fbpx
2 minuten leestijd

Het is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld dat je door heel Europa alles wat je wil kan opzoeken met je telefoon. De eerste 5G telefoons zijn al een tijdje uit en de ontwikkelingen van het mobiele netwerk staan niet stil. Er is heel veel mogelijk, maar natuurlijk is er ook een limiet aan het data verbruik. Om die limiet te blijven verstellen, moet er worden geïnvesteerd in alle delen van de digitale infrastructuur. De vraag rijst echter steeds meer over wie voor de investeringen moet betalen. Want wie is eigenlijk verantwoordelijk?

1. Europese landen willen Big Tech mee laten betalen 

Dat het data verbruik zoveel stijgt komt natuurlijk niet alleen maar door de mobiele netwerken. Ook de netwerkaansluiting in je huis of kantoorpand moet steeds hogere snelheden aankunnen.

Elk jaar komt er in totaal 20% meer data verbruik bij, volgens een woordvoerder van T-Mobile. Samen met twee andere netwerkbedrijven in Nederland, KPN en Vodafone-Ziggo, worden gesprekken gevoerd met grote tech- en streamingbedrijven.

In Nederland wordt er overigens niet zoveel gepraat over investeringen van de tech bedrijven. Meer gaat het over de plekken waar de investeringen plaats moeten vinden en welke technieken gebruikt moeten worden.

Elk jaar groeit het data verbruik met in in totaal 20%

1.1 Druk op Europese commissie

In andere Europese landen vinden ze wel dat de stijging van het dataverbruik oproept tot extra investeringen van tech- en streamingbedrijven. Voor Frankrijk, Spanje en Italië zetten druk op de Europese Commissie.

Mede aan de hand van cijfers van de brancheorganisatie van telecomproviders in Europa, ETNO, zeggen ze dat de kosten beter verdeeld moeten worden. Er is namelijk berekend dat de 6 bedrijven Alphabet, Apple, Amazon, Meta, Microsoft en Netflix verantwoordelijk zijn voor ruim 55% van al het data verbruik.

1.2 Ruim 55% data verbruik door 6 grote bedrijven

De winsten die hiermee gemaakt worden, zouden volgens de Europese landen gebruikt moeten worden om te investeren in het netwerk. Klinkt redelijk, want de infrastructuur wordt niet door die 6 bedrijven betaalt, terwijl ze er wel volop aan verdienen.

2. Blijft het data verbruik stijgen?

Dat we als maatschappij steeds meer internet gaan gebruiken lijkt evident. Maar dat hoeft niet per se te betekenen dat het data verbruik ook door moet blijven stijgen.

Er zijn namelijk ook opties om het dataverkeer te beperken. Netflix heeft in 2020 een aantal wijzigingen doorgebracht, zonder dat de klant daar last van had.

De bitsnelheden werden verlaagd, maar de kwaliteit van video bleef hetzelfde. Hierdoor werd er 25% minder data gebruikt. Dat is fraaie innovatie en een aardige prestatie!

 

Voordelen:

  • Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
  • Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
  • Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager 
  • De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Meer Informatie  

 

waarom zakelijk abonnement

 

  • Maandelijks onbeperkt bellen, sms en data
  • Scherpe SIM only aanbiedingen van de top providers
  • Gebruik van nieuwste 4G/5G Netwerk
  • Zowel verlengen als een nieuw abonnement
  • Contract periode 1 of 2 jaar

Info & Bestel Nu

 

Artikelen zakelijk SIM only

 

  • Smartphone hoesjes, headsets,
  • Autohouders
  • Laptop tassen
  • Reistassen

Meer Info >

smartphone gebruik

 

Share This