fbpx
2 minuten leestijd

Toen de cijfers van het aantal vastgelegde verkeersovertredingen naar buiten kwamen, viel vooral de ‘bellen achter het stuur boete’ op. In 2022 werd deze boete maar liefst 40 duizend keer meer uitgedeeld dan in het jaar ervoor. Een fikse stijging, wat mede te maken heeft met de aanpassing van de telefoonregels voor fietsers en de handhaving daarvan. In dit artikel lees je alle details over de uitgedeelde boetes.

1. Werkelijk aantal bellen achter het stuur boete nog een stuk hoger

Allereerst is het goed om te vermelden dat het werkelijke aantal van de bellen achter het stuur boete nog een stuk hoger ligt. Dit komt doordat boa’s (Bijzondere Opsporing Ambtenaar) ook bevoegd zijn om boetes uit te delen voor het telefoongebruik in het verkeer.

Deze boetes worden niet meegenomen in de data van de boetes en daardoor bestaat er geen duidelijkheid over de totale hoeveelheid boetes. 

1.1 Bellen achter het stuur boete door de monocam

Een van de manieren waarmee de politie de bellen achter het stuur boete kan onderzoeken is door het gebruik van een monocam. Dit is een hooggeplaatste camera die langs de weg staat, die bestuurders in de gaten kan houden terwijl ze rijden.

Het is een mobiele camera die dus op verschillende plekken tijdelijk wordt neergezet. Naast deze monocam wordt er ook gebruik gemaakt van een touringcar. Deze rijdt rond met agenten, die het gedrag van bestuurders in de gaten houden. Zo kunnen overtreders op heterdaad worden betrapt.

Het bellen achter het stuur boete is fors: 150 euro voor de fieters en 380 voor de automobilist

2. Stijging is vooral opmerkelijk bij fietsers 

Vooral de stijging onder fietsers is opmerkelijk te noemen. Ten opzichte van 2021 werden de ‘bellen achter het stuur boete’ 16% vaker uitgedeeld. De politie schreef meer dan 53.000 keer de bekeuring uit. In 2021 was dat 45.000.

En dat levert aardig wat op voor de staatskas, want per boete mag (moet..) men 150 euro betalen. Dat bedrag is voor automobilisten echter nog een stuk hoger: wie wordt betrapt op telefoongebruik achter het stuur moet 380 euro betalen.

2.1 Verkeerboetes hoogste in Europa

Het is publiek geheim dat de Nederlandse verkeersboetes de hoogste in Europa zijn; per janauri 2023 zijn de bedragen weer verhoogd, dus een gewaarschuwd mens telt voor twee.

De verwachting is dat het aantal boetes door blijft stijgen, omdat de opsporingsmogelijkheden steeds efficiënter worden. Een smartphone is erg handig, maar kan de verkeersveiligheid negatief beïnvloeden.

2.2 OM pleit ervoor om boetebedragen te verlagen

Een saillant detail is dat ook het Openbaar Ministerie de verkeerboetes in ons landje te hoog zijn. Als de boetes niet met 30 procent verlaagd worden, zal het verzet in de maatschappij volgens het OM tot spanningen leiden.

Maar het kabinet doet er juist nog eens 10 procent bovenop. Niet vanwege de verkeersveiligheid om meer geld binnen te harken. Deze disbalans moet volgens het OM gecorrigeerd worden. Voor onze redactie een herkenbaar signaal!

De verkeerboetes worden met 10 procent verhoogd. Niet om de veiligheid te verhogen maar om geld binnen te harken.
Lang leve de VVD!

Justitieminister Yeşilgöz  heeft een gat op de begroting van 150 miljoen euro. Dit wil het kabinet vullen door de boetes per 1 januari 2024 met 10 procent te verhogen. Dat terwijl die dit jaar al met 8,6 procent verhoogd waren. Van een VVD minister wordt zo’n kort door de bocht ‘oplossing’ zeker niet verwacht.

 

Voordelen:

  • Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
  • Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
  • Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager 
  • De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Meer Informatie  

 

waarom zakelijk abonnement

 

  • Maandelijks onbeperkt bellen, sms en data
  • Scherpe SIM only aanbiedingen van de top providers
  • Gebruik van nieuwste 4G/5G Netwerk
  • Zowel verlengen als een nieuw abonnement
  • Contract periode 1 of 2 jaar

Info & Bestel Nu

 

Artikelen zakelijk SIM only

 

  • Smartphone hoesjes, headsets,
  • Autohouders
  • Laptop tassen
  • Reistassen

Meer Info >

smartphone gebruik

 

Share This