fbpx
3 minuten leestijd

 

De innovatie van mobiele netwerken dendert voort. De volgende generatie netwerk technologie komt er aan: het 5G netwerk.

Het beloofd een razendsnel draadloos internet die altijd en overal werkt. Tenminste, als het ook zo gaat werken. Een overzicht.

 

1. Argusogen

De 5G technologie wordt op dit moment door westerse landen met argusogen bekeken door de inspanningen van het Chinese staatsbedrijf Huawei bij aanleg van een 5G netwerk.

Bouwt het bedrijf stiekem geen spionagemogelijkheden in voor de Chinese geheime dienst Zhong Chan Er Bu?

Bewezen is er niets, maar toch. Maar westerse telecom bedrijven zitten ook niet stil.

 

 
Download gratis 27 handige apps
 
Download gratis whitepaper: 27 handige apps voor ondernemers

Elke moderne ondernemer heeft onmisbare apps op zijn smartphone. Zeker omdat ondernemen geen nine-to-five job is doet hij (zij!) zaken wanneer hij dat wilt. Gelukkig helpt een smartphone de ondernemer,met een handvol (gratis) apps om geen tijd te verliezen en (agenda) overzicht te houden in de hectiek van alledag.

 

 

2. Status 5G netwerk in Nederland

In Nederland is de KPN, samen met Ericsson en toch ook met Huawei, testen aan het uitvoeren om in 2025 het 5G-netwerk in de 26 GHz band aan te gaan bieden.

Er wordt al getest met volledig autonome auto’s op de snelwegen A270 en A58 tussen Eindhoven en Tilburg. De onderlinge communicatie tussen de auto’s, verkeerslichten en matrixborden gaat via het test 5G-netwerk.

Het komt toch steeds dichterbij komen dat een chauffeur de besturing van een zelfrijdende auto vol vertrouwen uit handen durft geven…

 

 

3. Factor 50 sneller dan 4G 

Snelheid is de ultieme voordeel van 5G. Ondanks dat het 4G snelheid nog steeds toeneemt, is het 5G netwerk maar liefs 50 tot 150 keer sneller dan 4G.

Snelheden die tijdens de testen gemeten zijn gemiddeld 1,25 gigabit per seconde. De latency – reactietijd tussen zender en ontvanger – van ongeveer 1 milliseconde is minimaal een factor 10 beter.

Dit is vergelijkbaar met ‘bedraad’ internet op de zaak en thuis.

 

3.1 Virtual Reality wordt serieus mogelijk met 5G netwerk

Volgens de KPN kan straks een voetbal liefhebber met Virtual Reality (VR) bril op de tribune een bal volgen alsof hij in het veld staat. Net als de scheidsrechter kan je midden tussen het spel lopen.

Maar serieuze toepassingen zijn ook denkbaar. Een arts in de Frankrijk kan straks een robot in Nederland bedienen om een specialistische operatie uit te voeren. 

 

 

 

3.2 Altijd verbonden via IoT

Via IoT (internet of Things) gaan steeds meer apparaten via internet met elkaar ‘praten’.

Een koelkast kan volautomatisch een bestelling plaatsen. De ramen of zonwering op de zaak kunnen letterlijk op afstand bediend worden.

Ben je onderweg? Op je smartphone kan je real-time meekijken met de beveiligingscamera’s en de airco een graadje hoger zetten.

TNO verwacht dat IoT een snel gewoon gaat worden.  Het aantal apparaten dat kan communiceren (via internet) zal honderd keer zo groot worden met de komst van het 5G-netwerk.

Dit jaar worden er naar verwachting zo’n 20 miljoen apparaten op mobiel internet (gsm, 3G, 4G) aangesloten. Maar over drie jaar in in 2022 denkt met al aan 30 miljoen, rekent telecomprovider Ericsson voor.

 

3.3 Autonoom vervoer

Als het 5G netwerk is uitgerold, dan kan volledig autonoom rijden op grote schaal worden ingevoerd.

Toekomst muziek?

Nee, want de nieuwste auto’s zijn daarop al voorbereid. ‘Maar er is nog een weg te gaan’, legt Bram van den Ende, projectmanager bij TNO, uit op nieuwswebsite TNO Insights. ‘Zelfs met allerhande sensoren en intelligente beslissingssystemen aan boord blijft het een complex gebeuren om een voertuig volledig zelfstandig te laten rijden.’

De twee bedrijven KPN en Ericsson gaan op de snelwegen rond Helmond de eerste tests uitvoeren met Cooperative Adaptive Cruise Control (CACC).

Een mooie term maar het betekent dat voertuigen elkaar via 5G realtime gaan informeren wanneer ze optrekken en remmen.

Hierdoor kan de afstand tussen voertuigen veel kleiner worden. Het grote voordeel is dat files en ongelukken kunnen worden verminderd. Want een milliseconde minder kan het verschil uitmaken tussen wel of geen botsing.’

 

3.4 Ongekende mogelijkheden

Niet alleen voertuigen gaan autonoom bestuurd worden, maar ook andere vormen van vervoer.

De scheepvaart zal meer en meer overstappen op autonoom varen. Maar ook de landbouw en precisielandbouw kan met autonome robot tractoren en drones gaan besturen. De industrie kan besturing-op-afstand van zelflerende machines gaan inzetten.

 

4. Wat is het 5G netwerk?

Het verschil tussen 3G en 4G netwerk is eveneens snelheid verhoging.

Na het 1G (mobiel bellen), 2G (mobiel sms’en), 3G (mobiel internet) en 4G (snel mobiel internet) is de vijfde generatie (5G) mobiele communicatie de logische volgende stap.

Want via het 5G-signaal gaan veel meer apparaten tegelijk gebruikmaken van snel mobiel internet dan met 4G.

 

4.1 Is 4G dan niet meer voldoende?

De komende jaren kunnen we met 4G voorlopig nog prima uit de voeten.

De bestaande 4G-netwerken worden meer en meer benut en daarom neemt de 4G snelheid nog steeds toe.

Maar het aantal IoT apparaten gaat de komende jaren drastisch omhoog. Telecom providers willen dat er meer radiofrequenties beschikbaar komen en daar geld mee verdienen.

 

4.2 Hoe zit dat met de radiofrequenties?

Het 5G netwerk maak gebruik van 700 MHz-, 3,5 GHz- en 26 GHz-banden. Maar er komen meer frequentie banden aan.

Want ruimschoots na 2025 komen de banden waar momenteel 2G, 3G, en 4G mee worden aangeboden (800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz en 2600 MHz) ook beschikbaar voor 5G.

Want tegen die tijd worden 2G, 3G en 4G afgeschaft. De verwachting is dat iedereen over moeten op mobiele apparaten die draaien op 5G.

 

4.3 Kan ik al  5G-apparaten kopen?

In de bestaande toplijst van zakelijk smartphones is nog geen 5G toestel te vinden. De verwachting is ook dat het voorlopig nog niet in Nederland aangeboden gaat worden. Samsung en Sony komen eind dit jaar pas met de eerste 5G-telefoons.

Nieuwe laptops van Intel, Dell, Lenovo, HP en Microsoft krijgen al wel een 5G-ontvanger.

Het is alleen nog wachten tot 2025. Pas vanaf die tijd wordt het 5G-netwerk overal in Nederland bruikbaar.

Nog aantal jaartjes geduld…

 

Voordelen:

  • Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
  • Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
  • Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager 
  • De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Meer Informatie  

 

waarom zakelijk abonnement

 

  • Maandelijks onbeperkt bellen, sms en data
  • Scherpe SIM only aanbiedingen van de top providers
  • Gebruik van nieuwste 4G/5G Netwerk
  • Zowel verlengen als een nieuw abonnement
  • Contract periode 1 of 2 jaar

Info & Bestel Nu

 

Artikelen zakelijk SIM only

 

  • Smartphone hoesjes, headsets,
  • Autohouders
  • Laptop tassen
  • Reistassen

Meer Info >

smartphone gebruik

 

Share This