4 minuten leestijd

Het dataverbruik door mobiel internet zit in de lift omhoog. Nederlanders zijn meer online via hun smartphone.
In 2016 was dat gemiddeld 40 uur per maand en is dit jaar gestegen naar 61 uur per maand. Een stijging van 50%.

Even snel een e-mail beantwoorden, een presentatie versturen of een WhatsAppje sturen naar een klant. Deze digitale mobiliteit kost allemaal data en bepaald je totale dataverbruik per maand. Elke maand meer dan een gigabyte per persoon verbruiken, het is echt geen uitzondering meer.

Maar hoeveel data wordt verbruikt met welke activiteiten? In dit artikel leggen we het dataverbruik van veelgebruikte apps uit. Zo kan je goed inschatten hoeveel data je nodig hebt voor je eigen zakelijk SIM only abonnement.

 

 
Download gratis 27 handige apps
 
Download gratis whitepaper: 27 handige apps voor ondernemers

Elke moderne ondernemer heeft onmisbare apps op zijn smartphone. Zeker omdat ondernemen geen nine-to-five job is doet hij (zij!) zaken wanneer hij dat wilt. Gelukkig helpt een smartphone de ondernemer,met een handvol (gratis) apps om geen tijd te verliezen en (agenda) overzicht te houden in de hectiek van alledag.

 

1. Heb jij WiFi?

‘Hebben jullie ook WiFi?’ Het is een vraag die je als zelfstandig ondernemer waarschijnlijk vaak stelt als je buiten de deur werkt.

Het internetgebruik van apps kost nu eenmaal data. Wie op WiFi zit, gebruikt geen data via het mobiele 4G netwerk.

En dat scheelt weer in de zakelijke kosten. Zeker wanneer je een kleine internetbundel hebt, wat vaak het geval is bij de goedkopere SIM Only abonnementen.

 


Een SIM Only abonnement voor ondernemers heeft aantal krachtige voordelen. Allereerst zijn de mobiele kosten aftrekbaar en is de 21% btw terug te vragen. Je hebt toegang tot zakelijke helpdesk, bij de meeste providers kan de bundels onderling gedeeld worden. Hieronder drie voorbeelden van SIM Only aanbiedingen van GSMWEB, de goedkoopste telecomspecialist van Nederland.

KPN

Het netwerk van KPN staat bekend om zijn hoge dekking en betrouwbaarheid. Nummerbehoud is geen probleem en met 2Gb aan data met 150 min/sms ben je in geheel Nederland & EU bereikbaar vanaf 12,95 euro per maand. Bestaande KPN klanten ontvangen 5 euro korting ieder maand!
Bekijk de website 

T-mobile

Met een snelgroeiend marktaandeel en een ijzersterk netwerk met de hoogste mastdichtheid levert T-mobile het snelste mobiele netwerk van Nederland. Deze provider biedt de unieke optie voor onbeperkt bellen bij een data bundel van 2Gb vanaf 14,46 euro per maand. Een beller is sneller!
Bekijk de website 

Vodafone

Samen met Ziggo timmert Vodafone hard aan de weg met een marktaandeel van ruim 30%. Het startabonnement is een databundel van 5GB per maand. Daarbij ontvang je 200 minuten bellen/sms vanaf 26 euro per maand. Uniek: de aansluitkosten bij je SIM Only van Vodafone zijn nul euro.
Bekijk de website 


 

1.1 Aan welke apps gaat mijn data aan op?

We verbruiken de hele dag door data, vaak zonder te weten hoeveel data populaire apps en diensten verbruiken.

Veel apps worden in de achtergrond ververst, zonder dat je het door hebt. Het kan per app worden ingesteld, maar daar wordt vaak niet aan gedacht.

Je merkt vaak pas hoeveel het dataverbruik als het datalimiet bijna is bereikt.

 

 

2. Trends in internetgebruik

Uit een vorige week gepubliceerde onderzoeksrapport van SIDN blijkt dat 26 uur per maand wordt besteed aan apps als Facebook en Google, namelijk 26 uur. We kunnen de smartphone niet meer wegdenken uit ons dagelijkse (werk)leven.

Het rechthoekige apparaat domineert het mobiele internetgebruik van Nederlanders. Het karakter van verbruik is dat een groot aantal korte websitebezoeken bezocht worden en een klein aantal apps waarvan intensief gebruik van wordt gemaakt.

 

3. Overzicht dataverbruik per app

Daarom hebben we hieronder een overzicht gemaakt van het geschatte dataverbruik per activiteit. Zo weet je ongeveer hoeveel data je nodig hebt voor je internetbundel. Daarmee voorkom je een onnodig hoge rekening. We beginnen met een populaire app:

 

3.1 WhatsApp

dataverbruik Whatsapp

We bellen steeds minder en appen des te meer. Stel je verstuurt 50 berichten en ontvangt er net zoveel, dan ben je per maand in totaal 50 +50 = 100 berichten x 30 dagen = 3000 berichten = 3000 KB = 3 MB.

Dat is dus 3 MB per maand. Niet schokkend. Gaat je foto’s of video versturen, dan gaat het harder. Dan kan het zo 20 MB worden. 

 

3.2 Email

Op zich hoeft e-mailen niet veel MB te kosten. Gemiddeld is elk bericht gemiddeld 50 KB.

Stel je ontvangt 50 mails per dag, dan maal dertig is dit 75 MB per maand. Net als met WhatsApp, als er foto e/o video meegestuurd worden, dan kan het zo het dubbele worden, ofwel rond de 150 MB.

 

3.3 Social media

Wie zit er niet op twitter, facebook of instagram? Vooral Instagram is een data slurper vanwege de vele graphics. 

Volgens recente berekeningen zou een uurtje dwarrelen door Instagram je bijvoorbeeld zo’n 100 MB aan mobiele data kosten. Het lijkt dan wel niet veel, maar als je dit elke dag doet loopt het al snel op naar zo’n 3 GB per maand.

 

3.4 Nieuws snacken

Als we even een rustmomentje hebben, kijken we snel even op nieuwssite Nu.nl of Nos.nl. Elke bericht bevat natuurlijk fotomateriaal.

Bekijk je elke dag 20 nieuwsberichten maal 30 dagen maal gemiddeld 150 KB per bericht dan is dat al snel 100 MB per maand.

 

3.5 Websites bezoeken

Het dataverbruik tijdens een site bezoek is natuurlijk erg afhankelijk van het soort site. Ga er gemiddeld maar van uit dat het snel rond de 1 MB ligt. Stel je bezoekt vijf websites per dag, dan is het maandelijks ruwweg 150 MB per maand.

 

4. Dataverbruik van de grote getallen

dataverbruik met de grote getallen

Zoals gezegd is het mobiele dataverbruik fors gestegen.

Dat komt enerzijds door het vele aanbod van diensten en apps, maar de kosten van databundels zijn ook niet meer zo hoog.

Niet voor niets overtreffen mobiele providers elkaar met steeds grotere data bundels: 2GB, 5GB, 10GB, 25GB of nog fraaier met zelfs onbeperkt internet!

Er zijn meer dan genoeg apps en diensten die een stuk meer MB’s verstoken dan een paar simpele emails, tweets of chatberichten.

Met name het versturen van audio en beeld gaat gepaard met flinke dataverbruik dus kosten. Hieronder een paar dataslurpers…

 

4.1 Muziek Streamen

De eerste dataslurper is audio. Het streamen van audio kost circa 1 MB per minuut. Een bekende app is natuurlijk Spotify.

Stel je luistert met een bitrate van 128 KB/S dan is uurtje per dag muziek luisteren al snel 2GB per maand. Dat is veel.

Een alternatief om hier op te besparen is om de playlist en onderliggende nummers te downloaden naar de smartphone.

 

4.2 Navigatie software

Kaarten kunnen eveneens van te voren opgeslagen worden op uw smartphone. Live bijwerken kan ook, maar dan is verbruik tussen de 10 en 15 MB per uur.

Onopgemerkt kan het dataverbruik zo hard oplopen tot 1 GB per maand.

 

4.3 Video/Youtube bekijken

Youtube is na Google de meeste gebruikte zoekmachine. Want visueel is aantrekkelijk.

Het bekijken van 10 minuten Youtube video is al snel ongeveer 2-3 MB per minuut.

Als je dus elke dag één filmpje van 4 minuten bekijkt dan ben je per maand bijna 500 MB verder.

Bij HD video moet je rekenen op het dubbele.

 

4.4 Bellen via internet (Skype/Facetime)

Bellen naar het buitenland via internet is gratis. Een uur Skype met video via mobiel internet kost rond de 180MB.

Hebt u alleen aan audio genoeg, dan kom je rond de 50MB per uur uit.

Het totaal verbruik is natuurlijk afhankelijk van uw bedrijfsactiviteiten, maar als je aan uren per maand skype gebruikt, dan is het dataverbruik al snel tussen de 1 en 2 GB.

 

5. Kies een abonnement wat past bij uw dataverbruik

Bovenstaand overzicht is natuurlijk beperkt. Ondernemers gebruiken veel meer apps dan boven genoemde voorbeelden. Maar het geeft een goede eerste indruk van het dataverbruik. 

De trend is dat de databundels groter worden in de abonnementen, waardoor voor een relatief laag bedrag veel data verbruikt kan worden. 

Bent u op zoek (nieuw of verlengen) naar een SIM only abonnement en je wilt kiezen uit verschillende data abonnementen, ga dan naar ons overzicht van allerlei SIM Only abonnementen. je kunt kiezen uit meer dan 20 varianten. Keus genoeg..

 

Voordelen:

 • Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
 • Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
 • Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager 
 • De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Meer Informatie  

 

waarom zakelijk abonnement

 

 • Maandelijks onbeperkt bellen, sms en data
 • Scherpe SIM only aanbiedingen van de top providers
 • Gebruik van nieuwste 4G/5G Netwerk
 • Zowel verlengen als een nieuw abonnement
 • Contract periode 1 of 2 jaar

Info & Bestel Nu

 

Artikelen zakelijk SIM only

 

 • Smartphone hoesjes, headsets,
 • Autohouders
 • Laptop tassen
 • Reistassen

Meer Info >

smartphone gebruik

 

Share This