fbpx
2 minuten leestijd

Een maand geleden besloten meerdere politiediensten dat het genoeg was geweest met VPNLab. De VPN provider werd veel gebruikt door criminelen om aanvallen te plegen op onder andere websites van overheidsinstellingen. Europol begon daarom een groot onderzoek, dat werd afgesloten met het offline zetten van VPNLab. Het is een van de eerste tekenen dat online criminelen met een VPN niet zo veilig zijn als ze dachten.

1. Waarom een VPN?

Een van de redenen waarom online criminelen een VPN gebruiken is omdat ze ermee hopen onzichtbaar te worden voor veiligheidsdiensten.

Een virtual private network – waar VPN voor staat – stuurt al je internetverkeer door naar een beveiligde omgeving. Hierdoor worden je locatie, ip-adres en andere gegevens afgeschermd.

De kwaliteit van de servers van de provider bepaalt voor een groot deel hoe veilig het daadwerkelijk is.

1.1 Misbruik door criminelen

VPNLab stond bekend als een zeer veilige dienst, vandaar dat het door criminelen werd misbruikt. Bovendien werd er geadverteerd op het darkweb, het afgeschermde deel van het internet.
Hier vind je bijvoorbeeld marktplaatsen waar wapens en drugs kunnen worden gekocht. Daar wil je niets mee te maken hebben natuurlijk.

Op het darkweb zijn marktplaatsen waar wapens en drugs kunnen worden gekocht

2. Wat deden criminelen bij VPNLab?

Via de servers van VPNLab pleegden criminelen meerdere online misdaden. Zo zijn er grote ransomaanvallen geweest. Zo’n aanval houdt in dat een website op slot wordt gezet.

Alles wordt geblokkeerd en de hackers sturen een bericht dat de website weer wordt vrijgegeven als er een bepaald bedrag is overgemaakt. Vaak worden voor deze betalingen cryptomunten gebruikt. 

Europol, de Europese politiedienst, begon een paar jaren geleden een grote actie tegen VPNLab. Na veel onderzoek ging de dienst op 17 januari offline.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

2.1 Grote hoeveelheid gegevens van VPNlab

Daarnaast namen de politiediensten grote hoeveelheden gegevens buit. Deze gegevens had VPNLab bewaard op een beveiligde server.
Er wordt verwacht dat er arrestaties zullen volgen aan de hand van deze gegevens.

3. Zijn VPN providers vaak crimineel bezig?

Als jij op zoek bent naar een ‘normale’ VPN provider, hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Er zijn genoeg VPN vergelijkers te vinden, zo ook op deze site, waar je verschillende VPN diensten met elkaar kunt vergelijken. Klik op onderstaande oranje button en je komt op onze pagina waaruit je kan kiezen uit gerenommeerde aanbieders,

De meeste providers proberen geen criminelen te trekken door de adverteren op het darkweb. Jouw provider zal dus niet zo snel offline worden gehaald door de politiediensten!

Waarom is een VPN app zinvol:

  • Verhoogt de privacy, omdat IP adres verborgen wordt
  • Veilig gebruik van openbare (wifi) netwerken
  • Geen censuur en surveillance vanuit de overheid
  • Binnen- en buitenlandse streamingdiensten te bekijken
  • Veilig en anoniem torrents te downloaden
  • Anoniem op internet surfen

Naar De VergelijkerSelecteer jouw VPN app 

VPN app vergelijken

Share This