2 minuten leestijd

VPN diensten worden steeds populairder. De dienst wordt zowel door particulieren als door ondernemers gebruikt om hun internetverkeer af te schermen. Er zijn tal van betaalde opties, maar je kunt ook voor gratis varianten kiezen. Wat je misschien niet weet, is dat er wel wat gevaren op de loer liggen als je voor goedkoop kiest. Het kan zomaar zijn dat gratis VPN diensten je data  opslaan. Lees in dit artikel hoe de vork precies in de steel steekt. 

1. Wat doen VPN diensten?

Allereerst is het van belang om duidelijk te maken waarom je een VPN nodig zou hebben. VPN is een afkorting die staat voor Virtual Private Network.

Met zo’n dienst is het mogelijk om je internetverkeer te beveiligen. Alle data die je opvraagt en verzendt gaat door de servers van de VPN aanbieder.

Hierdoor is het voor derden erg moeilijk om je gedrag na te gaan. 

1.1 Anoniem surfen

Dit komt doordat de VPN diensten jouw data versleutelen nadat ze deze hebben ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan alle websites die je bezoekt, hoelang je daar bent, maar ook al je email verkeer wordt beveiligd.

Samenvattend zou je als particulier VPN diensten kunnen gebruiken omdat ja anoniem wilt zijn op het internet. Je wil niet dat adverteerders gemakkelijk al jouw informatie kunnen gebruiken. Ook een goede beveiliging tegen hackers komt natuurlijk goed van pas. 

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

1.2 AVG privacy wetgeving is verplicht

Er is voor ondernemers echter een extra reden te bedenken waarom zij gebruik zouden willen maken van een VPN. Dat heeft met de AVG te maken, de privacywetgeving.

Sinds deze is ingevoerd, ben je als ondernemer verplicht om de nodige stappen te nemen om de data van bezoekers van jouw website of webshop te beveiligen.

Doe je dit niet, dan kan je een boete krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens. 

2. Wat zijn gevaren van gratis VPN aanbieders

Het is natuurlijk niet moeilijk om te snappen dat betaalde VPN diensten meer kunnen investeren in de beveiliging van hun servers. Kwaliteit kost nou eenmaal iets.

Sommige gratis aanbieders stoppen zelfs spy- en/of malware in hun VPN diensten

Je kan dus wel denken dat je er vanaf bent als je een gratis VPN aanbieder strikt om jouw webshop online te houden onder de AVG, maar je komt waarschijnlijk bedrogen uit.

Sommige gratis aanbieders zijn zelfs zo slecht, dat er spy- en/of malware in de software verborgen zit.

VPNlab offline gezet door de politie

2.1 Surfgedrag wordt verkocht door sommige VPN diensten

Een ander gevaar schuilt in het feit dat de VPN diensten op de hoogte zijn van al jouw surfgedrag en andere data. Het kan zijn dat de aanbieders jouw data doorverkopen aan adverteerders.

Geld verdienen kunnen ze namelijk niet aan jouw (maandelijkse) bijdrage!

Naast de beperkingen die gratis VPN diensten op het gebied van beveiliging brengen, zijn ze ook niet gebruiksvriendelijk.

2.2 Geen limieten op snelheid

Bij betaalde VPN diensten krijg je namelijk geen limieten op de snelheid of de hoeveelheid data die je gebruikt, en deze belemmeringen bieden gratis VPN diensten wel.

We raden je dus echt aan om voor jouw onderneming gebruik te maken van een betaalde VPN dienst. 

3. Hoe kies je een VPN dienst die wel betrouwbaar is?

Als je toch gebruik wil maken van VPN diensten zonder dat je daar gelijk voor betaalt, raden we aan om een gelauwerde aanbieder te zoeken.

Meestal bieden deze een niet-betaalde proefperiode of gratis basis abonnement aan. Zo kun je wennen aan hoe een VPN werkt, zonder dat je gelijk vastzit aan een (langlopend) betaalde abonnement. 

3.1 Ga de VPN diensten vergelijken

Als je eenmaal zo’n VPN wil testen, kan dat door te kijken of je IP-adres is veranderd als de VPN is ingeschakeld. Een andere manier is het checken of er geen DNS-lek plaatsvindt als je surft via de VPN. Dit zijn twee basis functies die alle goedwerkende VPN diensten zouden moeten kunnen uitvoeren. 

Wil je VPN diensten vergelijken? Klik op onderstaande oranje button en vergelijk de mogelijkheden!

Waarom is een VPN app zinvol:

  • Verhoogt de privacy, omdat IP adres verborgen wordt
  • Veilig gebruik van openbare (wifi) netwerken
  • Geen censuur en surveillance vanuit de overheid
  • Binnen- en buitenlandse streamingdiensten te bekijken
  • Veilig en anoniem torrents te downloaden
  • Anoniem op internet surfen

Naar De VergelijkerSelecteer jouw VPN app 

VPN app vergelijken

Share This