4 minuten leestijd

Onze 5 praktische tips voor een tweedehands smartphone helpen u als startende ondernemer. Want een bedrijf opstarten is al duur genoeg. Maar als je laptop na vijf keer ‘uren durende updaten’ het weer laat afweten of die barst in de smartphone groter wordt, dan wordt het misschien toch tijd voor een nieuw exemplaar.

Voor de meeste ondernemers geldt: een dag zonder laptop en smartphone, is een dag niet gewerkt. Alleen al voor het bewaren van digitale krabbels is het al noodzaak en daarom vindt u op onze site al 5 praktische aantekeningen apps die veel worden gebruikt.  

Smartphone keuzes maken als zzp’er valt al niet mee, maar misschien dat onze tips voor een tweedehands smartphone je verder helpen om aan de weg te timmeren als starter en zzp’er?

1. Techniek gaat langer mee dan commercie

Tegenwoordig wordt volop tweedehands apparatuur aangeboden. De technische levensduur van computers, laptops en smartphones is steeds vaker (veel) langer dan  de commerciële levensduur.

Want de Apple’s en Samsungs van deze wereld komen jaarlijks met nieuwe smartphones, terwijl de vorige modellen nog prima zijn.  Een goed alternatief is om als starter tweedehands goed presenterende hardware aan te schaffen, maar die een aantrekkelijker prijskaartje heeft. 

Maar waar moet je nu op letten bij het vullen uw tweedehands digitale gereedschapskist? En waar kan ik veilig zo’n apparaat aanschaffen? In dit artikelen daarom vijf tips om een tweedehands smartphone aan te schaffen. Eigenlijk gelden die ook voor tweedehands tablet, laptop of andere devices. Gebruik ze!

2. Verschil tussen refurbished- en tweedehands smartphone?

5 praktische tips tweedehands smartphone

Dikke kans dat je bij het zoeken naar tweedehands apparatuur al snel de term refurbished tegenkomt. Ook al worden deze kreten door elkaar heen gebruikt, ze betekenen niet hetzelfde!

2.1 Refurbished smartphone

Een refurbished smartphone is een toestel wat ooit als nieuw naar een klant is afgeleverd. Zo’n toestel wordt eerst gereviseerd en – steeds vaker automatisch – getest.  

Problemen met bijvoorbeeld de batterij of het scherm zijn dan opgelost of zijn vervangen. Ook heeft u garantie op de apparatuur. Daardoor weet u vrijwel zeker dat deze smartphone werkt zoals het hoort.

Een refurbished apparaat is gereviseerd, getest en je krijgt garantie.

2.2 Tweedehands smartphone

Tweedehands staat voor apparaat die vaak door een of meerdere (!) eigenaren zijn gebruikt. En deze zonder upgrades, vervangingen en aanpassingen aan u doorverkoopt. Zonder garantie.

Je koopt het op volledig eigen risico en eigen beoordelingsvermogen. Een pre is wel dat je kan onderhandelen over de prijs.

Bij tweedehands aanschaf is het wat ‘grijzer

De titel ‘tweedehands smartphone’ klopt daarom niet helemaal, de vijf tips gelden voor zowel een tweedehands- als de refurbished smartphone.

We beginnen met belangrijkste: waar kan ik een gebruikt apparaat vinden?

Tip 1: Welke online marktplaatsen en webshops?

Er zijn verschillende plekken waar je je digitale toolbox tweedehands op de kop tikt. Bijvoorbeeld via het particuliere circuit van Marktplaats, of met een nog sterkere reputatie via Tweakers.

Een aantrekkelijk alternatief is dat je gaat naar een speciale webshop met refurbished of tweedehands smartphones en andere apparatuur.

Webshops hebben een aantal voordelen. Je kunt online bestellen. Zeker de grotere webshops rekenen zelden verzendkosten en is er vaak sprake van garantie. 

Ons advies is om een refurbished apparaat te kopen bij een partij met een eigen servicedesk. Dan word je bij reparatie van het apparaat sneller geholpen: maar een paar dagen in plaats van bijvoorbeeld twee weken.

Betrouwbare webshops voor tweedehands en refurbished apparatuur zijn onder andere:

 • Dagelijkse speuren op Internet Best Online Offers Daily ofwel iBood
 • Vindt een refurbished Apple en Samsung op Swoop.nl
 • Refurbished zakelijke iPhones op Ritel.nl
 • Wilt u alleen een Apple. Kijk op voor refurbished Apple apparatuur op iUsed of Leapp.nl  

Op websites zoals TrustpilotKiyoh  en website met de toepasselijke naam The Feedback Company kun je checken hoe deze webshops beoordeeld worden.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

Tip 2: Gestolen waar is het niet waard

Koop je je apparatuur bij een particuliere verkoper, dan is er altijd een kans dat het gestolen kan zijn.

Dit kunt u eenvoudig vooraf checken. Vraag voordat je gaat kijken door het serienummer of IMEI-nummer aan de verkoper te vragen.

Vraag altijd het IMEI nummer op voordat je een tweedehands smartphone gaat kopen

Deze voer je in op MobyMI of op de website ‘Stop heling’.

Daar ontdek je snel of de tweedehands smartphone eventueel opgegeven is als gestolen of vermist. Hiermee bent u enigszins – maar niet volledig – verzekerd dat het om een legale smartphone gaat. 

Download gratis 27 handige apps

Download gratis whitepaper: 27 handige apps voor ondernemers
Elke moderne ondernemer heeft onmisbare apps op zijn smartphone. Zeker omdat ondernemen geen nine-to-five job is en het zaken doen waar en wanneer hij (zij!) dat wilt. Gelukkig helpt een smartphone de ondernemer,met een handvol (gratis) apps om geen tijd te verliezen en (agenda) overzicht te houden in de hectiek van alledag.

Tip 3: Kijken, kijken en dan pas kopen

Heb je je geliefde apparaat gevonden bij een particuliere verkoper en gecheckt of het niet gestolen is?

Dan kun je met onderhandelen gaan beginnen en starten met een bod als het een marktplaats betreft.

Laat je het opsturen?  Als je een redelijke prijs hebben afgesproken met de verkoper, laat je apparaat dan niet opsturen. Zoek daarom altijd in de buurt van je eigen vestigingsplaats.

Ga er langs en neem een collega, vriend of vriendin die er verstand van heeft mee. Zo kun je met zijn tweeën het apparaat controleren. Kan of mag je niet langs de verkoper?

Betaal dan bijvoorbeeld via PayPal. Hiermee is het makkelijker je geld terug te krijgen als er iets niet klopt of stuk is. 

In een refurbished webshop is vaak geen mogelijkheid tot kijken en bieden. Dan ga je af op de betrouwbaarheid van de webshop. Je selecteert je gewenste toestel, betaald en vaak de volgende dag heb je je gewenste apparaat in huis.

Tip 4: Check de beschadigingen tweedehands smartphone

Ben je bij de verkoper aangekomen? Let dan op de volgende punten:

 • Zijn er barsten op de voor- of achterkant van de apparatuur? Kijk ook naar kleine krasjes en beschadigingen.
 • Zitten er geen dode pixels in het scherm (die herkent u aan zwarte spikkels of pixels met kleuren die afwijken van het beeld dat u op het scherm ziet).
 • Doen alle knoppen het? Gebeurt er iets als je ze indrukt? Als ze niet goed werken, koop de apparatuur dan niet.
 • Reageert de touchscreen van bijvoorbeeld de smartphone goed op aanrakingen? Swipe een tijdje door de interface en open een app om er zeker van te zijn.
 • Functioneren de extra’s op de computer of smartphone? Probeer camera’s, flitsers en dvd-spelers altijd uit.

Tip 5: Aankoopbewijs en accessoires bij je tweedehands smartphone

Het voordeel van tweedehands is dat je de bijbehorende (duurbetaalde) accessoires er vaak gratis bij kan krijgen/onderhandelen.

Vaak worden ze inclusief aangeboden en zo niet: vraag of alle accessoires van de apparatuur aanwezig zijn. Zeker omdat bepaalde of oudere versies van computers en smartphones verdwijnen, is het vooral belangrijk om de originele lader van het device te hebben.

O ja, vergeet niet te vragen naar het originele aankoopbewijs. Dit is tevens een soort check of u met de eerste koper te maken heeft. Controleer ook of de smartphone simlockvrij is. Dit kun je doen door te plekke een andere simkaart in de smartphone te plaatsen.

Heeft u het serienummer of IMEI-nummer tevoren (nog) niet gecontroleerd, dan kun je dat alsnog doen bij de verkoper thuis. Het serienummer vindt u veelal onder ‘Instellingen > Algemeen > Info’.

3. Nog meer tips voor een tweedehands smartphone?

Heb je alles met onze tips voor een tweedehands smartphone gecheckt en een goede prijs overeengekomen met de verkoper?

Dan kun je eindelijk genieten van je semi-nieuwe hebbeding! Bij je ‘nieuwe tweedehands smartphone’ hoort natuurlijk een sim only abonnement.

Bezoek onze pagina waar de beste zakelijke mobiel abonnementen vergeleken worden. Als zesde tip, de zes top providers op een rij.

 • Ben
 • KPN
 • Tele2
 • T-Mobile
 • Telfort
 • Vodafone  

Vertel ons ook jouw ervaringen met het kopen van een tweedehands smartphone en/of ‘reburbished’ apparatuur. Je collega-ondernemers kunnen er weer van leren!

 

Voordelen:

 • Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
 • Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
 • Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager 
 • De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Meer Informatie  

 

waarom zakelijk abonnement

 

 • Maandelijks onbeperkt bellen, sms en data
 • Scherpe SIM only aanbiedingen van de top providers
 • Gebruik van nieuwste 4G/5G Netwerk
 • Zowel verlengen als een nieuw abonnement
 • Contract periode 1 of 2 jaar

Info & Bestel Nu

 

Artikelen zakelijk SIM only

 

 • Smartphone hoesjes, headsets,
 • Autohouders
 • Laptop tassen
 • Reistassen

Meer Info >

smartphone gebruik

 

Share This