2 minuten leestijd

Als ondernemer die veel onderweg is ben je veel geld kwijt aan brandstof. Benzine is, ondanks de huidige crisis, erg duur. Om je een beetje te helpen hebben we een aantal goedkoper tanken tips voor je bedacht. 

Als je fanatiek je kosten wil drukken in deze tijd als ondernemer, dan is er een hoop te winnen. Je vindt hieronder 7 tips, zodat je dit jaar minder kwijt bent aan de pomp. Sommige schitteren door eenvoud, maar daardoor krachtig, daarom noem ik ze ‘krachtige tips’

1. Goedkoper tanken als het vriest

Zoals veel vloeistoffen zet benzine en diesel uit als het warmer is. Als het buiten koud is of vriest, krimpt de benzine als het ware. Aangezien de prijs wordt bepaald per liter, en niet per kilogram, kan dit dus een boel schelen. In België hebben ze zelfs bedacht om tankstations hun benzine verplicht op 15 graden te houden.

1.1 Dubbel voordeel

In ons land is dat niet het geval, en kan je dus iets goedkoper tanken als het koud is. Je hebt ‘s ochtends het meeste voordeel: het is dan kouder en ook dat heeft (een klein beetje, dat wel) invloed op de hoeveelheid brandstof die je tankt.

Je hebt dubbel voordeel als je tankt in de vroege uurtjes

2. Tank als het niet te druk is

Deze tip is voor de nachtbrakers. De tankstations passen tegenwoordig steeds dynamischer hun prijs aan. Hierdoor kan het in in de nacht bijvoorbeeld wat minder duur zijn, omdat het dan rustiger is.

Voor de ondernemer die vroeg op weg is kan dit resulteren in goedkoper tanken. Houd hierbij ongeveer aan dat je tussen 3 en 6 uur in de nacht het beste kunt tanken.

Het kan verschillen tot maar liefst ongeveer 15 cent per liter. 

3. Goedkoper tanken met een lege tank

Dit klinkt misschien raar, aangezien de literprijs niet omlaag gaat als je veel tankt. Het zit hem echter in het verschil dat je auto minder brandstof gebruikt als hij lichter is.

Pas op het allerlaatste moment tanken kan dus wel degelijk een verschil maken voor je portemonnee! En vergeet niet, alle kleine beetjes helpen.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

4. Werk aan je filerijden-skills

In de file kan een hoop brandstof worden bespaard. Optrekken kost het meeste brandstof.

Daarom is het voordeliger om een constante snelheid aan te houden. Rustig rijden en niet teveel remmen als het even kan dus.

Je kan de snelheid niet altijd constant houden. Als je dan optrekt, doe dan rustig aan. Je schakelt waarschijnlijk vrij laat naar een hogere versnelling en dat kost al snel 20% hogere brandstof verbruik op dat moment.

5. Goedkoper tanken door achter vrachtauto’s te hangen?

Heb je weleens geprobeerd je hoofd uit het raam te steken als je op de snelweg rijdt? Dan zal je weten dat de wind een grote rol speelt.

Hoe sneller je gaat, hoe sterker de luchtweerstand. Door lange tijd achter vrachtwagens of bussen te blijven hangen zal de wind worden gebroken. Hierdoor verbruik je een stuk minder brandstof! 

Meestal rijd je ook nog langzamer, waardoor je nog zuiniger bent, omdat vrachtwagens maximaal 80 km/h mogen rijden.

Want vogelpoep en insecten beschadigen op termijn je lak.

Nog een tip om de luchtweerstand te verminderen: verwijder dakkoffers, fietsenrekken en ongebruikte ladders. Uit onderzoek van Adac scheelt dat al snel tussen de 10 en 15% in hoger verbruik

The form you have selected does not exist.

6. Auto wassen

Elk viezigheidje dat aan je auto blijft plakken zorgt veel een minder gestroomlijnde auto. Dit zorgt voor meer luchtweerstand en daardoor verbruik je iets meer brandstof.

Voorkomt dus allemaal weer dat je goedkoper kunt tanken! Je auto wassen is sowieso een goed idee om je lak mooi te houden. Want vogelpoep en insecten beschadigen op termijn je lak.

Misschien verrassend voor je: regelmatig je auto wassen is ook goed voor het milieu.

7. Achteruit inparkeren?

Achteruit inparkeren kan invloed hebben op je brandstofverbruik. Dit komt door de combinatie met een koude motor.

Een koude motor is minder efficiënt en achteruitrijden kost meer brandstof dan normaal rijden. Door te voorkomen dat je met een koude motor achteruit moet rijden zorg je ervoor dat deze effecten elkaar niet versterken. 

Het is handig om – indien mogelijk – achteruit in te parkeren, op zo’n manier dat je in de de rijrichting direct weg kan rijden.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This