Het komt steeds vaker voor onder jongeren: belangst. Mensen sturen tegenwoordig liever een berichtje dan dat ze met iemand aan de telefoon spreken. Het sturen van een berichtje via Whatsapp, Instagram, Facebook of Snapchat is zo ingeburgerd dat mensen sneller schrikken als de telefoon overgaat. Misschien hebben jongere ondernemers er ook wel last van?
En als je echt met belangst te maken hebt, kan dat voor veel problemen zorgen. In dit artikel lees je over iemand die zelf kampte met belangst, maar daar met een aantal tips overheen is gekomen.
1. Stress bij elk telefoontje
Marijn van den Berge deelde zijn verhaal. Hij is nu 24 jaar oud en heeft zes jaar lang last gehad van belangst. Op zijn 22ste was hij ervan af. Tegenwoordig is Van den Berge hoofdredacteur van een platform dat schrijft over mentale gezondheid, COMMEN.
1.1 Gebeld worden is minder eng
Hij vertelt dat de stress toesloeg bij elk telefoontje dat gepleegd moest worden. Constant het gevoel hebben dat je geen goede antwoorden geeft, dat deze te kort zijn en bang zijn voor wat degenen aan de andere kant van de lijn denken. Een vrij duidelijke omschrijving van belangst dus.
Het is bovendien erger om het gesprek zelf te leiden. Gebeld worden is minder eng dan iemand zelf aan de lijn krijgen. Als je iemand belt, wordt er van je verwacht dat je het gesprek gaande houdt.
2. Waar komt belangst vandaan?
Een aantal deskundigen en onderzoekers kijken al langer naar belangst als probleem. Tot nu toe is het niet mogelijk om de diagnose “belangst” te krijgen, maar het is wel onderdeel van een sociale angst stoornis.
Belangst is een sociale angst stoornis
Belangst kan al ontstaan aan de hand van één vervelende ervaring aan de telefoon; bijvoorbeeld als iemand boos wordt en gaat schreeuwen.
Mensen die gevoelig zin voor sociale angsten, kunnen deze ene (of meerdere natuurlijk) situatie(s) steeds groter maken in hun hoofd. Hierdoor kan de hele associatie met bellen negatief worden. Om hier vervolgens vanaf te komen, is makkelijker gezegd dan gedaan.
2.1 Controle willen hebben
Door de huidige manieren van digitale communicatiemiddelen die beschikbaar zijn, is er een gevoel van controle gecreëerd. Communiceren wordt minder aan het toeval over gelaten. Aan de telefoon met iemand spreken biedt een stuk minder controle dan een bericht sturen via WhatsApp.
Via de app kun je antwoorden wanneer jij wilt, bovendien kun je goed nadenken over wat je precies wilt sturen. Het hebben van belangst is dus eigenlijk te vergelijken met de angst voor het verliezen van controle over een situatie.
3. Wat kun je doen om over de belangst heen te komen?
Om echt over de belangst heen te komen heb je vooral veel tijd nodig. Het voeren van een aantal goedlopende telefoongesprekken zal daar natuurlijk bij helpen.
Oefening baart kunst, vandaar zijn er een aantal tips, waarmee je aan de slag kunt gaan. Ik denk vooral voor jonge ondernemers praktische handvaten!
3.1 Steekwoorden kunnen helpen
Als je weet dat je een gesprek gaat voeren over de telefoon, kan het handig zijn om van tevoren op een rijtje te zetten, wat je precies wilt zeggen.
Het beste kun je dit doen aan de hand van steekwoorden, zo raak je het overzicht niet kwijt. En heb je gevoel van controle…
3.2 Bel een laagdrempelige instantie op
Als je wilt beginnen aan het opbouwen van vertrouwen voor bellen, kun je bijvoorbeeld een aantal laagdrempelige personen of instanties bellen.
Misschien een aantal vrienden, familieleden waar je goed mee kunt kletsen, of een informatienummer. Kleine stapjes helpen altijd.
3.3 Kies een leuke ringtone
Om de negatieve associatie van het bellen weg te helpen, kun je bijvoorbeeld een liedje instellen als je ringtone. Door positief te gaan nadenken over bellen, kun je misschien van je belangst afkomen.
3.4 Je hoeft niet per se van je belangst af
De laatste tip die we geven is goed om in je hoofd te blijven houden. Je hoeft nooit helemaal van je belangst af te komen. Het gevoel dat dat zou moeten, kan er onnodig veel druk opleggen.
Het is al goed genoeg als je een voor jezelf werkbare situatie creëert.
Voordelen:
- Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
- Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
- Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager
- De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.