3 minuten leestijd

kilometerregistratie tips

Wat zijn de beste kilometerregistratie tips? Het bijhouden van een kilometerregistratie levert soms de nodige vragen op voor de zzp’er. Waaraan moet de kilometerregistratie aan voldoen? Wat zijn exact de eisen van de Belastingdienst? En hoe zit het als ik mijn privé auto gebruik voor zakelijke kilometers? Hieronder volgt een handig lijstje met acht kilometerregistratie tips voor een makkelijke en sluitende (fiscale) kilometerregistratie. Het is een samenvattende lijst met acht tips, met regelmatig doorverwijzing naar onderliggende artikelen.

 

1. Ken de eisen waar een kilometeradministratie aan moet voldoen

Van elke zakelijke rit moeten de nodige gegevens worden genoteerd, volgens de regels voor rittenregistratie van de belastingdienst. Denk daarbij de datum, de begin-en eindstand van een rit en meer. Lees ons veel gelezen artikel over deze eisen als start van onze kilometerregistratie tips.

 

2. Vraag de ‘Verklaring geen Privégebruik auto’ aan

Heeft u een auto op de zaak en rijdt u op kalenderbasis niet meer dan 500 kilometer privé? Dan kunt u dit aangeven bij de Belastingdienst via het formulier ‘Verklaring geen privégebruik auto’. U kunt dit vinden op het inlog portaal van de belastingdienst. Let top, u moet altijd via een sluitende rittenregistratie bewijzen dat u niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. Als er onterecht gebruik wordt gemaakt van de ‘Verklaring geen privégebruik auto’, moet alsnog de bijtelling worden voldaan en krijgt u te maken met hoge boetes. Meer weten? Lees ons artikel ‘Hoe voorkomt u bijtelling van de bestelauto’

 

 

3. Houdt de kilometeradministratie regelmatig bij

Als u ervoor kiest om de afgelegde kilometers met de hand bij te houden, doe dat dan bijvoorbeeld in Excel. Het is een van duurste kilometerregistratie tips want het kost veel tijd. Maar het mag van de belastingdienst. Zorg er in ieder geval voor dat u dit met regelmaat doet. Ook als u gebruik maakt van een andere auto (vervangend vervoer of een voorloopauto) moet u de rittenregistratie bijhouden.
Het is vaak lastig om u nog ritten van bijvoorbeeld 1 a 2 maanden geleden te herinneren. Daarom adviseren wij een ritregistratie zonder excel en dat is gelijk de volgende tip.

 

4. Kilometeradministratie automatisch bijhouden met GPS

Als u ervoor kiest om de kilometeradministratie met de hand bij te houden, kost dit u ongeveer 4 – 6 uur per maand en een hoge mate van discipline en een grote kans op fouten is. U kunt er ook voor kiezen voor rittenregistratie inbouw oplossing, die dit automatisch bijhoudt . Er zijn verschillende GPS tracker inbouw oplossingen. Het is een klein kastje in de auto die alle privé en zakelijk ritten voor u registreert die u vervolgens online bekijkt en kan downloaden.

 

 

5. U moet onderscheid maken tussen privé en zakelijke kilometers

Zorg dat u duidelijk onderscheid maakt tussen een privé- of zakelijke rit en privé- omrijkilometers. Met een rittenregistratiesysteem kunt u kantooruren instellen zodat het onderscheid tussen privé en zakelijke kilometers automatisch wordt gemaakt. Woon werkverkeer wordt ook gerekend als privé kilometers, lees daar verder over in ons artikel regels voor rittenregistratie. Merkt u gedurende het jaar dat u over de 500 km grens heen gaat? Meld het z.s.m. bij de Belastingdienst, het scheelt een hoop gedoe en geld achteraf.

6. Bewaar alle tankbonnen en garage rekeningen

Zorg ervoor dat u alle tankbonnen, agenda’s en garagenota’s ter onderbouwing van de kilometeradministratie heeft. Het kan voorkomen dat de Belastingdienst om deze gegevens vraagt. Net als het handmatig bijhouden van de kilometers, is dit veel werk en risico van zoek raken. Als u een zakelijke tankpas aanschaft, dan hoeft u geen bonnen van het tanken, parkeergarages, wasstraat en bij sommige tankpassen ook de garage apart te bewaren. Bekijk en vergelijk de zzp tankpas voor zelfstandige ondernemers, of de mkb tankpas voor de grotere ondernemers en stop het verzamelen van bonnetjes. Ons inziens een van de meest waardevolle kilometerregistratie tips.

 

7. Als u in privéauto rijdt, dan heeft u recht op € 0,19 kilometervergoeding

Bij het rijden van zakelijke kilometers met een privéauto mag u alle autokosten financieren uit de € 0,19 kilometervergoeding die hiervoor staat. Part-time zzp’ers – ruim 200.000 in Nederland –  maken hier veel gebruik van. Een goede rittenregistratie is hierbij van belang om uw zakelijke kilometer aan te tonen. Dan kan u ook meer kosten aftrekken. Denk daarbij aan onderhouds-, reparatiekosten, maar ook een zakelijke tankpas en brandstofkosten. Lees ons uitgebreide artikel ‘Uw privé auto zakelijke gebruiken als zzp’er

 

kilometerregistratie

 

8. Waarschuwing als laatste van de kilometerregistratie tips 

Stel u denkt: wat een gedoe om de kilometerregistratie allemaal bij te houden. Dan heeft u gelijk. Maar de consequenties zijn groot als u het niet of slordig mee omgaat. Want blijkt dat de bijtelling wegens privégebruik auto ten onrechte niet heeft plaatsgevonden, dan legt de inspecteur een verzuimboete op van 80 procent van het wettelijk maximum van € 5.278. In sommige gevallen kan die boete zelfs worden verhoogd naar 100%. Serieus geld. 

Vergrijpboete

In geval van grove opzet of grove schuld kan de inspecteur er ook voor kiezen om in plaats van een verzuimboete een vergrijpboete op te leggen van 40% van het bedrag van de naheffing en bij opzet zelfs 80%. Bij een onvolledige kilometerregistratie, kan de vergrijpboete oplopen tot 100% van het bedrag van de naheffing. Voorkomen is beter, gebruik een rittenregistratie oplossing!

 

EasyRit registratieKenmerkenAanvragen?
 
 • Intuïtief en flexibel in gebruik,
 • Eerste maand gratis, daarna 5,- euro per maand (ex btw)
 • Alleen bij ons: een 13e maand gratis bij aankoop 1-jarige abonnement
 • Online dashboard voor ­24/7 inzage en ­(na)bewerken
 • De ritten rapportage voldoet aan alle eisen van de belastingdienst
 • Btw factuur voor de administratie

Direct EasyRit  Aanvragenin 3 minuten geregeld

 

Easyrit

Meer dan 38.000 gebruikers (zzp, mkb)

 • Automatisch registratie van elke zakenrit (door GPS)
 • Jaarlijkse (prepaid) facturatie; geen onduidelijk abonnementen
 • Eenvoudige export naar Excel,
 • Volledige adres- en voertuigbeheer
 • Aanvragen – downloaden – direct starten
 • Data wordt opgeslagen in de (Nederlandse) cloud
 • Duidelijke handleiding en 24/7 supportdesk
 • Jaarlijkse facturatie

Direct EasyRit  Aanvragenin 3 minuten geregeld

 

Easyrit

De meest complete rittenregistratie applicatie met een fiscusproof rapportage

Nieuwsgierig naar hoe eenvoudig ritregistratie kan zijn? Ga direct aan de slag en gebruik EasyRit 30 dagen gratis! 

 • Klik op de oranje button en maak een account aan,
 • Download de App
 • Na (eenmalig) inloggen kan je direct starten

Direct EasyRit Aanvragenin 3 minuten geregeld

 

zakenreizigers app Apple

Zakenreizigers app Android