Als zzp’er kun je aanspraak maken op een aantal voordelen. Meestal is dat met betrekking tot belastingen en zijn er bepaalde facetten die aftrekbaar zijn. Ook met zakelijke telefonie is dit het geval. Zowel de winst/inkomstenbelasting als de omzetbelasting (btw) komen hierbij kijken. In dit artikel kijken we of jouw telefoon ook als zakelijk kan worden gezien en noemen we een aantal mogelijke kostenbesparingen!
1. Wat verwacht de belastingdienst van zakelijke telefonie?
Eerst kijken we naar de telefoontjes die je zelf pleegt, en dus naar eventuele telefoons die voor werknemers worden aangeschaft. Er zijn twee verschillende situaties met betrekking tot je eigen zakelijke telefonie:
- Een speciaal zakelijk abonnement of telefoon
- Een privé abonnement of telefoon die ook zakelijk wordt gebruikt.
Zakelijke telefonie is in principe onbelast. Dit betekent dat de btw te verrekenen is met de omzetbelasting. Tijdens de btw aangifte geef je de verlegde hoeveelheid btw aan, waardoor je minder hoeft af te dragen.
Ook de abonnement en gesprekskosten zijn aftrekbaar, maar dan bij de inkomstenbelasting. De kosten die je voor de zakelijke telefonie maakt, kun je aftrekken van de winst. Hierdoor is de belastbare winst lager, waardoor je ook minder belasting hoeft af te dragen.
1.1 Privé abonnement bij een kleiner bedrijf
Als je een wat kleiner bedrijf hebt, en je je privé abonnement gebruikt voor zakelijke telefonie, dan is niet alles aftrekbaar. Alleen het gedeelte dat je daadwerkelijk gebruikt voor je bedrijf, is voor de belastingdienst relevant.
Dit betekent gelukkig niet dat je elke minuut of MB moet bijhouden en classificeren. Een (goede) schatting is genoeg. Enige verantwoording hierover afleggen moet altijd kunnen. De belastingdienst kan om uitleg vragen.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
2. Moet je telefoon of abonnement op naam van het bedrijf staan?
Het is ook niet zo dat zakelijke telefonie alleen mogelijk is als je abonnement op naam staat van het bedrijf. Alleen de naam en het adres van de ondernemer moeten op de factuur vermeld staan.
Als je een eenmanszaak hebt, is dat altijd het geval aangezien de natuurlijke persoon standaard eigenaar is van het bedrijf. Samenvattend kan een abonnement gewoon op de eigen naam worden afgesloten.
2.1 Zakelijke telefonie abonnement kan handiger zijn
Er zijn bij veel providers speciale zakelijke abonnementen. Het kan wat handiger zijn omdat prijzen exclusief worden aangegeven en je specifiekere facturen krijgt.
Daarnaast zijn er aanbiedingen waar alleen ondernemers wat aan hebben – zoals bijvoorbeeld gratis bellen met collega’s of werknemers. Kijk eens op onze pagina ‘telefoons met abonnement’ onder het kopje mobiliteit voor meer tips!
Voordelen:
- Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
- Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
- Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager
- De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.