Hoewel steeds meer auto’s elektrisch zijn, wil het gros van de benzinerijders nog (lang) niet overstappen. De voordelen wegen nog niet voor iedereen op tegen de nadelen, en het is de vraag of dat in de komende maanden en jaren gaat veranderen. Er moeten veel investeringen worden gedaan door zowel de overheid als de auto-industrie. En dat zal nodig zijn om iedereen over de streep te trekken.
1. Wat houdt benzinerijders tegen?
Er is een onderzoek gedaan onder zo’n 2000 lezers en bezoekers van verschillende autowebsites. Deze benzinerijders lieten massaal weten (96%) dat ze niet overwegen om elektrisch te gaan rijden.
96% van de benzinerijders gaan niet elektrisch rijden
Dat heeft te maken met twee hoofdredenen, de conditie van de accu en de actieradius. De conditie van de accu heeft uiteraard vooral te maken met de aankoop van tweedehands elektrische auto’s. Ze maken zich zorgen over of de accu nog wel de capaciteit heeft van de aankoopdatum.
1.1 Actieradius is nog steeds een ding
De andere zorg, de actieradius, is iets waar veel mensen tegenop kijken. Rationeel gezien is de actieradius van de meeste elektrische auto’s voor bijna elke chauffeur voldoende, want de meesten rijden niet meer dan 3 a 400 kilometer per dag.
En zelfs als dat wel zo is, kan er met snelladen in een mum van tijd een hoog aantal kilometers worden toegevoegd. Toch blijven veel benzinerijders verknocht aan de benzinepomp.
Het lijkt een beetje op LPG rijders; ook daar werkt de reputatie tegen dat de actieradius niet groot genoeg zou zijn, terwijl je op veel plekkek volop LPG kan verkrijgen
2. Belastingvoordelen lopen terug
Wat ook niet meehelpt, is dat de belastingvoordelen die worden aangeboden in Nederland, steeds minder aantrekkelijk zijn geworden. Wat dat betreft speelt de overheid geen betrouwbare en meer een opportunistische rol.
De lage bijtelling loopt af, er gaan zelfs verhalen over het afschaffen van de vrijstelling van wegenbelasting, en de subsidies zijn ook naar beneden gegaan.
De aanschafprijs van elektrische auto’s blijft daarnaast relatief hoog, dus zijn het nog steeds vooral leaserijders die de luxe hebben om voor een ev te gaan.
2.1 Investeringen hard nodig om benzinerijders over de streep te trekken
Investeringen zijn dus nodig, zowel van de autofabrikanten als van de overheid. Het elektriciteitsnetwerk loopt tegen zijn limieten aan, en als we rond 2035 alleen nog maar elektrische auto’s willen verkopen als EU, moet het netwerk flink worden uitgebreid.
Of het allemaal gaat lukken is de vraag, de uitdaging is in ieder geval groot zat.
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Je betaalt alleen het laadtarief
- Ook te gebruiken als hybride laadpas
- Dekking +200.000 in Europa van publieke oplaadpalen,
- Geen (standaard) borg betaling
- Verder geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Eén btw-factuur per 2 weken, geen gedoe met bonnetjes
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +200.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Geschikt voor personenauto en bestelwagens
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar

- Online navigatie of met FleetOne App naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Beheer je account, facturen en uitgaven online
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.