Het kiezen van een zakelijke telefoon is voor velen als een kind dat in de snoepwinkel staat: welke moet ik kiezen? Het is allemaal goed, maar in het geval van een telefoon heb je er maar één nodig.
Daarnaast is het qua prijs ook niet hetzelfde als het kiezen voor snoepgoed. Telefoons zijn duur en dat vereist een verstandige afweging van voor- en nadelen voor jou als ondernemer. Hieronder vind je een aantal eigenschappen waarop je moet letten als je op zoek gaat naar een nieuwe zakelijke telefoon.
1. Betrouwbaarheid van een zakelijke telefoon
Allereerst moet een zakelijke telefoon betrouwbaar zijn. Je wilt een telefoon die doet wat je wilt dat hij doet wanneer je het maar nodig hebt.
In Nederland zijn Samsung en Apple al jaren de grootste. Huawei volgt, al ligt dit merk wel onder druk vanwege de handelsperikelen tussen Amerika en China.
Maar deze merken voelen ook de druk van de ‘kleinere’ fabrikanten. Sony, LG, Nokia en het nieuwe Xiaomi kloppen voortdurend aan de deur. In onze toplijst van telefoons kun je deze toestellen ook terugvinden.
1.1 Besturingssysteem
Betrouwbaarheid gaat naast het bedrijf wat achter een telefoon zit ook over het functioneren van de zakelijke telefoon. Het besturingssysteem is als de motor van de auto. Op dit systeem draait de smartphone.
Sta je voor de keuze voor een nieuwe telefoon dan is het besturingssysteem een belangrijke factor om mee te nemen in je overweging. Vind je iOS een fijn systeem, dan is een iPhone voor jou interessant.
Android draait op veel verschillende telefoons, zoals die van Samsung of Huawai. En dan is daar nog het nieuwe Xiaomi.
De telefoons van deze Chinese fabrikant draaien op Android One, een schone versie van Android en niet per sé minder. Ook Nokia draait hierop. Voordeel is dat standaard apps die je krijgt van fabrikanten, die je toch niet vaak gebruikt, niet op je smartphone staan geïnstalleerd.
1.2 Processor
Naast een besturingssysteem is de processor belangrijk. Om in de vergelijking te blijven met de auto is de processor het aantal pk’s van jouw zakelijke telefoon. Met andere woorden: hoe sterker de processor, hoe meer de telefoon aan kan.
Let wel, bij iPhones is het werkgeheugen standaard lager dan bij een Android telefoon. Het is niet zo dat een iPhone hierdoor minder aan kan. Het besturingssysteem van Apple, iOS, vraagt om minder pk’s. Het heeft geen zin om meer werkgeheugen in te brengen.
De processor is het aantal pk’s van jouw zakelijke telefoon
2. E-mails lezen en versturen makkelijk op groot scherm
Groter is beter geldt voor telefoons van nu. En dan gaat het niet zozeer om de telefoon zelf, maar om het schermoppervlak. Een ontwikkeling die we zien, is dat de voorkant van de telefoon steeds meer uit alleen scherm bestaat. De bezels worden smaller en het restoppervlak wordt geminimaliseerd.
De nieuwste iPhone 11 heeft een scherm van 6,1 inch en ook de nieuwste Samsung heeft zo’n groot scherm. Ideaal voor het lezen van e-mails, maken van notities of het schrijven van berichten.
Wil je een groter formaat, dan bieden de meeste fabrikanten een grotere, plus-versie aan. Dit uiteraard tegen een verhoging van de prijs.
Hierbij zul je voor jezelf de afweging moeten maken of dat het je waard is.
3. Camera op jouw telefoon voor zakelijke doeleinden
Online activiteit wordt steeds belangrijker. Ook in de zakelijke wereld. Je moet jezelf en je bedrijf laten zien via de sociale media. Een zakelijke telefoon kan je hierbij helpen. De meeste telefoons zijn uitgerust met een prima camera waarmee je interessante beelden kunt schieten.
Is het maken van foto’s en video’s voor jou belangrijk, dan komt een merk als Google Pixel om de hoek kijken. Google Pixel richt zich al jaren op het verbeteren van de camera op de telefoon en springt er bovenuit.
Apple is met name de laatste jaren bezig met een inhaalslag. Wil je graag een Apple telefoon met een goede camera dan kom je uit bij de nieuwste modellen.
Het kiezen van de juiste zakelijke telefoon met een goede camera is vaak ook een kwestie van smaak. Hiervoor kun je naar een fysieke winkel als de Mediamarkt gaan om de camera de testen. Ook kun je op internet veel vergelijkingsmateriaal vinden.
4. Prijs van een zakelijke telefoon
Met dat telefoons steeds sneller, beter, groter en breder uitgerust worden, hebben de fabrikanten ook redenen om de prijzen elke keer weer op te drijven.
Inmiddels kost de duurste iPhone ongeveer 1.600 euro. Prijzen waarvoor we een paar jaar geleden nog een dure versie van de MacBook laptop van Apple konden kopen.
Het komt dan ook neer op het afwegen van jouw prioriteiten. Vind je een camera belangrijk dan moet je misschien wat toegeven op de prijs. Heb je een kleiner budget, dan moet je op de koop toenemen dat het geheugen wat minder is.
Via onze website bieden wij zakelijke telefoons aan van GSMweb, de goedkoopste aanbieder van losse smartphones en van zakelijke SIM Only abonnementen.
4.1 Refurbished
Nieuwe smartphones zijn tegenwoordig nu eenmaal erg duur geworden. Een goedkopere en misschien interessant optie is om een refurbished telefoon aan te schaffen.
Een refurbished telefoon is een telefoon die om wat voor reden dan ook teruggestuurd is naar de winkel en niet meer als nieuw verkocht mag worden.
Deze telefoons zijn grondig nagekeken en intern werkt alles perfect en als nieuw. De buitenkant ziet er vaak ook nog spik en span uit. Aanbieders werken ook wel met gradaties, van zichtbare gebruikerssporen tot aan het keurmerk ‘als nieuw’.
Als je besluit om voor een refurbished zakelijke telefoon te gaan, check dan wel goed waar je de aankoop doet. Refurbished kan bij verschillende aanbieders een andere betekenis hebben.
Wil je hier meer over weten, lees dan het artikel met 5 tips voor refurbished telefoons.
5. Toplijst zakelijke telefoons
Goed, je hebt nu even genoeg informatie over de belangrijkste eigenschappen van een telefoon. Prijs, besturingssystemen, camera, werkgeheugen, schermformaat, het zijn allemaal factoren die meespelen bij de besluitvorming rondom de aankoop van een zakelijke telefoon.
Heb je moeite om je keuze te maken, kijk dan eens op onze pagina met een toplijst van zakelijke telefoons. Wie weet kunnen we je zo helpen bij het maken van een goede keuze.
Voordelen:
- Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
- Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
- Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager
- De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.
- Maandelijks toplijst van minimaal 8 simlockvrije toestellen
- Zowel iOS als Android
- Aanbiedingen van GSMWEB, grootste en goedkoopste zakelijk telecomspecialist
- Per toestel een ruime beschrijving en beoordeling van Tweakers


Expert in (online) communicatie, deelt graag kennis in zijn leaseauto artikelen en zakelijke apps op onze website. Ooit begonnen in het team toen hij nog studeerde, nu is hij werkzaam o.a. als professional senior communicatieadviseur.