2 minuten leestijd

Het voordeel van kilometeradministratie

Als u een zakelijke auto tot het bedrijfsvermogen rekent, dan is ook een kilometeradministratie noodzakelijk. Ja, u kunt de btw aftrekken op aanschaf, onderhoud en brandstofgebruik. Voorwaarde is dat de auto puur zakelijk wordt gebruikt.

Dit geldt ook voor leaseauto’s. Als u de auto ook privé gebruikt, moet u voor het privégebruik btw betalen. Dit wordt de forfait regeling genoemd.  Deze bijtelling is standaard 2,7% van de cataloguswaarde, tenzij u kunt aantonen met een kilometeradministratie hoeveel de auto privé is gebruikt. Let op: ook woon-werkverkeer valt onder privégebruik. 

 

 
Rekenmodel autokosten
 
Wat zijn de autokosten als een zakelijke auto rijdt?

Een auto brengt veel kosten met zich mee. Daarom is het zinvol om alle kosten in één overzicht te zetten en onder te verdelen in vaste en variabele kosten. Dan is het een kleine stap om de kosten per kilometer te berekenen. Download gratis het sjabloon en u kunt de kosten direct invoeren. 

 

1. Sluitende kilometerregistratie

Voor de belastingdienst moet u btw betalen voor het privégebruik van de auto. Om te kunnen bepalen wat het aandeel van het privégebruik is, moet u een sluitende kilometeradministratie bijhouden waarin u aantoont hoeveel kilometer zakelijk en privé is gereden.

Rijdt u per jaar minder dan 500 kilometer privé met de auto van de zaak? Dan betaalt u geen bijtelling. Voorwaarde is wel dat u dit kunt aantonen met een sluitende kilometerregistratie conform de regels voor rittenregistratie van de belastingdienst.

 

2. Bereken u eigen BTW-voordeel

Voor het berekenen van de belasting voor privégebruik zijn er twee methoden:

 1. Hebt u geen sluitende kilometeradministratie? Dan moet u doorgaans 2,7% van de cataloguswaarde als btw privégebruik opgeven. Bij een gemiddelde auto van € 30.000 is dit al € 810 per jaar.
 2. Als u wel een sluitende kilometeradministratie hebt en kan aantonen hoeveel procent van de kilometers privé is geweest. Vervolgens kijk u hoeveel btw eerder is afgetrokken voor autokosten. Dat is met name de brandstof, tankpas, onderhoud en aanschaf. Met de rekenmodule van de Belastingdienst kan u de bijtelling btw privégebruik exact uitrekenen. Dat kan je gemakkelijk honderden euro’s per jaar besparen! Meer informatie over de btw privégebruik regeling lees je op de website van de Belastingdienst of in onze kennisbank.

 

3. Hoe moet ik een sluitende kilometeradministratie bijhouden? 

U kunt de kilometeradministratie handmatig bijhouden in een schriftje, maar dit kost een hoop tijd en er is een grote kans op fouten. Of u kunt een (hier gratis) een excel spreadsheet bij gaan houden.

Er zijn meerdere partijen die hier een handige automatische oplossing voor bieden. Bij MoveMove is het mogelijk om uw MoveMove-tankpas te koppelen aan verschillende kilometerregistratie systemen waaronder Fleetmatics, Routeconnect, Trasec, ULU en TrackJack.

Heeft u deze tankpas niet? Er zijn ook legio gratis kilometeregistratie apps op onze speciale pagina te vinden. Een andere optie is om het te combineren met urenregistratie. Dan heeft TimeChimp een integrale oplossing.

EasyRit registratieKenmerkenAanvragen?
 
 • Intuïtief en flexibel in gebruik,
 • Eerste maand gratis, daarna 5,- euro per maand (ex btw)
 • Alleen bij ons: een 13e maand gratis bij aankoop 1-jarige abonnement
 • Online dashboard voor ­24/7 inzage en ­(na)bewerken
 • De ritten rapportage voldoet aan alle eisen van de belastingdienst
 • Btw factuur voor de administratie

Direct EasyRit  Aanvragenin 3 minuten geregeld

 

Easyrit

Meer dan 38.000 gebruikers (zzp, mkb)

 • Automatisch registratie van elke zakenrit (door GPS)
 • Jaarlijkse (prepaid) facturatie; geen onduidelijk abonnementen
 • Eenvoudige export naar Excel,
 • Volledige adres- en voertuigbeheer
 • Aanvragen – downloaden – direct starten
 • Data wordt opgeslagen in de (Nederlandse) cloud
 • Duidelijke handleiding en 24/7 supportdesk
 • Jaarlijkse facturatie

Direct EasyRit  Aanvragenin 3 minuten geregeld

 

Easyrit

De meest complete rittenregistratie applicatie met een fiscusproof rapportage

Nieuwsgierig naar hoe eenvoudig ritregistratie kan zijn? Ga direct aan de slag en gebruik EasyRit 30 dagen gratis! 

 • Klik op de oranje button en maak een account aan,
 • Download de App
 • Na (eenmalig) inloggen kan je direct starten

Direct EasyRit Aanvragenin 3 minuten geregeld

 

zakenreizigers app Apple

Zakenreizigers app Android