4 minuten leestijd

Steve Jobs vond de App Store, met nu ruim duizenden populaire apps, niet zo nodig. Hij was meer voorstander van webapps.

Mensen konden nieuwe apps voor hun smartphone toch gewoon van internet halen? Maar hij liet zich – vast met moeite – overtuigen en in juli 2008 kwam de App Store er alsnog.

Tien jaar later is deze niet meer weg te denken en heeft de stoutste verwachtingen ruim overtroffen. Ook voor ondernemers. Een terugblik en een voorspelling…

1. Populaire apps voor iphone

De virtuele winkel is sterk verbonden met de opkomst van de iPhone van Apple. In een razend tempo veranderde de klassieke GSM van een apparaat om mee te bellen in een multifunctionele minicomputer: de smartphone.

Inmiddels heeft 93% van de Nederlanders een smartphone, het hoogste percentage in Europa. In 2017 werden volgens Gartner wereldwijd 1,5 miljard smartphones verkocht, waarvan 233 miljoen afkomstige waren van Apple.

1.1 Save the date: 10 juli 2008 met 500 nieuwe apps

Met 500 apps werd de App Store op de befaamde Steve Jobs methode gelanceerd op 10 juli 2008. Het was een gouden greep.

Een complete nieuwe bedrijfstak explodeert om apps te ontwikkelen voor de eerste iPhone. Dat is gekomen is omdat Apple direct tools beschikbaar stelde waarmee iedereen zelf native apps kon ontwikkelen.

Van kleine tot grote bedrijven: iedereen had gelijk kansen om nieuwe apps te ontwikkelen. En dat heeft ze geen windeieren gelegd. Want al deze bedrijven hebben gezamenlijk meer dan 100 miljard dollar verdiend.

1.2 Continue stroom van nieuwe apps

De impact op de samenleving door de smartphone en bijbehorende apps is enorm. Samenwerken, communiceren, lezen, gamen noem het maar, de mogelijkheden van de digitale mobiliteit zijn groot.

Ook vandaag de dag is app moeheid nog niet toegeslagen, want gemiddeld worden vandaag de dag 40 unieke apps per maand gebruikt.

Daarnaast en spenderen we gemiddeld 3 uur per dag op de smartphone. De ondernemer kan ook niet zonder een zakelijke smartphone. Agenda beheer, netwerken, aantekeningen bewaren, boekhouden noem het maar.

1.3 Populaire apps voor de zakelijke autorijder

Naast de al genoemde aantekeningen apps, zijn er meer gebruikte apps voor de zakelijke autorijder. We hebben ze apart gerubriceerd op deze website:

1.4 We bellen niet meer, maar communiceren met apps

Populaire apps - WhatsApp

Volgens onderzoek van LG Electronics is voor negen procent van smartphone eigenaren telefoneren slechts bijzaak geworden. Gebruikers bellen nog maar een paar keer per maand.

De groep die enkele keren per week bellen is ruim een kwart. In plaats daarvan gebruik u en ik vooral apps om met andere in contact te komen. Het is niet voor niets dat WhatsApp nu meer 1 miljard actieve mondiale gebruikers per dag heeft. 

Het gebruik van apps is door de komst van app stores in een stroomversnelling gekomen. Wekelijks bezoeken ruim 500 miljoen iPhone bezitters de app store.

Bellen met smartphone is bijzaak geworden. Gebruikers bellen nog maar paar keer per maand.

2. Geen omkijken naar onderhoud van de apps

Een andere majeure impact van de app store is actualiteit van apps. Het installeren van nieuwe apps en het installeren van updates wordt allemaal geregeld door de app store.

Het invoeren van license keys, handmatig updaten en testen is allemaal niet meer nodig. Zeker de laatste jaren is de kwaliteit van de apps significant verbeterd: Apple zit er bovenop. Apps worden alleen vrijgegeven als deze voldoet aan allerlei strenge kwaliteitseisen.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

2.1 20 miljoen actieve app ontwikkelaars

Door de jaren heen zijn er grote bedrijven ontstaan die app ontwikkeling als core business hebben. Grote money makers zijn Super Cell en Glu. Op dit moment zijn meer dan 20 miljoen ontwikkelaars actief in de App Store.

De kleinere ontwikkelaars zijn dankzij het redesign in 2017 van virtuele winkel nu ook makkelijker te vinden. Naast games zijn Virtual Reality apps de meest populaire apps.

Voor ondernemers zijn de populaire apps met name in de productiviteit categorie te vinden.

Een overzicht is te vinden in veel gelezen artikel 28 onmisbare apps voor ondernemers of is als whitepaper gratis te downloaden. Maar wat zijn de meest populaire apps de afgelopen jaren? Op de website van App Annie is volledig rapport te downloaden, waaronder wij een samenvatting geven.

Download gratis 27 handige apps

Download gratis whitepaper: 27 handige apps voor ondernemers
Elke moderne ondernemer heeft onmisbare apps op zijn smartphone. Zeker omdat ondernemen geen nine-to-five job is en het zaken doen waar en wanneer hij (zij!) dat wilt. Gelukkig helpt een smartphone de ondernemer,met een handvol (gratis) apps om geen tijd te verliezen en (agenda) overzicht te houden in de hectiek van alledag.

3. Meest populaire apps in 2010

Populaire apps - Facebook

Twee jaar na de lancering van de App Store, was de game Talking Tom Cat de meest gedownloade app.  De app draait om een kat dat reageert op de stem van de speler. Wereldwijd werd deze populaire app zeven miljoen keer gedownload, wat in 2010 een record was. 

Andere populaire apps waren toen al gedicteerd door de social media platform zoals Facebook en Twitter. Maar ook Skype, Windows Live Messenger (MSN), Twitter, Google (Earth), Bump waren al populair.

3.1 Chinese Tik Tok staat in 2018 op eerste plaats

Het lijst wordt in 2018 is  – op Facebook na – compleet veranderd. Het Chinese sociale media-platform Tik Tok voert de lijst aan, met op de tweede plaats YouTube, Facebook Messenger, Instagram, Facebook, WhatsApp Messenger, WeChat, Google Maps, Snapchat en Gmail.

3.2 Populaire apps aller tijden

De app van Facebook is de populairste app aller tijden die afgelopen acht jaar maar liefs 700 miljoen keer is gedownload. Onder de games is Candy Crush Saga de meest gedownloade game app.

Maar App Annie heeft ook onderzocht welk apps het langst wordt gebruikt. Het zal u niet verbazen denk ik, maar dat is de app van Netflix.

De populairste apps aller tijden is Facebook. De app die het langst gebruikt wordt is Netflix.

4. iPhone-Ipad en Mac eco systemen

De grote drie techreuzen (Apple, Google, Microsoft) gebruiken app stores steeds meer als eco systeem voor verschillende hardware platformen. Naast de smartphone, worden apps gemeengoed op tablets en laptops.

In de Apple apps store zijn er ruim 1,3 miljoen apps die het best tot zijn recht komen op de iPad. Het vervolg is logisch. Sinds 2018 gaat Apple extra geld steken om de Mac App Store weer nieuw leven in te blazen.

Microsoft probeert dit ook te doen sinds Windows 10. Van Google is natuurlijk Chrome book bekend, die met dezelfde strategie gebruikers de beste user experience te geven.

4.1 Komt er een post app tijdperk?

Responsive websites

We lijden misschien toch wel aan een app overload. Want 80 procent van onze tijd besteden we maar aan drie apps: Facebook, YouTube en Messenger.

Hoezo continue behoefte aan nieuwe apps. Volgens onderzoekbureau Gartner belanden we in het post-app-tijdperk. Een periode waarin algoritmes en smart agents de rol van de app op het gebied van mobiele interacties overnemen.

Hoe zou het landschap er uit gaan zien? Ik denk dat een aantal alternatieven aan het opkomen zijn voor de native apps:

 • Responsive websites: Niets meer te downloaden, de user interface past zich aan schermformaat van het apparaat waarmee de website wordt bezocht.
 • Progressive apps: Een app die je opent met een browser en zich gedraagt als een native app. Het bekendste nederlandse voorbeeld is Tweakers.net
 • Smart Agents: slimme stukjes software (algoritmen), die op basis van verschillende databronnen beslissingen nemen voor de gebruiker. Bekende voorbeelden zijn de spraakgestuurde assistenten die nu op de smartphone beschikbaar zijn: Google Assistent, Siri van Apple en Cortana van Microsoft. 

Hoe snel het gaat, weet ik niet. Het business model van (met name) Apple is gebaseerd op native apps. Die zullen dat niet zo maar opgeven.

Progressive apps wordt op moment matig ondersteunt door Apple (wel door Google). De tijd zal leren, de innovatie dendert voort.

 

Voordelen:

 • Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
 • Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
 • Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager 
 • De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Meer Informatie  

 

waarom zakelijk abonnement

 

 • Maandelijks onbeperkt bellen, sms en data
 • Scherpe SIM only aanbiedingen van de top providers
 • Gebruik van nieuwste 4G/5G Netwerk
 • Zowel verlengen als een nieuw abonnement
 • Contract periode 1 of 2 jaar

Info & Bestel Nu

 

Artikelen zakelijk SIM only

 

 • Smartphone hoesjes, headsets,
 • Autohouders
 • Laptop tassen
 • Reistassen

Meer Info >

smartphone gebruik

 

Share This