Wanneer je niet tevreden bent over de diensten van je huidige telecom provider dan kun je simpelweg overstappen. Met nummerbehoud wordt je eigen mobiele nummer eenvoudig meeverhuisd.
Het is prettig om hetzelfde 06 nummer te behouden. Je hoeft dan niet aan je klanten, leveranciers en andere relaties je nieuwe nummer door te geven. Hierdoor blijf je even goed bereikbaar in deze snelle tijd van mobiliteit.
Verwacht je gedoe? Weest gerust, het is in de wet geregeld, dat je nummer kunt behouden als je dat wilt. In de eerste jaren na de liberalisatie ging het nummer overzetten niet soepel, maar tegenwoordig wel. Altijd fijn om te weten. Hoe je nummerbehoud het snelst kan regelen, wordt uitgelegd in dit artikel.
1. De regels en voorwaarden van nummerbehoud
Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een prepaid, een abonnement of een sim only 06 nummer.
Ook maakt het niet uit of je naar een andere aanbieder gaat of een ander abonnement kiest bij je huidige aanbieder. Het nummer is snel en gemakkelijk over te zetten.
Wanneer je het nummer wilt verhuizen dan moet je dit wel persoonlijk doen. Het nummer wat je nu gebruikt moet ook weer door jou in gebruik worden genomen bij de nieuwe aanbieder.
Het nummerbehoud is niet altijd door te voeren wanneer je nog een contract hebt. De overeenkomst met de huidige provider zal eerst beëindigd moeten worden. Wanneer het contract over twee maanden afloopt is het vaak geen probleem.
2. In vijf stappen nummerbehoud aanvragen
Wanneer je van aanbieder wilt veranderen voor je mobiele abonnement (incl. SIM only) dan is het heel eenvoudig om in vijf stappen het nummerbehoud aan te vragen.
- Zeg het huidige abonnement niet op. Het is niet mogelijk om nummerbehoud aan te vragen als het telefoonnummer gedeactiveerd is door de mobiele provider.
- Sluit een abonnement af bij je nieuwe mobiele telefonieaanbieder. Geef hier ook aan tijdens het bestelproces, dat je het nummer wilt behouden. Het is belangrijk om daarvoor ook het klantnummer bij jouw oude aanbieder door te geven. Dit nummer staat op je factuur.
- De nieuwe aanbieder zal controleren of je ook daadwerkelijk de eigenaar bent van het nummer. Dit doen ze door via sms een code te sturen welke jij op hun website moet invullen. Als het klopt zullen ze de overstap vervolgen.
- Je nieuwe telefonie aanbieder neemt contact op met je oude provider om de overdracht op gang te zetten van het mobiele nummer. Je hoeft niets meer te doen, dat scheelt je een hoop gedoe.
- Wanneer het oude abonnement afloopt wordt het automatisch nieuwe abonnement actief. Soms moet je een nieuwe SIM kaart nog activeren anders kan je direct bellen en sms-en plus internetten.
Je hoeft nu niemand een nieuw nummer door te geven. Wel zo gemakkelijk!

Download gratis whitepaper: 27 handige apps voor ondernemers
Elke moderne ondernemer heeft onmisbare apps op zijn smartphone. Zeker omdat ondernemen geen nine-to-five job is doet hij (zij!) zaken wanneer hij dat wilt. Gelukkig helpt een smartphone de ondernemer,met een handvol (gratis) apps om geen tijd te verliezen en (agenda) overzicht te houden in de hectiek van alledag.
3. Overstappen van prepaid
Prepaid komt niet zo vaak voor, maar zeker voor tijdelijke medewerkers kan het zinvol zijn.
Het meenemen van een prepaid mobiele nummer naar een ander prepaid aanbieder gebeurt iets anders dan hierboven besproken. De stappen hierbij zijn:
- Je koopt een prepaid SIM kaart.
- De simkaart kan je activeren
- Je vraagt nu het nummerbehoud aan. Je kunt dit via de website van je nieuwe provider doen. Gebruik hiervoor het simkaartnummer (ICC)
- Verwissel vervolgens de simkaart.
- Je kunt nu hetzelfde nummer gebruiken!
4. Wat zijn de kosten voor nummerbehoud?
Vroeger was het een service waarvoor je moest betalen. Vandaag de dag is het eigenlijk bij alle aanbieders helemaal gratis.
Slechts bij enkelen moet je betalen. Het is nooit meer dan 7,50 euro.
4.1 Hebt een klacht over nummerbehoud?
Wanneer het nummerbehoud geweigerd wordt is dit natuurlijk een teleurstelling.
Het is belangrijk om dan te ontdekken waarom het is afgewezen.
Informeer bij je oude en nieuwe provider wat de reden van afwijzing is als je er niet mee eens bent. Je kunt als dit wilt een klacht indienen.
Schrijf een brief naar de aanbieder waar je naartoe gaat. Willen ze niet meewerken aan het nummerbehoud na jouw klacht?
Dan is het goed om een klacht in te dienen bij de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken (SGC).
De kosten hiervan zijn wel 50 euro. De SGC neemt dan je klacht in behandeling en neemt de procedure op zich.
4.2 Vanaf wanneer kun je nummerbehoud aanvragen?
Bij de meeste providers kan dit vanaf het moment dat de opzegtermijn van je huidige contract ingaat. Vaak is dit een maand. Er zijn uitzonderingen op de regel waarbij dit eerder kan. Deze providers staan hieronder vermeld.
● Tele2: 150 dagen
● T-mobile: 60 dagen
● KPN: 60 dagen
● Vodafone: 120 dagen
5. Zoek jij een nieuw zakelijk mobiel abonnement?
De techniek van smartphone en onderliggende infrastructuur dendert voort. Zo neemt de 4G snelheid nog steeds snel toe en 5G is al onderweg. De digitale mobiliteit is een vast onderdeel van het dagelijks leven.
Het is zinvol om regelmatig na te gaan of je toestel en/of abonnement past bij je huidige wensen en mogelijkheden. Ben jij op zoek naar een nieuw zakelijk abonnement, of staat u op het punt te verlengen? Bezoek onze zakelijk SIM only pagina, met scherpe aanbiedingen. Daarnaast vindt u informatie over de zeven voordelen van een zakelijk mobiel abonnement.
Zoek je een nieuw toestel, bezoek dan onze toplijst van zakelijk mobiele telefoons, die maandelijks wordt geactualiseerd.
Voordelen:
- Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
- Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
- Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager
- De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.