3 minuten leestijd

De Corona pandemie in Europa lijkt enigszins onder controle. We mogen weer de grens over.  Ondanks dat de olieprijzen fors zijn gedaald variëren de brandstofprijzen in Europa enorm. Er zijn ondernemers die regelmatig door of over onze landsgrenzen reizen.

Taxi bedrijven, koeriersdiensten of bouwbedrijven zijn per definitie kilometervreters en kunnen ook buiten onze landgrenzen onderweg zijn.

De brandstofprijzen verschillen aanzienlijk in Europa en dat heeft allemaal te maken met accijnzen ofwel de belastingen. Nederland behoort tot, net als met de verkeersboetes, bij de hoogste in Europa.

In het algemeen geldt in geheel Europa dat tanken langs de autosnelweg niet verstandig is omdat altijd de hoofdprijs – vaak de adviesprijs – betaald wordt. Toch zijn er plekken waar je goedkoop kan tanken om zo de brandstofrekening acceptabel te laten zijn.

Het afleggen van veel kilometers betekent veel brandstof en veel euro’s. Wij geven een overzicht van een aantal landen waar de meeste Nederlanders kilometers afleggen en tips waar je goedkoop kan tanken in Europa.

Buiten Europa zijn er ook grote verschillen. Zo kan je in Venezuela ongekend goedkope benzine tappen. Maar in dit artikelen richten we ons op Europa.

1. Waar vind ik actuele brandstofprijzen

In Nederland is het publiek bekend dat de brandstofprijzen langs de autosnelweg duurder zijn dan in aangrenzende dorpen en steden.
 
Dit geldt ook voor Duitsland, België en Frankrijk, maar in mindere mate voor Luxemburg.
 
Hieronder volgt een overzicht van de genoemde landen waar je goedkoper kan tanken als zakelijke rijder (maar ook vakantieganger…). In een andere blog is al geschreven waar je goedkoop kan tanken in Nederland.
 

2. Brandstofprijzen Europa: Duitsland

We beginnen met de brandstofbenaming bij onze oosterburen. Links staan de Nederlandse- en rechts de Duitse termen.
 • Euro95 – Super 95 / Bleifrei
 • Super – Superplus (98)
 • Super E10 – Super E12
 • Diesel – Diesel
 • LPG – LPG / Autogas
In de regel kan overal in Duitsland met plastic geld betaald worden: een bankpas, creditcard (Visa, MasterCard) en natuurlijk met verschillende tankpassen.  Wat zijn de beste plekken?
 
 
Goedkoop tanken in Duitsland

2.1 Goedkoop tanken in Duitsland

Pak een afslag van de Autobahn en de kans is groot om een tankstation te vinden met goedkopere brandstof. In Nederland kennen we P+R terreinen, de Duitse equivalent heet Autohof.
 
Deze grote parkeerterreinen worden bewegwijzerd op de Autobahn en liggen maar een paar honderd meter na de afrit. Dat is zeker de korte moeite waard, want tanken is daar in de regel 10 -15 eurocent goedkoper!
 
Bijkomend voordeel is dat zeker in de vakantieperiodes geen wachttijden zijn en dat direct getankt kan worden. De Duitse variant van de ANWB (ADAC) heeft een overzichtskaart van goedkoper tankstations vlak langs de autosnelwegen.
 
Voor de LPG rijders onder ons is er lijst van Autogastankstellen van dezelfde ADAC. Als je nog slimmer wilt tanken bij onze oosterburen, ga dan naar website van Clever Tanken: postcode invoeren van de plaats waar je bent of naar toe gaat en je krijgt een overzicht van goedkope tankstations in de buurt. 
 
Vind je pdf lijstje en webpagina’s onhandig? Onderaan komen ook nog handige brandstof apps aan bod.
 

3. Brandstofprijzen Europa: België

We gaan naar naar de zuidgrens: België. Eerst de vertaalde brandstofnamen:
 
 • Euro95 – Eurosuper 95
 • Super – Superplus (98)
 • Super E10 – Super E11
 • Diesel – Diesel
 • LPG – LPG
 
Super E10 is zeer beperkt verkrijgbaar in België beschikbaar, dus houdt er rekening mee. Het LPG is beschikbaar bij 530 tankstations en er is Europanippel (acme) nodig.
 
Als je een elektrisch auto rijdt, dan moet je de reis goed plannen. Want er is nog geen landelijke dekkend netwerk van oplaadpunten in België. Op de (ook voor mobiele geschikte) website van oplaadpalen.nl is een overzicht te vinden van oplaadpunten in de Benelux.
 

3.1 Goedkoop tanken in België

Net als in Nederland zijn de rustige plekken waar je goedkoop kan tanken. Denk daarbij aan industrieterreinen, havens en de randen van de stad. Op brandstofprijzen.be kun je de laagste prijzen in jouw buurt kan vinden.
 
Onbemande tankstations (Tankautomaten) hebben ook lage prijzen. Betalen kan met allerlei passen: bankpas, creditcard en natuurlijk met verschillende tankpassen als je die hebt geautoriseerd om in het buitenland te betalen.
 
 

4. Brandstofprijzen Europa: Luxemburg

Luxemburg is veraf het goedkoopste land in Europa om te tanken. Eerst weer de vertaling van de termen:
 
 • Euro95 – Essence sans plomp 95
 • Super –  Sons Plomp 98
 • Super E10 – niet verkrijgbaar
 • Diesel – Diesel
 • LPG – GPL
 
Het mooie van Luxemburg is dat de prijzen vrijwel overal gelijk zijn. Waar je ook tankt, het is altijd tussen de 20-25% goedkoper dan in Nederland. Vaak zijn er daarom wachttijden bij de tankstations, zeker in de vakantiemaanden.
 
De uitdaging is rekening mee te houden dat langs de snelweg E25 (waar de meeste autorijders zijn) maar zes tankstations zijn. Daarna ben je het kleine land al weer uit….
 
Goedkoop tanken in Luxemburg
 

4.1 Opletten met LPG (GPL) en elektrisch rijden in Luxemburg

LPG is beperkter beschikbaar bij circa 15 tankstations. Net als in Duitsland is een Europanippel nodig voor LPG.
 
In Nederland zijn ruim 7000 openbare laadpunten voor elektrische auto’s, maar in het hertogdom maar 115. Goed plannen van de reis is daarbij noodzakelijk. De bij België genoemde website oplaadpunten.nl is ook bruikbaar in Luxemburg.
 
Een alternatieve website is chargemap.com met meer dan 110.000 publieke oplaadpunten.
 

5. Brandstofprijzen Europa: Frankrijk

Het laatste land is Frankrijk; De brandstofnamen lijkt veel op die van Luxemburg, maar toch soms anders:
 
 • Euro95 – Sans plomp 95 /SP95-E10
 • Super –  Sons Plomp 98
 • Super E10 – niet verkrijgbaar
 • Diesel – Diesel /  Gazole
 • LPG – GPL
 
Niet alle brandstoffen zijn evengoed verkrijgbaar. Euro95/SP95-E10 en diesel zijn prima verkrijgbaar maar LPG maar bij ruim 1700 tankstations.
 
Frankrijk heeft op dit moment volgens chargemap.com ruim 10.000 openbare oplaadpunten (bornes de recharge). Betalen kan met betaalpas, creditcard en een tankpas.

 

5.1 Goedkoop tanken in Frankrijk

Brandstofprijzen Europa - Goedkoop tanken in Frankrijk
 
 
Als je goedkoop wilt tanken, ga dan naar de grote hypermarches. Bij deze grote supermarkten zijn de prijzen stuk lager dan langs de snelweg. Bekende ketens zijn Carrefour, Cora en LeClerc en zijn zowel bemand als onbemand.
 

6. Tankpassen en apps voor tanken in Europa

In de genoemde landen kan ook betaald worden met de tankpas. Met sommige tankpassen kan alleen in Nederland getankt worden (MKB Brandstof), anders alleen in Benelux (Q8 Liberty Card) en met Tankpas.nl kan in geheel Europa getankt worden. Dan kun je zien door het DKV logo.
 
DKV Euroservice

DKV Euroservice is de organisatie die er voor zorgt dat bij 65.000 acceptatie punten betaald kan worden zodat je overal kan tanken in Europa. Hun logo staat dan op tankpas.
 
In boven genoemde landen worden een aantal websites en pdf documenten genoemd met detail informatie waar elk tankstation te vinden is.
 
Tegenwoordig zijn er daar ook apps voor, waaronder van DKV. In ons overzicht Goedkoop tanken door een App is de DKV app te vinden.
 

ANWB steunpunt

De ANWB Alarmcentrale, met onder andere een steunpunt in Lyon is zomers druk bezet. Enkele cijfers uit de ANWB Kampioen:

 • Zomers 950 medewerkers en 9000 (!) gesprekken per dag
 • In Frankrijk, Duitsland en België top 3 meeste autohulp
 • Er worden 20 (!) talen gesproken door de medewerkers

6.1 Let op met Servito

Nog even een nabrander. Italië is een prachtig land en heeft een bloemrijke taal.

Vorige jaar zomer was ik in Toscane op vakantie en werd ik tijdens het tanken door een pomp medewerker de vraag gesteld: Servito?

Dat is Italiaans voor bediend. Ik heb krachtig bedankt (no), want het kan serieus veel extra geld kosten, in sommige gevallen tot wel 40 eurocent extra per liter.

Kies daarom zoveel mogelijk voor tankstations waar ‘selfservice’ staat of ‘fai da te’. Dan betaal je het gewone tarief.

 
De redactie gaat ook op vakantie. Eind augustus zullen er weer wekelijks artikelen worden gepubliceerd en lanceren we ook radiospot.
 
Goede reis – bon voyage – Gute Fart!

 • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
 • Sluitende administratie van de autokosten
 • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
 • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
 • Gegarandeerde btw teruggave
 • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This