Als zzp’er zijn er veel keuzes die je moet maken. Bijvoorbeeld over het rijden van een leaseauto, het huren van een kantoor, of het afsluiten van een zakelijk telefoon abonnement. Over die laatste kwestie gaan we het hebben in dit artikel. Er zijn namelijk een aantal voordelen die je eigenlijk niet wil missen als je je eigen bedrijf hebt. Je wil altijd zuinig zijn op je geld, dus ook als het gaat om bellen of internetten!
1. Fiscale voordelen bij een zakelijk telefoon abonnement
Als je een zakelijk telefoon abonnement afsluit krijg je te maken met meerdere fiscale voordelen.
We beginnen bij de omzetbelasting. Het bedrag dat maandelijks naar de provider gaat is inclusief btw. Je betaalt zowel btw over de abonnementskosten als voor de fysieke telefoon zelf.
Het bedrag aan btw dat je betaalt aan de provider, kun je aftrekken van de btw die je maandelijks moet afdragen aan de belastingdienst.
Als ondernemer ben je altijd op zoek naar zoveel mogelijk manieren om de omzetbelasting te drukken, dus een zakelijk telefoon abonnement is daar zeker een van!
1.1 Zakelijk telefoon abonnement is ook een aftrekpost
Ook bij de inkomstenbelasting kun je wat fiscale voordelen krijgen met je zakelijk telefoon abonnement. Over het bedrag dat je als salaris aan jezelf uitkeert dien je elk jaar inkomstenbelasting te betalen.
Het belastbare inkomen kun je echter ook verlagen door allerlei aftrekposten. Een van deze aftrekposten heeft te maken met de kosten die je maakt voor je onderneming. Alle zakelijke telefoontjes die je pleegt horen hierbij.
Het is misschien niet veel, maar uiteindelijk scheelt het toch?
2. Gelden deze voordelen ook als ik mijn privénummer gebruik?
Als je gebruik wil blijven maken van je privénummer voor je zakelijke telefoontjes, kun je ook aanspraak maken op de voordelen?
De administratie is dan wel wat lastiger en meer omslachtig. Je mag namelijk (logischerwijs) alleen het gedeelte van je abonnement opgeven bij de belastingdienst, dat je zakelijk hebt gebruikt.
Het hoeft niet op de procentpunt nauwkeurig te kloppen, maar er moet wel een duidelijke maandelijkse schatting worden gemaakt. Dat inzichtelijk maken is misschien wat veel werk, en dan kan een zakelijk telefoon abonnement dus uitkomst bieden.
Zakelijk gemaakte telefoontjes op je privé nummer kan je opvoeren als aftrekpost. Het is wel omslachtig.
3. Andere voordelen
Naast de fiscale voordelen zijn er ook nog een aantal andere dingen die positief zijn aan een zakelijk telefoon abonnement. Zo krijg je geen BKR-registratie als je een dure telefoon op afbetaling koopt bij je abonnement. Voor particulieren gebeurt dit vanaf een lening van 250 euro.
Ook de klantenservice is vaak een stuk beter. Er is een wet die aangeeft dat providers storingen voor zakelijke abonnement binnen 24 uur moeten oplossen.
Voor particulieren bestaat er zoiets niet. Als ondernemer moet je natuurlijk altijd bereikbaar zijn!
3.1 Zakelijk telefoon abonnementen vergelijken
Samengevat van bovenstaande, zijn er verschillende praktische voordelen aan een zakelijk telefoon abonnement die je niet krijgt bij een privé-abonnement.
Maar het aanbod is gigantisch van de telecom providers. Welke moet je kiezen?
Het handmatig vergelijken van de verschillende providers en het berekenen van de abonnementen is een tijdrovende klus. Daarom doen wij dat graag voor je. Vergelijk nu zelf de zakelijk mobiel abonnementen van de verschillende providers op onze special webpagina.
Heb je al een goede smartphone, maar je bent op zoek naar een scherp abonnement? Dan is zakelijk SIM only een optie! Klikt op een van onderstaande oranje buttons en maak een keuze!
Voordelen:
- Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
- Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
- Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager
- De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.