3 minuten leestijd

Het was nog niet zo lang geleden dat een waterdichte smartphone een illusie leek. Tegenwoordig is de techniek echter zelfs zo ver, dat we met een simpele app kunnen testen of de telefoon (nog steeds) waterdicht is! Om dit secuur te kunnen onderzoeken moet je telefoon wel over een zogenaamde barometer beschikken. Hoe het allemaal precies werkt, kun je lezen in dit artikel.

1. Wat maakt een waterdichte smartphone nou echt waterdicht?

Voor we dieper ingaan op hoe de applicatie werkt, kijken we eerst even naar welke eisen er worden gesteld aan een waterdichte smartphone, voordat deze zo daadwerkelijk kan worden genoemd. Er wordt gewerkt met een zogenaamde IP-code. Dit staat voor International Protection Rating. 

De IP-code druk je uit in twee verschillende cijfers, achter elkaar.  

 1. Het eerste cijfer staat voor de beschermingsgraad tegen het indringen van voorwerpen (oftewel stof). Zo betekent IP6x dat de smartphone geheel dicht is en volledig is beschermd tegen stof.
 2. en de tweede cijfer geeft aan hoe goed iets tegen vocht kan. Als een smartphone de IPx8 codering heeft, dan blijft de telefoon bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden

De meeste moderne smartphones die vandaag de dag worden uitgebracht hebben een IP68 codering. Dit geeft aan dat de telefoon volledige stof- en waterdicht zijn.

Een waterdichte smartphone kan veranderen in een vochtdichte smartphone (IP69) als de telefoon bruikbaar blijft als er water onder hoge druk in het apparaat wordt gespoten. Zover is de techniek jammer genoeg nog niet. 

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

2. Hoe werkt de app?

Maar dan is natuurlijk de vraag: hoe kan een app dat nou testen? De naam van de app is Water Resistance Tester. Deze specifieke app heeft goede beoordeling, maar is alleen beschikbaar in de Google Play Store. Alternatieven zijn er wel te vinden in de App Store.

Zoals gezegd moet de telefoon over een barometer beschikken. Een barometer is een instrument, dat de luchtdruk meet. Smartphones gebruiken hun barometers echter niet om dit te doen. Deze meter helpt namelijk met het bepalen van de GPS-locatie. Op de website van Garmin wordt principe goed uitlegd. Door de luchtdruk te meten, weet je smartphone hoe hoog je je bevindt. 

Goed, door deze luchtdruk te gebruiken, kan de app waterdichtheid bepalen.Om dit te doen, dien je met beide duimen op het scherm te drukken. De barometer meet de eerdergenoemde druk en vergelijkt deze met een standaardwaarde.

Als deze standaardwaarde hoog genoeg is, betekent dat dat ‘de zegel’ van waterdichtheid, intact is.

Je hoeft je waterdichte smartphone dus niet onder de kraan te houden om te testen of hij het nog doet. Overigens weet de app van te voren of de telefoon waterdicht hoort te zijn. Deze kennis is namelijk allemaal openbaar.

De app kan het modelnummer van de telefoon lezen. Als jouw telefoon vanuit de fabriek al niet waterdicht was, voert de app de test niet uit.

3. Wat heb je eraan?

Een waterdichte smartphone kan zijn feature verliezen als er bijvoorbeeld een kleine barst ergens in de behuizing zit. Water kruipt natuurlijk in de kleinste hoekjes en gaten.

Het is goed om te weten of dit het geval is, voordat je je telefoon meeneemt naar de douche of het zwembad. Daar helpt deze app een handje bij!

 

Voordelen:

 • Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
 • Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
 • Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager 
 • De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Meer Informatie  

 

waarom zakelijk abonnement

 

 • Maandelijks onbeperkt bellen, sms en data
 • Scherpe SIM only aanbiedingen van de top providers
 • Gebruik van nieuwste 4G/5G Netwerk
 • Zowel verlengen als een nieuw abonnement
 • Contract periode 1 of 2 jaar

Info & Bestel Nu

 

Artikelen zakelijk SIM only

 

 • Smartphone hoesjes, headsets,
 • Autohouders
 • Laptop tassen
 • Reistassen

Meer Info >

smartphone gebruik

 

Share This