3 minuten leestijd

 

Wist je dat we pas twee decennia een smartphone gebruiken zoals we die nu kennen? In 2000 kwam de eerste telefoon met camera, in 2002 de eerste met snel internet en pas in 2007 werd het fenomeen ‘iPhone’ geïntroduceerd. Sindsdien is de mobiele technologie in een stroomversnelling gekomen. En inmiddels zijn we zo gewend aan het bestaan en gebruik van de smartphone dat we niet meer zonder lijken te kunnen.

 

 

 

1. Jongeren gebruiken smartphone anderhalve maand per jaar

Uit onderzoek van telecomprovider Simyo gebruiken Nederlanders hun smartphone gemiddeld 2 uur en 15 minuten per dag. Misschien klinkt dat niet als heel veel, maar het is ‘slechts’ een gemiddelde.

Om dit in perspectief te zetten: dit gemiddelde komt neer op meer dan 34 volledige dagen per jaar dat we doorbrengen op de smartphone.

Mensen jonger dan 30 besteden gemiddeld zelfs 3 uur en 20 minuten per dag aan het staren naar en lezen van het kleine scherm. Dat is 50 dagen per jaar! De oudere generatie van 65+ trekt dit gemiddelde flink omlaag. Zij gebruiken hun smartphone 1 uur en 18 minuten per dag.

 

1.1 Opstaan met je smartphone

Simyo laat ook zien dat een groot deel van de jongere generatie letterlijk gaat slapen en opstaat met de smartphone. Voor het slapen gaan checkt 61 procent van de jongeren nog even de smartphone en maar liefst 63 procent pakt de telefoon er ’s ochtends meteen weer bij.

 

 

 

2. Gevolgen van veelvuldig gebruiken van je smartphone

Je hebt ze vast weleens gehoord: de vermeende gevolgen van het veelvuldig gebruiken van je smartphone. Maar wat is daar nu precies van waar? Welke lichamelijke gevolgen heeft smartphonegebruik bijvoorbeeld op jouw lichaam?

Mai Chin A Paw, bewegingswetenschapper en hoogleraar jeugd en gezondheid van het UMC in Amsterdam geeft in een artikel van de Volkskrant aan dat het haar niet verbaasd wanneer mensen last van de rug krijgen. De houding die mensen achter zo’n scherm aannemen is slecht.

 

Mensen jonger dan 30 besteden gemiddeld zelfs 3 uur en 20 minuten per dag aan het staren naar en lezen van het kleine scherm

 

2.1 Slecht slapen door de smartphone

Het valt haar ook op dat mensen maar weinig weten over de gevolgen van het smartphonegebruik. Uit een eerder onderzoek van het RIVM kwam al naar voren dat jongeren die voor het slapen gaan een telefoon, tablet of computer gebruiken, meer slaapklachten hebben dan degenen die dat niet doen.

Ook voor de ogen is het gebruiken van je smartphone niet bevorderlijk. Hoogleraar oogheelkunde van het Erasmus MC, Caroline Klaver stelt in een ander artikel dat wanneer smartphonegebruik ten koste gaat van het buitenspelen van kinderen en jongeren, bijziendheid of zelfs blindheid kunnen optreden.

 

3. Kinderen beter op de hoogte dan volwassenen

De Volkskrant liet I&O Research onderzoek doen naar het smartphone gebruik onder jongeren tussen de 10 en 22 jaar. Daaruit bleek dat 57 procent van de tieners denkt dat het gebruiken van een smartphone leidt tot slaapproblemen.

Opvallend is dat ouders het effect van smartphone gebruik veel lager inschatten. De helft van de kinderen denkt dat ze last van de rug en schouders krijgen door het gebruik van smartphones. Onder de ouders is slechts 38 procent daarvan overtuigd.

Daarnaast hebben ouders vaak geen idee hoe lang hun kinderen met een smartphone bezig zijn.

 

4. Smartphone privé en zakelijk te gebruiken

Laten we ook niet te naïef zijn en net doen alsof jongeren de enigen zijn die hun smartphone veelvuldig gebruiken. De smartphone is ook bij ondernemers steeds vaker onmisbaar. Het kleine toestel is een aanvulling in de vergaderzalen, in de auto en op het bureau.

Bijna elke ondernemer zal erkennen de smartphone niet meer te kunnen missen, al is het alleen voor zakelijk gebruik. De agenda, Google Maps, e-mail, contacten, telefoontjes, sociale media, tekstberichten, foto’s en video’s, en apps voor administratie en rittenregistratie. Alles in één mobiel apparaat.

Eerder publiceerden we al een whitepaper met 27 handige apps die onmisbaar zijn voor elke ondernemer. Deze kun je hier gratis downloaden

 

4.1 Geen telefoonboek of dikke ordners meer

De smartphone heeft dingen als een fysieke agenda, brieven, vaste telefoons, cameratoestellen, dikke ordners en een telefoonboek vervangen.

Of het nu voor privégebruik is of dat we onze smartphone gebruiken voor zakelijke doeleinden, de smartphone is niet meer weg te denken. Maar het heeft ook zijn keerzijde.

Waar je als ondernemer altijd overal snel bij kunt, kun je dus ook altijd en overal blijven werken met alle fysieke en mentale gevolgen van dien.

 

5. Jonge generatie bewust van smartphone gebruik

Overigens vindt het overgrote deel van de tieners dat ze de telefoon te vaak gebruiken. Ze zouden liever meer tijd doorbrengen met buiten spelen.

Dit staat los van het feit dat jongeren wel erkennen dat de smartphone een mooie uitvinding is. De sociale media wordt bijvoorbeeld gezien als een verrijking van het leven.  

 

Voordelen:

 • Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
 • Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
 • Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager 
 • De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Meer Informatie  

 

waarom zakelijk abonnement

 

 • Maandelijks onbeperkt bellen, sms en data
 • Scherpe SIM only aanbiedingen van de top providers
 • Gebruik van nieuwste 4G/5G Netwerk
 • Zowel verlengen als een nieuw abonnement
 • Contract periode 1 of 2 jaar

Info & Bestel Nu

 

Artikelen zakelijk SIM only

 

 • Smartphone hoesjes, headsets,
 • Autohouders
 • Laptop tassen
 • Reistassen

Meer Info >

smartphone gebruik

 

Share This