De energieprijzen zijn al tijdenlang voer voor discussies en om nog een duit in het zakje te doen zullen we in dit artikel gaan kijken naar hoe de benzineprijs er meer dan 20 jaar geleden uit zag. Het zal je niet verbazen dat dit een stuk lager was, maar hoe laag, dat kan nog wel eens confronterend zijn.
De prijzen zijn op het moment van schrijven gelukkig alweer een stuk lager dan pakweg een paar maanden geleden het geval was, toen er ruim boven de 2 euro werd betaald voor zowel diesel als benzine. Maar toch…
1. Stijging van meer dan 60 procent
In 2002 was de benzineprijs gemiddeld gezien 1,14 euro, dat is nu ongeveer 1,80. Een stijging van meer dan 60 procent dus.
Overigens is het meetpunt van 2002 niet willekeurig gekozen, dit was namelijk het jaar dat de euro werd ingevoerd. Sinds dat jaar is het algehele inflatiecijfer een stuk minder dan de 60% van de benzineprijs, deze is dus relatief gezien harder gestegen.
1.1 Harder gestegen als algemene prijzen
Ook als we kijken naar een aantal algemene prijspijl, valt de benzineprijs is negatieve zin op. Zo is eigenlijk alleen de horeca sneller gestegen, namelijk met ruim 80%.
De kapper en het reizen met ongeveer 30%. Ook zat, maar wel een groot verschil met de brandstofprijzen.
2. Niet alleen de benzineprijs, de diesel is ook door het dak gegaan
Als we het hebben over de benzineprijs, dan moet natuurlijk ook de dieselprijs worden genoemd. Hier betaalde je bij de invoering van de euro in 2002, ongeveer 80 eurocent voor een liter. Met de kennis van nu: een koopje..
In 2002 wat een liter diesel 80 eurocent. Een koopje..
En aangezien je voor een liter diesel nu meer betaalt dan voor benzine, namelijk zo’n 1,86 is de procentuele stijging ook een stuk hoger: meer dan 120%.
En aangezien de wegenbelasting voor diesel ook een stuk hoger is dan voor benzine, is het niet meer zo aantrekkelijk om in een dieselauto te rijden.
3. Zijn de salarissen ook genoeg meegestegen?
Dan is het natuurlijk de vraag of onze inkomens genoeg zijn meegestegen om de gestegen benzineprijs een beetje te compenseren. Daar kunnen we kort over zijn; dat is niet het geval.
Het gemiddeld bruto-uurloon is met meer dan 40 procent gestegen. Op zich is dat natuurlijk een redelijk hoge stijging, maar het is niet genoeg.
Daarnaast moet vermeld worden dat de lagere inkomens een stuk minder hard zijn gestegen. Zij merken dus veel meer van de hogere benzineprijs.
3.1 Huidige verlaging accijnzen helpt
De huidige verlaging van de accijnzen op benzine en diesel geldt in ieder geval nog tot en met 30 juni 2023. Of dit wordt verlengd, is nog niet bekend al heeft ANWB al aangegeven dit onbegrijpelijk te vinden als dit afloopt. Wij ook…
Als deze maatregel afloopt, zal de benzineprijs dus weer een stuk hoger worden. Het enige waar je nog geld op kan besparen is met een zakelijke tankpas.
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Garantiekorting van minimaal 13 cent bij 1350+ stations
- Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
- Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
- Fijnmazig landelijke dekking: 1350+ tankstations
(Q8, Tango, OK, Texaco, Esso, Sakko, Avia, Argos, Firezone) - Afrekenen en gebruik van >90 carwash o.a. bij Esso, Texaco en OK
- Betaald parkeren in de Tango App
- Wekelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes

Deze gratis tankpas is bedoeld voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.
8,7
- Tanken in Benelux (totaal 1900+ tankstations) bij 8 merken
- Tango, Avia, Sakko, OK, EG Group van Texaco & Esso, Esso (Vissers), Total (CNG), Argos, Firezone
- Pompprijs is leidend
- Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,17 cent korting
- Geen transactie kosten per tankbeurt
- Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
- Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
- Echte tankpas zzp, incl. beheerders tool voor het wagenpark
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK),
- De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen.
- In gebruik bij meer dan 13.000 ondernemers
- Alle tankstations staan in de (nieuwe) Tango app
- Betaald parkeren app geintegreerd
- Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
- Geen pechhulp mogelijkheden
- Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen
Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.