Smartphones zijn niet meer uit ons leven weg te denken en het is hartstikke normaal om redelijk wat geld aan de apparaten uit te geven. Een aantal jaren geleden werd voor het eerst een telefoon van meer dan 1000 euro gelanceerd, iets wat eerst als ondenkbaar werd gezien.
De telefoonkosten worden steeds hoger, en hier veel geld aan kwijt zijn is al lang niet meer apart. In dit artikel kijken we naar alle aspecten van de kosten van een telefoon. Hoeveel ben je er in totaal aan kwijt in je leven? Om de uitkomst alvast te verklappen: een schokkend bedrag…
1. Telefoonkosten bij een smartphone met abonnement.
We beginnen de breakdown van de telefoonkosten bij het toestel zelf. We zeiden al dat er sommige telefoons meer dan 1000 euro kosten, maar er zijn ook genoeg goedkopere telefoons te koop. In onze toplijst kan je smartphones vinden vanaf 300 euro.
Uit onderzoek van computertotaal is gebleken dat dat mensen per jaar gemiddeld 100 euro per jaar aan een telefoon uitgeven.
Let wel, dit is in combinatie met een abonnement. Het gaat dus om de bijbetaling.
Het abonnement zelf is natuurlijk ook niet gratis. Gemiddeld betalen we in Nederland ongeveer 45 euro per maand aan de contracten waar de telefoon wordt afbetaald.
Per jaar is dit 540 euro. Niet misselijk, en een belangrijk onderdeel van de totale telefoonkosten.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
2. Sim-only abonnement
Nederlanders die een sim-only abonnement gebruiken, moeten hun toestel loskopen. Het blijkt dat deze gebruikers een minder duur toestel kopen. Gemiddeld geven ze zo’n 100 euro per jaar uit aan het toestel. Om de 3 jaar wordt een nieuwe telefoon gekocht.
De totale telefoonkosten van sim-only gebruikers zijn ook lager doordat de abonnementskosten lager zijn dan bij het andere type contract. Maandelijks kost het 20 euro; 240 euro per jaar dus.
3. Totale telefoonkosten in een mensenleven
De totale telefoonkosten in een mensenleven kunnen worden berekend nadat we hebben vermeld hoeveel we kwijt zijn aan de aankoop van apps. Hier geeft de Nederlander namelijk 30 euro per jaar aan uit.
Als we uitgaan van 71 jaar aan telefoonkosten – gemiddeld beginnen we op ons 14e en worden we 85 jaar oud – komen we op hoge bedragen uit.
Een smartphone & abonnement kost in een mensenleven ruim 47.000 euro. Een mooie auto.
De contracten inclusief smartphone komen op meer dan 47.000 euro uit. De telefoonkosten bij sim-only gebruikers op ‘slechts’ 24.140 euro. Een aardig verschil dus! Van al dat geld kun je aardig wat leuke dingen doen. Maar ja, zou je zonder smartphone kunnen leven?
Natuurlijk kun je als ondernemer kiezen voor een zakelijk abonnement. Dit kan je ook nog aardig doen besparen op de telefoonkosten. Deze kosten zijn namelijk aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Voordelen:
- Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
- Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
- Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager
- De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.