fbpx
3 minuten leestijd

 

Het 5G netwerk is 50 keer sneller dan het huidige 4G. De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s, robots en drones met live HD-video komt hiermee in een stroomversnelling. Toch lijkt het niet vanzelfsprekend dat 5G een daverend succes wordt onder het grote publiek. En zeg nou zelf: ben jij als ondernemer het 4G netwerk al zat? 

 

 

 

1. Netwerk is technologisch toe aan 5G

Elke negen jaar ongeveer komt er een nieuwe variant van het netwerk uit. 5G staat voor 5de generatie en is dus de vijfde in lijn. In 1982 werd het eerste digitale netwerk gelanceerd. En nu staan we aan de vooravond van de introductie van het 5G netwerk.

 

1.1 Vijfde generatie wordt 50 keer sneller

Het 5G netwerk is de opvolger van de vierde generatie. De snelheid van het 4G netwerk momenteel is ongeveer 20 megabit per seconde. Dit komt overeen met zo’n 2,5 megabytes per seconde.

Het nieuwe netwerk wordt sneller. En niet zo’n beetje ook. Met 1 gigabit per seconde, ofwel 125mb per tel, wordt het maar liefst 50 keer sneller.

 

Het 5G netwerk wordt 50 keer sneller dan het huidige 4G netwerk

 

2. Verbetering van mobiel gamen en augmented reality door 5G netwerk

Het snellere netwerk zorgt niet alleen voor een versnelling van de huidige online activiteiten. Het moet ook een veel nieuwe dingen mogelijk maken. Toepassingen als mobiel gamen en augmented reality komen hiermee in een stroomversnelling.

Een ander voordeel is dat er meer apparaten gebruik kunnen maken van het netwerk. En dat is belangrijk met de opkomst van zelfrijdende auto’s en drones die steeds vaker worden ingezet voor beveiligingswerk en in de landbouwsector.

Een andere toepassing is dat men ook kan opereren op afstand. Zo kan een chirurg een operatie op afstand uitvoeren met behulp van een operatierobot. Deze kan met het nieuwe 5G netwerk van de andere kant van de wereld bedient worden. 

 

 

3. Het nieuwe 5G netwerk geen garantie voor succes

Toch lijken deze voordelen niet voor een doorslaggevend succes te gaan zorgen kort na de lancering van het nieuwe netwerk. Telecombedrijven in Nederland zijn terughoudend. Zij moeten namelijk flinke investeringen doen om het nieuwe netwerk te kunnen verkopen.

En daarbij komt dat er onzekerheid is over of de opvolger van het 4G netwerk wel zal aanslaan bij het grote publiek. En wel om de volgende drie redenen.

 

3.1 Echte 5G netwerk gaat pas live in 2022

Allereerst komt het snelle 5G netwerk waarover we praten, dat 50 keer sneller is dan zijn voorganger, pas in 2022 op de markt.

In het voorjaar wordt de eerste versie van het 5G netwerk geïntroduceerd. Het gaat om de 700MHz-band van het 5G netwerk. Dit netwerk zal in de praktijk helemaal niet 50 keer sneller zijn als het huidige 4G netwerk. De hogere frequenties komen in 2022 pas op de markt.

Voor telecomaanbieders is het dus de vraag of ze nu al moeten instappen. Zij betalen namelijk veel geld om zo’n netwerk te kunnen verkopen.

Met het oog op marketing kun je het nieuwe 5G netwerk aanbieden. Maar wat als klanten hier niet zoveel aan hebben? Zou je niet beter kunnen wachten op de 2.600MHz- en 3.500MHz-band?

 

Het razendsnelle netwerk komt pas in 2022 op de markt

 

3.2 We hebben al een goed werkend 4G netwerk

De kans dat het 5G netwerk in Duitsland meteen aanslaat is een stuk groter dan in Nederland. Feit is namelijk dat de vierde generatie netwerken bij onze oosterburen vaak abominabel is. Een nieuw netwerk levert daar dus grote voordelen op voor de consument.

In Nederland kennen we het 4G netwerk juist als snel en betrouwbaar internet. Bijna overal kun je genieten van draadloos internet. Netflix, Videoland, NU.nl of de mailbox, het werkt allemaal perfect.

Waarom zouden we dan overstappen? Verandering is niet makkelijk voor ons mensen. En als we iets hebben wat al goed is, waarom dan overstappen naar iets onbekends?

Als dan ook nog blijkt dat het 5G netwerk dat dit jaar wordt gelanceerd geen duidelijke verbetering is, dan is het logisch dat telecombedrijven twijfelen.

 

3.3 Grote publiek wil veel en snel internet voor weinig

Derde reden waarom het 5G netwerk geen garantie voor succes is, is geld. Logisch gevolg van de investeringen van telecombedrijven is namelijk dat de prijs voor het nieuwe 5G netwerk hoger zal zijn dan het huidige netwerk. Abonnementen worden dus duurder.

Daarbij komt dat de Nederlander geen problemen heeft met het huidige netwerk. Het wordt dus moeilijk om investeringen terug te verdienen. Moet je er dan wel aan beginnen?

 

4. Nieuwe structuur redding voor 5G netwerk?

In bepaalde landen lijken ze hiervoor al een oplossing te hebben gevonden. In Zwitserland bijvoorbeeld betaal je als consument voor de snelheid van het internet.

Dat is een nieuwe kijk op het verkopen van de abonnementen. De consument in Nederland betaalt voor een aantal gigabit per maand. In de toekomst zou het best kunnen dat telecombedrijven het systeem gaan omgooien.

 

In Zwitserland betaal je als consument voor de snelheid van het internet.

 

5. Doorbraak van 5G netwerk in 2020 of 2022?

De vraag is dan wel of 2020 het jaar wordt van de 5G doorbraak? Het ligt misschien wel meer voor de hand dat we nog even geduld moeten hebben. Maar dan heb je ook wat. Internet dat 50 keer sneller is dan nu.

Gelukkig kunnen we vertrouwen op het 4G netwerk dat prima werkt in ons land. Of 5G nu volgend jaar al komt of niet, druk maken hoeven we ons niet. 

 

Voordelen:

  • Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
  • Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
  • Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager 
  • De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Meer Informatie  

 

waarom zakelijk abonnement

 

  • Maandelijks onbeperkt bellen, sms en data
  • Scherpe SIM only aanbiedingen van de top providers
  • Gebruik van nieuwste 4G/5G Netwerk
  • Zowel verlengen als een nieuw abonnement
  • Contract periode 1 of 2 jaar

Info & Bestel Nu

 

Artikelen zakelijk SIM only

 

  • Smartphone hoesjes, headsets,
  • Autohouders
  • Laptop tassen
  • Reistassen

Meer Info >

smartphone gebruik

 

Share This