2 minuten leestijd

Als je weleens rondkijkt op websites die prijzen geven van hotels, reizen of vliegtickets, zal het je vast niet ontgaan zijn dat deze prijzen sterk fluctueren. Je kunt tal van redenen verzinnen waarom de prijzen zo heen en weer gaan. Maar het feit dat het voor sommige bezoekers duurder is dan een ander, is al jaren een publiek geheim. Hoe het precies zit met het volgen van bezoekers door vakantie- en reisaanbieders, lees je in dit artikel. 

1. Mogen bedrijven je überhaupt online volgen?

Als je in de software kijkt van de websites van de vakantiereiswereld kun je zien dat prijzen inderdaad per apparaat en gebruiker worden aangepast. Dit wordt ook wel dynamic pricing genoemd.

Er worden allerlei facetten meegenomen bij dit systeem. Het type apparaat, de locatie van waar je boekt en natuurlijk de prijs. Een van de voorbeelden is dat boeken via een mobiele telefoon bij booking.com meestal wat lager is.

Dat komt doordat er vanuit wordt gegaan dat jongeren flexibeler zijn en dus sneller zullen wisselen van optie. Een lage prijs is voor aanbieders dan essentieel!

1.1 Is het legitiem?

Dat dit soort constructies gebeuren is zoals gezegd een publiek geheim, maar is het ook legitiem? We kunnen niet zo gemakkelijk zeggen dat alles maar mag, maar meestal ben je als gebruiker akkoord gegaan met de trackingsmogelijkheden.

Bij het aanmaken van een account of het bezoeken van een website accepteer je bijvoorbeeld de cookies. Door hiermee in te stemmen sta je vaak toe dat websites gebruik maken van manieren om je te volgen, of je informatie in te zien. Met de informatie die ze krijgen, kunnen ze de prijs aanpassen aan jouw situatie. 

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

2. Publiek geheim, maar kennen we voorbeelden?

Eigenlijk is het niet meer toepasselijk om de volgmogelijkheden van bedrijven als Uber en booking een publiek geheim te noemen. Er zijn namelijk tal van voorbeelden te noemen.

Zo is het algemeen bekend dat het bezoeken van websites waar vliegtickets worden verkocht resulteert in hogere prijzen. Als je een stuk of 4/5 keer hebt gekeken naar een bestemming, wordt de uiteindelijke prijs hoger.

Een ander verhaal vertelt over Uber. De prijs van een bepaalde rit werd aangekondigd, maar een gebruiker vond deze wat aan de hoge kant. Hij downloadde toen een concurrent (Flynt), en vervolgens werd de prijs van de rit bij Uber een stuk lager…

Prijs wordt hoger nadat je de aanbieding 4/5 keer hebt bekeken.

3. Voorkomen dat je wordt gevolgd? 

Als je wil voorkomen dat je wordt gevolgd, kun je overwegen om een VPN abonnement te nemen. Met zo’n Virtual Private Network beveilig je al je internetverkeer.

Het wordt voor websites onmogelijk om je te volgen. Er zijn verschillende soorten abonnementen en diensten op het gebied van VPN.

Als je het alleen gebruikt om vakanties te boeken, kun je een gratis VPN dienst proberen. Als je al je internetverkeer wil afschermen, raden we aan om een betaalde aanbieder te zoeken.

Waarom is een VPN app zinvol:

  • Verhoogt de privacy, omdat IP adres verborgen wordt
  • Veilig gebruik van openbare (wifi) netwerken
  • Geen censuur en surveillance vanuit de overheid
  • Binnen- en buitenlandse streamingdiensten te bekijken
  • Veilig en anoniem torrents te downloaden
  • Anoniem op internet surfen

Naar De VergelijkerSelecteer jouw VPN app 

VPN app vergelijken

Share This