fbpx
2 minuten leestijd

Als je je privacy op het internet wil beschermen, is het aan te raden om een VPN te gebruiken. Er zijn veel VPN providers die allerlei abonnementen aanbieden. Op deze pagina vertellen we je waarom een gratis VPN geen verstandige keuze is. Een goede VPN provider beschikt nou eenmaal over een aantal features waar je niet zonder kunt – dat dit tegen betaling is, is niet zo gek.

1. Waar zoek je naar bij een VPN?

Als je gebruikt wilt maken van een zogenaamd Virtual Private network, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo’n VPN leidt jouw internetverkeer zo om, dat het voor anderen niet mogelijk is om jou te volgen.

Hierdoor ben je anoniem en is je privacy volledig gewaarborgd. Het omleiden van het dataverkeer vereist een aantal onderdelen. Zo moet er een server online worden gehouden, zodat jij er verbinding mee kunt maken.

Zo’n server online houden kost geld. Bij een gratis VPN zitten er dus altijd beperkingen aan deze server.

2. Wat biedt een gratis VPN?

Meestal bespaart een gratis VPN abonnement op de snelheid van de verbinding, en de hoeveelheid data die je kunt gebruiken.

Misschien is het voldoende als je een enkele webpagina wilt bezoeken, maar een filmpje kijken of iets downloaden kan meestal niet.

2.1 Beveiliging niet perfect

Daarnaast is de beveiliging vaak ook sub-optimaal. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 35% van de gratis VPN apps in de Google Play Store niet veilig is.

Ze installeren mal- of spyware. Hierdoor zorgt hetgeen waarvan je eigenlijk verwacht dat het je veiliger maakt, eigenlijk voor meer problemen.

Ruim een derde van de gratis VPN apps zijn niet veilig

Ook komt het vaak genoeg voor dat er helemaal geen encryptie aan te pas komt. Gratis VPN providers zetten meestal geen zoden aan de dijk.

3. Voor wie werkt een gratis VPN wel?

Er zijn natuurlijk uitzonderingen waarmee je wel op een veilige manier gebruikt kunt maken van een gratis VPN. Hierbij moet je dan vooral kijken naar providers die zowel een betaalde, als een gratis variant aanbieden.

Deze communiceren meestal eerlijk over de beperkingen van hun gratis abonnement. Zoals gezegd kun je dan misschien slechts 2 GB per maand te gebruiken, met een maximum van 5Mbit/seconden.

Op deze manier kun je rustig ondervinden of een VPN iets voor jou is, voordat je gelijk vastzit aan een maand- of jaarcontract.

Waarom is een VPN app zinvol:

  • Verhoogt de privacy, omdat IP adres verborgen wordt
  • Veilig gebruik van openbare (wifi) netwerken
  • Geen censuur en surveillance vanuit de overheid
  • Binnen- en buitenlandse streamingdiensten te bekijken
  • Veilig en anoniem torrents te downloaden
  • Anoniem op internet surfen

Naar De VergelijkerSelecteer jouw VPN app 

VPN app vergelijken

Share This