Het afschermen van je data en internetverkeer wordt steeds gangbaarder, zowel voor ondernemers als voor particulieren. Het is voor kwaadwillenden namelijk niet zo moeilijk om jouw gegevens te stelen. Nu zijn natuurlijk niet alle gegevens gevoelig, maar toch is het overwegen van een VPN ook voor jou een goed idee. Als je twijfelt is het in ieder geval goed om de 5 grootste VPN mythes weg te nemen. Dan is je keuze in ieder geval op feiten gebaseerd!
1. Een VPN gebruik je alleen als je iets te verbergen hebt
De meest voorkomende van de VPN mythes gaat over de de gevoeligheid van de gegevens. Dat je alleen een VPN hoeft te gebruiken als je daadwerkelijk iets te verbergen hebt.
Je kunt een virtual private network namelijk ook gebruiken als je niet constant getracked wil worden door adverteerders. Privacy is ook een groot goed als je niet constant bezig bent met gevoelige informatie.
Bovendien kan je ook het buitenlandse aanbod van streamingdiensten aanboren als je een (goede) VPN gebruikt. Hierbij moeten we wel vermelden dat streamingdiensten steeds slimmer worden. De kans is aanwezig dat je locatie veranderen niet het gewenste resultaat heeft.
Je kunt VPN ook gebruiken als je niet constant getracked wil worden door adverteerders
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
2. VPN zorgt voor 100 procent anonimiteit
Ook al zorgt een private network voor de nodige privacy, het is een van de hardnekkigste VPN mythes dat je 100 procent anonimiteit kunt garanderen.
Hackers en trackers die de juiste vaardigheden hebben kunnen je identiteit en gegevens ook achterhalen als je een VPN gebruikt.
Moeilijker is het natuurlijk wel, maar als je helemaal anoniem wil surfen, zijn er nog meer stappen die je dient te ondernemen.
3. Veiligheid volledig kunnen garanderen is een van de VPN mythes
Net als met de anonimiteit, is ook de veiligheid niet iets wat 100 procent te garanderen is door gebruik te maken van een VPN. Zeker op het gebied van phishing is er niet zoveel wat een VPN kan doen.
Je moet dus altijd goed blijven opletten met betrekking tot eventuele linkjes die in een mail of sms staan. Een VPN geeft wel extra beveiliging als je op een openbaar wifi netwerk actief bent.
Zonder VPN is het voor kwaadwillende relatief gemakkelijk om bijvoorbeeld inloggegevens bij je weg te halen zonder extra beveiligingslaag.
Een VPN geeft extra beveiliging als je op een openbaar wifi netwerk actief bent.
4. Een VPN beschermt altijd even goed
Ook op het gebied van VPN aanbieders is het verschil in kwaliteit groot. Daarom is een van de VPN mythes ook dat je gegevens altijd goed beveiligd zijn, zolang je maar een VPN gebruikt.
Er zijn namelijk veel providers die een gratis variant aanbieden van een VPN. Deze bescherming is niet zo uitgebreid, en ook het aantal MB’s of GB’s dat je kunt gebruiken is beperkt.
Lees je dus goed in voordat je een abonnement bij een VPN provider afsluit.
5. De laatste van de VPN mythes: een VPN zou illegaal zijn
De laatste van de VPN mythes die we ontkrachten is de illegaliteit. Sommigen denken dat het illegaal zou zijn, omdat je je dataverkeer ook van de overheid afschermt.
Het is in Nederland echter volledig legaal om een virtual private network te gebruiken. China, Rusland en Noord-Korea hebben het onder andere wel verboden, maar dat zijn natuurlijk sowieso landen waar het een en ander niet toegestaan is…
- Verhoogt de privacy, omdat IP adres verborgen wordt
- Veilig gebruik van openbare (wifi) netwerken
- Geen censuur en surveillance vanuit de overheid
- Binnen- en buitenlandse streamingdiensten te bekijken
- Veilig en anoniem torrents te downloaden
- Anoniem op internet surfen


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.