengen, bespaart je bedrijf  jaarlijks als snel  125 euro op de brandstofkosten. Dat is slim besparen.

 

 

5.1 Niet betalen voor lucht: veilig en minder slijtage

Doordat je bij Tango Tankstations niet betaalt voor lucht, kun je zonder kosten te maken regelmatig de bandenspanning checken en oppompen. Banden die goed op spanning zijn hebben meer grip.

Dit verbetert de wegligging, zorgt voor een kortere remweg en verkleint de slipkans aanzienlijk. 

 

5.2 Minder slijtage

Als de banden twintig procent te zacht zijn, dan verkort dit de levensduur met een kwart. In plaats van 80.000 kun je dan nog maar 60.000 kilometer rijden met een setje banden. De moeite waard om hier op te letten!

 

6. Onbemande tankstations

Het past in deze tijd van self-service dat de klant vaker zelf een product afneemt en betaald. Op internet is dat al jaren een alledaagse praktijk (boek bestellen, vakantie boeken, verzekering afsluiten). 

Maar ook in de supermarkten (AH, Jumbo) en de IKEA zijn zelfscan kassa’s begint het gemeengoed te worden. Onbemande tankstations kun je wel zien als voorloper van deze innovatie.

Gezien het snel gegroeide aantal, zijn TanGo tankstations een normaal onderdeel geworden van het straatbeeld. Een fraaie innovatie!

 

 • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
 • Garantiekorting van minimaal 13 cent bij 1350+ tankstations 
 • Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
 • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
 • Fijnmazig landelijke dekking: 1350+ tankstations (Q8, Tango, OK, Texaco, Esso, Sakko, Avia, Argos, Firezone)
 • Afrekenen en gebruik van >90 carwash o.a. bij Esso, Texaco en OK
 • Wekelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

 
Q8 Liberty Card tankpas

Deze gratis tankpas is bedoeld voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.

Score
8,7

 

 • Tanken in Benelux (totaal 1900+ tankstations) bij 8 merken
 • Tango, Avia, Sakko, OK,  EG Group van Texaco & Esso, Esso (Vissers), Total (CNG), Argos, Firezone
 • Pompprijs is leidend
 • Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,17 cent korting
 • Geen transactie kosten per tankbeurt
 • Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
 • Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
 • Echte tankpas zzp, incl. beheerders tool voor het wagenpark
 • Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK), 

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

Q8 Liberty Card tankpas

Deze tankpas door meer dan 12.000 ondernemers gebruikt!

 

 • De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen. 
 • In gebruik bij meer dan 13.000 ondernemers
 • Alle tankstations staan in de (nieuwe) Tango app
 • Te combineren met betaald parkeren app
 • Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
 • Geen pechhulp mogelijkheden
 • Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen

Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld
Q8 Liberty Card tankpasDeze tankpas is waardevol voor de ondernemer die op vaste plekken tankt

 

 

 

 • Geen maandelijkse paskosten
 • Garantiekorting van minimaal 13 cent bij 1350+ tankstations 
 • Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
 • Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
 • Fijnmazig landelijke dekking: 1350+ tankstations (Q8, Tango, OK, Texaco, Esso, Sakko, Avia, Argos, Firezone)
 • Afrekenen en gebruik van >90 carwash o.a. bij Esso, Texaco en OK
 • Wekelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

 
Q8 Liberty Card tankpas

Deze gratis tankpas is bedoeld voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.

Score
8,7

 

 • Tanken in Benelux (totaal 1900+ tankstations) bij 8 merken
 • Tango, Avia, Sakko, OK,  EG Group van Texaco & Esso, Esso (Vissers), Total (CNG), Argos, Firezone
 • Pompprijs is leidend
 • Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,17 cent korting
 • Geen transactie kosten per tankbeurt
 • Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
 • Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
 • Echte tankpas zzp, incl. beheerders tool voor het wagenpark
 • Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK), 

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld

Q8 Liberty Card tankpas

Deze tankpas door meer dan 12.000 ondernemers gebruikt!

 

 • De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen. 
 • In gebruik bij meer dan 13.000 ondernemers
 • Alle tankstations staan in de (nieuwe) Tango app
 • Te combineren met betaald parkeren app
 • Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
 • Geen pechhulp mogelijkheden
 • Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen

Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden

Direct Jouw Pas Aanvragenin 3 minuten geregeld
Q8 Liberty Card tankpasDeze tankpas is waardevol voor de ondernemer die op vaste plekken tankt

 

Share This