fbpx
3 minuten leestijd

5 praktische tips tweedehands smartphone

Onze 5 praktische tips voor een tweedehands smartphone helpen u als startende ondernemer. Want het (bedrijfs)leven is al duur genoeg. Maar als uw laptop na vijf keer ‘uren durende updaten’ het weer laat afweten of die barst in de smartphone groter wordt, dan wordt het misschien toch tijd voor een nieuw exemplaar. Voor de meeste ondernemers geldt: een dag zonder laptop en smartphone, is een dag niet gewerkt. Alleen al voor het bewaren van digitale krabbels is het al noodzaak en daarom vindt u op onze site al 5 praktische aantekeningen apps die veel worden gebruikt.  Smartphone keuzes maken als zzp’er valt al niet mee, maar misschien dat onze tips tweedehands smartphone u verder helpen om aan de weg te timmeren als starter en zzp’er?

 

Techniek gaat langer mee dan commercie

Tegenwoordig wordt volop tweedehands apparatuur aangeboden. De technische levensduur van computers, laptops en smartphones is steeds vaker (veel) langer dan  de commerciële levensduur. Want de Apple’s en Samsungs van deze wereld komen jaarlijks met nieuwe smartphones, terwijl de vorige modellen nog prima zijn.  Een goed alternatief is om als starter tweedehands goed presenterende hardware aan te schaffen, maar die een aantrekkelijker prijskaartje heeft. Maar waar moet u nu op letten bij het vullen uw tweedehands digitale gereedschapskist? En waar kan ik veilig zo’n apparaat aanschaffen? In dit artikelen daarom vijf tips tweedehands smartphone. Eigenlijk gelden die ook voor tweedehands tablet, laptop of andere devices. Gebruik ze!

 

 

Verschil tussen tweedehands en refurbished smartphone?

Dikke kans dat u bij het zoeken naar tweedehands apparatuur al snel de term refurbished tegenkomt. Ook al worden deze kreten door elkaar heen gebruikt, ze betekenen niet hetzelfde!

 

Refurbished

Een refurbished smartphone is een toestel wat ooit als nieuw naar een klant is afgeleverd. Zo’n toestel wordt eerst gereviseerd en – steeds vaker automatisch – getest.  Problemen met bijvoorbeeld de batterij of het scherm zijn dan opgelost of zijn vervangen. Ook heeft u garantie op de apparatuur. Daardoor weet u vrijwel zeker dat deze smartphone werkt zoals het hoort.

 

Tweedehands

Tweedehands staat voor apparaat die vaak door een of meerdere (!) eigenaren zijn gebruikt. En deze zonder upgrades, vervangingen en aanpassingen aan u doorverkoopt. Zonder garantie. U koopt het op volledig eigen risico en eigen beoordelingsvermogen. Een pre is wel dat u kan onderhandelen over de prijs.

 

Een refurbished apparaat is gereviseerd, getest en u krijgt garantie.

Bij tweedehands aanschaf is dat allemaal wat ‘grijzer’ en bent u op zichzelf aangewezen.

 

De titel tips tweedehands smartphone klopt daarom niet helemaal, de vijf tips gelden voor zowel een tweedehands- als de refurbished smartphone. We beginnen met belangrijkste: waar kan ik een gebruikt apparaat vinden?

 

1. Welke online marktplaatsen en webshops?

Er zijn verschillende plekken waar u uw digitale toolbox tweedehands op de kop tikt. Bijvoorbeeld via het particuliere circuit van Marktplaats, of met een nog sterkere reputatie via Tweakers. Een aantrekkelijk alternatief is dat u gaat naar een speciale webshop met refurbished smartphones en andere apparatuur.

Webshops hebben een aantal voordelen. U kunt online bestellen. Zeker de grotere webshops rekenen zelden verzendkosten en is er vaak sprake van garantie.  Ons advies is om een refurbished apparaat te kopen bij een partij met een eigen servicedesk. Dan wordt u bij reparatie van uw apparaat sneller geholpen: maar een paar dagen in plaats van bijvoorbeeld twee weken.

Betrouwbare webshops voor tweedehands en refurbished apparatuur zijn onder andere:

 • Dagelijkse speuren op Internet Best Online Offers Daily ofwel iBood
 • Vindt een refurbished Apple en Samsung op Swoop.nl
 • Refurbished zakelijke iPhones op Ritel.nl
 • Wilt u alleen een Apple. Kijk op voor refurbished Apple apparatuur op iUsed of Leapp.nl  

Op websites zoals TrustpilotKiyoh  en website met de toepasselijke naam The Feedback Company kunt u checken hoe deze webshops beoordeeld worden.

 

2. Gestolen waar is het niet waard

Koopt u uw apparatuur bij een particuliere verkoper, dan is er altijd een kans dat het gestolen kan zijn. Dit kunt u eenvoudig vooraf checken. Vraag voordat u gaat kijken door het serienummer of IMEI-nummer aan de verkoper te vragen. Deze voert u in op MobyMI of op de website ‘Stop heling’. Daar ontdekt u snel of de tweedehands smartphone eventueel opgegeven is als gestolen of vermist. Hiermee bent u enigszins – maar niet volledig – verzekerd dat het om een legale smartphone gaat. 

 

 
Download gratis 27 handige apps
 
Download gratis whitepaper: 27 handige apps voor ondernemers

Elke moderne ondernemer heeft onmisbare apps op zijn smartphone. Zeker omdat ondernemen geen nine-to-five job is en het zaken doen waar en wanneer hij (zij!) dat wilt. Gelukkig helpt een smartphone de ondernemer,met een handvol (gratis) apps om geen tijd te verliezen en (agenda) overzicht te houden in de hectiek van alledag.

 

 

3. Kijken, kijken en dan pas kopen

Heeft u uw geliefde apparaat gevonden bij een particuliere verkoper en gecheckt of het niet gestolen is? Dan kunt met onderhandelen gaan beginnen en starten met een bod als het een marktplaats betreft. Laat u het opsturen?  Mocht u een redelijke prijs hebben afgesproken met de verkoper, laat je apparaat dan niet opsturen. Zoek daarom altijd in de buurt van uw vestigingsplaats.

Ga er langs en neem een collega, vriend of vriendin die er verstand van heeft mee. Zo kunt u met zijn tweeën het apparaat controleren. Kunt of mag u niet langs de verkoper? Betaal dan bijvoorbeeld via PayPal. Hiermee is het makkelijker je geld terug te krijgen als er iets niet klopt of stuk is. 

In een refurbished webshop is vaak geen mogelijkheid tot kijken en bieden. Dan gaat u af op de betrouwbaarheid van de webshop. U selecteert uw gewenste toestel, betaald en vaak de volgende dag heeft u uw gewenste apparaat in huis.

 

 

 

4. Beschadigingen aan het licht

Bent u bij de verkoper aangekomen? Let dan op de volgende punten:

 • Zijn er barsten op de voor- of achterkant van de apparatuur? Kijk ook naar kleine krasjes en beschadigingen.
 • Zitten er geen dode pixels in het scherm (die herkent u aan zwarte spikkels of pixels met kleuren die afwijken van het beeld dat u op het scherm ziet).
 • Doen alle knoppen het? Gebeurt er iets als je ze indrukt? Als ze niet goed werken, koop de apparatuur dan niet.
 • Reageert de touchscreen van bijvoorbeeld de smartphone goed op aanrakingen? Swipe een tijdje door de interface en open een app om er zeker van te zijn.
 • Functioneren de extra’s op de computer of smartphone? Probeer camera’s, flitsers en dvd-spelers altijd uit.

 

5. Aankoopbewijs en accessoires?

Het voordeel van tweedehands is dat u de bijbehorende (duurbetaalde) accessoires er vaak gratis bij kan krijgen/onderhandelen. Vaak worden ze inclusief aangeboden en zo niet: vraag of alle accessoires van de apparatuur aanwezig zijn. Zeker omdat bepaalde of oudere versies van computers en smartphones verdwijnen, is het vooral belangrijk om de originele lader van het device te hebben. O ja, vergeet niet te vragen naar het originele aankoopbewijs. Dit is tevens een soort check of u met de eerste koper te maken heeft. Controleer ook of de smartphone simlockvrij is. Dit kunt u doen door te plekke een andere simkaart in de smartphone te plaatsen.

Heeft u het serienummer of IMEI-nummer tevoren (nog) niet gecontroleerd, dan kunt u dat alsnog doen bij de verkoper thuis. Het serienummer vindt u veelal onder ‘Instellingen > Algemeen > Info’.

 

Nog meer tips tweedehands smartphone?

Heeft u alles met onze tips tweedehands smartphone gecheckt en een goede prijs overeengekomen met de verkoper? Dan kunt u eindelijk genieten van je semi-nieuwe hebbeding! En natuurlijk van uw nieuwe sim only abonnement. Daarmee zijn de tips tweedehands smartphone nog niet compleet. Bezoek onze pagina waar de beste zakelijke mobiel abonnement vergeleken worden. Als zesde tip, de zes top providers op een rij.

 • Ben
 • KPN
 • Tele2
 • T-Mobile
 • Telfort
 • Vodafone  

Vertel ons ook uw ervaringen met het kopen van tweedehands en ‘reburbished’ apparatuur. Uw collega-ondernemers kunnen er weer van leren!

 

Bron: Telfort

Share This