De eerste keer dat je gaat tanken zal je vast wat overweldigd zijn. Want hoe werkt het nou precies? Moet je eerst betalen of rij je met de auto naar de parkeerplaats zodat de volgende kan tanken? Er zijn geen regels opgesteld voor het benzine tanken, maar door de jaren heen is er wel zogenaamd ‘gewoonterecht’ ontstaan.
Sommige dingen doe je wel, en andere kun je maar beter laten. In dit artikel kijken we naar 5 van de belangrijkste regels bij het tankstation. Volg ze op en je irriteert nooit meer een andere bestuurder!
1. Eerst betalen, dan parkeren
Bij het benzine tanken bij een bemand tankstation moet je je auto laten staan totdat je hebt betaald.
Dus eerst tanken, dan betalen, en daarna pas parkeren of wegrijden. Als je je auto niet laat staan nadat je hebt getankt, verliest het tankstation het overzicht van wie wel en niet hebben betaald.
Oh, en nadat je hebt betaald is het wel zo sympathiek om gelijk je auto te verplaatsen. Als je even moet plassen of iets dergelijks, moet je je auto even op de parkeerplaats zetten.
Deze plekken zijn er niet voor niets. Je wil toch niet anderen vertraging laten oplopen omdat jij niet even je auto wilde parkeren na het benzine tanken?
Bij een onbemand tankstation moet je eerst je bank- of tankpas in het betaalautomaat steken. Daarna kies je de pomp zodat je kunt tanken. Als de auto vol is, kun je gelijk weer door.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
2. Niet pas benzine tanken op het laatste moment
“We kunnen nog wel een stukje”. Feitelijk gezien klopt het vaak wel, en red je het nog ongeveer 50 kilometer nadat je tanklampje is gaan branden, maar goed is het niet.
Als de tank (bijna) leeg is, en je rijdt door, kan dat fatale gevolgen hebben voor je motor. Zo kan de brandstofpomp heel snel oververhit raken als de laatste druppel brandstof is verbruikt.
Deze brandt dan door, en de kans is aanwezig dat je zelfs je motor moet gaan vervangen. Ga dus gewoon op tijd benzine tanken en ga niet de waaghals uit hangen!
3. Weet waar je tankklepje zit
Dit kan een hoop tijd en ongemak schelen. Als je aan de verkeerde kant bent gaan staan, redt de slang het (meestal) niet, waardoor je moet gaan keren aan manoeuvres moet gaan uithalen.
Hiermee zit je iedereen in de weg, en waarschijnlijk zorgt het bij je zelf ook voor de nodige stress en irritatie. Als je nou echt niet kunt onthouden of je links of rechts moet tanken, vertelt je dashboard het je! Bij de brandstofmeter staat namelijk altijd een slangetje afgebeeld.
Waar zit de tankklep? Kijk voor je!
Staat deze links, dan moet je aan de linkerkant benzine tanken! Sommige auto’s hebben zelfs een driehoekje die het nog duidelijker aangeeft.
4. Let goed op tijdens het benzine tanken
Als je benzine gaat tanken, is het natuurlijk belangrijk dat je niet diesel in je tank gooit. En ja, dit klinkt logisch, maar toch gaat het nog vaak genoeg fout. Hier lees je meer over in ons veelgelezen artikel ‘Verkeerde brandstof getankt, wat nu?’
Als je te veel op de automatische piloot tankt, en je rijdt in een geleende auto, liggen er gevaren op de loer. Kijk dus goed naar de kleurcodes en weet wat je tankt. Scheelt weer een belletje naar de ANWB.
5. Let op de prijzen
Bij het benzine tanken wordt de bankrekening tegenwoordig aardig op de proef gesteld. Daarom is het belangrijker dan ooit om de prijzen in de gaten te houden.
Hier kun je bijvoorbeeld een app voor gebruiken. Deze vergelijkt alle brandstofprijzen bij jou in de buurt. Hierdoor betaal je nooit te veel!
Vergeet ook niet te kijken naar het aanbod van tankpassen: die stunten soms ook met brandstofprijzen.
- Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
- Garantiekorting van minimaal 13 cent bij 1330+ stations
- Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten (t.w.v €12,-)
- Geen (standaard) borg betaling en transactiekosten
- Fijnmazig landelijke dekking: 1330+ tankstations
(Q8, Tango, OK, Texaco, Esso, Sakko, Avia, Argos, Firezone) - Afrekenen en gebruik van >90 carwash o.a. bij Esso, Texaco en OK
- Betaald parkeren in de Tango App
- Twee wekelijks één btw-factuur, geen gedoe met bonnetjes

Deze gratis tankpas is bedoeld voor ondernemers die de laagste brandstofprijs belangrijkst vinden.
8,7
- Tanken in Benelux (totaal 1900+ tankstations) bij 8 merken
- Tango, Avia, Sakko, OK, EG Group van Texaco & Esso, Esso (Vissers), Total (CNG), Argos, Firezone
- Pompprijs is leidend
- Tango heeft ‘Slimme donderdag deals’: €0,17 cent korting
- Geen transactie kosten per tankbeurt
- Contractduur 4 jaar, maar geen opzegtermijn
- Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
- Echte tankpas zzp, incl. beheerders tool voor het wagenpark
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK),
- De kortingen gelden op de landelijke adviesprijzen.
- In gebruik bij meer dan 13.000 ondernemers
- Alle tankstations staan in de (nieuwe) Tango app
- Betaald parkeren app geintegreerd
- Niet geschikt voor elektrische of hybride auto’s
- Geen pechhulp mogelijkheden
- Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen
Voor de aanvraag is o.a. het BTW – en KvK nummer nodig. Jouw KvK nummer kun je hier vinden


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.