Je mobiele telefoon heeft tegenwoordig tal van functies, waarvan sommige belangrijker zijn de anderen. Veel van de functies en systemen worden gebruikt om te communiceren via draadloze signalen. Om internet te gebruiken zijn bijvoorbeeld WiFi en 4G belangrijk. Maar wat is bluetooth? Deze functie was een aantal jaren geleden een doorbraak en is ook nu niet meer weg te denken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat bluetooth precies kan, en bespreken we ook of je het aan moet laten staan als je het niet gebruikt.
1. Wat is bluetooth qua geschiedenis?
Bluetooth begon qua ontwikkeling al in 1994. Het Zweedse Ericsson zocht naar goedkope manieren om communicatie via radioverbinding tot stand te brengen. Er was ook een Nederlander betrokken bij de ontwikkeling: de pionier Jaap Haartsen.
Uiteindelijk is er een techniek uitgerold die alleen voor korte-afstand communicatie geschikt is.
1.1 Waar komt de naam vandaag?
En wat is Bluetooth dan qua naam? Velen denken dat Bluetooth – mede door de kleur van het loge – een rechtstreekse vertaling uit het Engels is en dat er geen gedachte achter zit. Dat is echter niet het geval.
Bluetooth is namelijk vernoemd naar een Deense viking, die verantwoordelijk was voor het leggen van verbindingen tussen Scandinavië en het vaste land van Europa. De bijnaam van deze Vikingleider was Harald Blauwtand. Het logo van Bluetooth is gebaseerd op de H en B uit het runenschrift.
Het logo van Bluetooth is gebaseerd op de H en B uit het runenschrift.
2. Waar wordt Bluetooth vooral voor gebruikt?
Maar dan is de vraag ‘wat is bluetooth’ natuurlijk nog niet echt beantwoord. Wel is al even verteld dat het gaat om korte-afstand verbindingen.
Daarom wordt Bluetooth tegenwoordig vooral gebruikt voor het ‘pairen’ van apparaten met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan draadloze oortjes en koptelefoons die je met je telefoon paart. Ook een eventueel draadloze muis of toetsenbord wordt op deze manier verbonden, net als de speakers in je auto.
2.1 Niet veilig om mee te betalen
Als je betaalt met je smartphone of smartwatch, gebruik je ook een draadloze verbinding, maar niet Bluetooth. Dat zou namelijk te gevaarlijk zijn, aangezien een Bluetooth verbinding enkele meters kan overbruggen. Voor draadloos betalen gebruiken we Near Field Communication, oftewel NFC.
3. Is het veilig om de functie aan te laten staan?
Nu weet je wat je kunt met deze verbinding, en dan is het goed om te kijken naar de veiligheid van de functie. Want als je veel gebruik maakt van draadloze oortjes, dan is het logisch om Bluetooth de hele tijd aan te laten staan op je telefoon.
Het is echter wel goed om hier bewust van te zijn. Je kunt in de instellingen van je telefoon instellen dat je niet vindbaar bent voor anderen, als Bluetooth aan staat. Dat is een goed iets om aan te vinken, zodat kwaadwillenden niet zomaar verbinding met je kunnen maken. Dit zou namelijk voer kunnen zijn voor hackers.
Voordelen:
- Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
- Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
- Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager
- De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.
- Maandelijks toplijst van minimaal 8 simlockvrije toestellen
- Zowel iOS als Android
- Aanbiedingen van GSMWEB, grootste en goedkoopste zakelijk telecomspecialist
- Per toestel een ruime beschrijving en beoordeling van Tweakers


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.