Er zijn verschillende rittenregistratie inbouw oplossingen die gebruikt worden om plaats, tijdstip en positie vast te stellen van een auto.
In de duurdere auto’s zijn ze standaard vooraf ingebouwd. Andere systemen kunnen achteraf ingebouwd worden met bijvoorbeeld een magneet die op een verborgen plaats vastgeklikt wordt.
Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid om ze vast te monteren in een auto. De onderliggende techniek is gebaseerd op GPS track & trace systemen, kortweg inbouw GPS trackers genoemd.
In een tweedelig achtergrondartikel gaan we dieper in op die prachtige stukje techniek van de losse en inbouw GPS tracker en hun toepassingsmogelijkheden.
Vervolgens wordt het verschil uitgelegd tussen actieve en passieve inbouw GPS tracker. In het tweede deel wordt uitgelegd welke waarde zo’n systeem heeft voor de zzp en het mkb.
Inhoud
- 1 Wat is het Global Positioning System?
- 2 GPS zender
- 3 GPS Ontvanger
- 4 Vier soorten data om locatie te bepalen
- 5 Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
- 6 Waar worden GPS trackers voor gebruikt?
- 7 Toepassingen
- 8 Soorten GPS trackers
- 9 Hoe werken GPS satellieten samen met tracking systeem
- 10 Passieve GPS tracker
- 11 Actieve GPS tracker
- 12 Een inbouw GPS tracker oplossing kan meer
- 13 Rittenregistratie met een inbouw GPS tracker
Wat is het Global Positioning System?
De commerciële naam voor wereldwijde satellietbepalingssysteem is ontwikkeld heet het Global Positioning System (GPS).
Er is jaren aangewerkt in de USA in opdracht van defensie. Omdat het mondiaal werkt is het is een echt Global Navigation Satellite System (GNSS).
In Europees verband wordt hard gewerkt aan een tegenhanger Galileo, en is ook een GNSS. De ambitie is dat het net na 2020 moet gaan werken.
Belangrijkste kenmerkend verschil van Galileo ten opzichte van GPS is de hogere nauwkeurigheid: minder dan een meter.
Het principe van een GNSS is eenvoudig: er is een zendende en een ontvangende kant. Daarover nu meer.
GPS zender
Vanaf 1995 is GPS operationeel. Het zend gedeelte van het GPS bestaat uit 24 satellieten. Ze draaien op ruim 22.000 km hoogte boven ons hoofd in zes vaste banen in een vaste tijd rond de aarde.
Met de technologie van toen is het een knap staaltje innovatie. Objecten kunnen met een nauwkeurigheid tussen de 3 en 10 meter op aarde vastgesteld worden.
Dat kan omdat de banen zodanig samengesteld zijn dat vanaf elke locatie op aarde altijd minimaal vier satellieten waarneembaar zijn.
GPS Ontvanger
Aan de ontvangende kant van een inbouw GPS tracker volgsysteem is er een unit waarmee goederen, personen, eigendommen en dieren getraceerd kunnen worden.
Dat kan op elke plek in de wereld. Tegenwoordig zijn losse GPS trackers klein van formaat en passen makkelijk in een (laptop)tas, broekzak of dashboard van een auto. Het wordt al jaren gebruikt in navigatie systemen zoals de aloude bekende TomTom.
Ook in smartphones zitten tegenwoordig standaard GPS chips. Daarover later meer. Een GPS tracker helpt dus om een object zoals een auto te kunnen volgen (tracken) en om de exacte locatie (trace) te kunnen bepalen.
Een inbouw GPS tracker bestaat uit een stukje elektronica met software in een unit die informatie uitwisselt met de satellieten. De informatie van de locatie wordt elke paar milliseconden automatisch vastgesteld en opgeslagen in de unit.
Vier soorten data om locatie te bepalen
Voor het bepalen van de juiste positie van een object zoals een auto, zijn vier soorten data nodig. De coördinaten die gebruikt worden zijn zoals:
- Lengte- en
- Breedtegraad
- Hoogte en
- Tijd
Zoals hiervoor beschreven, zijn er zijn totaal 24 satellieten in de lucht. Elke GPS satelliet dekt een bepaald gedeelde van de aarde en verzend met hoge frequentie zijn positie naar alle ontvangers op aarde. Deze locatie gegevens worden in de module van de losse en inbouw GPS tracker omgezet leesbare locatie gegevens.
Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger
Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.
De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.
Waar worden GPS trackers voor gebruikt?
Regelmatig hoor en lees je in het nieuws dat een, fiets, scooter of (vracht)auto is gestolen. De politie kan deze niet terug vinden door het ontbreken van een GPS tracker.
Als de eigenaar een GPS tracker had aangeschaft en ingebouwd dan had de rechtmatig eigenaar een veel grotere kans van slagen gehad om zijn object terug te krijgen. Met een GPS tracking apparaat voorkomt u grote schade door diefstal die doorgaans niet of deels word vergoed door de verzekeringsmaatschappij.
Voorwaarde is dat een GPS tracker zodanig is ingebouwd dat deze niet eenvoudig te vinden en te verwijderen is door het geboefte. Want zonder goede inbouw verwijderd de crimineel deze modules tamelijk eenvoudig uit de auto.
Toepassingen
Het wordt dus veel gebruikt voor zaken die makkelijk opgespoord moeten worden. Dit kunnen hierboven genoemde scooters of auto’s zijn, dure spullen, maar ook personen waar men zich zorgen over maakt.
In de gezondheidszorg wordt het gebruikt om licht dementerende mensen snel terug te vinden als ze verdwaald zijn bij het wandelen of fietsen.
Soorten GPS trackers
Er zijn vele soorten GPS trackers te koop, van goedkoop tot zeer prijzig. Daarnaast kan in combinatie met bepaalde functies service contracten afgesloten worden.
Op deze website richten wij ons op de zakelijke autorijders en focussen wij in dit artikel op inbouw GPS trackers voor in de auto. Denk daarbij aan functies zoals automatische rittenregistratie of het realtime opvragen van de actuele locatie van uw auto.
Want dit kan behulpzaam te zijn bij het traceren van de auto in geval van autodiefstal. Andere opties zijn allerlei vormen van alarm meldingen via een SMS in geval sabotage of een te hoge snelheid.
Dat laatste kan de meeste snelle manier zijn om kosten te besparen omdat de verkeerboetes in Nederland de hoogste in Europa zijn.
Hoe werken GPS satellieten samen met tracking systeem
Een GPS-tracking-systeem maakt gebruik van de GNSS (Global Navigation Satellite System) netwerk. Dit netwerk omvat een waaier van satellieten over de aarde die microgolf signalen uitzenden naar de GPS apparaten toe.
Die signalen bevatten informatie over bovengenoemde data: locatie, snelheid, tijd en richting. Een GPS tracking systeem kan elke positie geven, zowel real-time en historische (opgeslagen) navigatie data voor elk type reis. Denk daarbij aan woon-werkverkeer, privé ritten of zakelijk ritten.
Een gps track & trace systeem werkt op verschillende manieren. Vanuit commercieel oogpunt worden GPS trackers over het algemeen gebruikt om de positie van de voertuigen op te nemen als ze hun ritten rijden.
Sommige systemen zullen de gegevens in het GPS tracking systeem zelf (passieve opsporing) opslaan. Of ze sturen de informatie naar een centrale database of het systeem zelf via een (GPRS) modem in de gps tracker. Beide lichten we kort toe.
Passieve GPS tracker
Een passief GPS tracker systeem zal de gegevens van ritten op basis van bepaalde gebeurtenissen opslaan. Dit soort GPS trackers kunnen de gegevens, zoals het contact aan of uit, of het openen en sluiten van deuren vastleggen (loggen).
De opgeslagen gegevens van dit soort GPS-tracking systemen worden meestal opgeslagen in het interne geheugen of op een geheugenkaart. Vervolgens kunnen die worden gedownload naar een computer op een later tijdstip voor de analyse.
In sommige gevallen kunnen de gegevens automatisch worden verzonden via WiFi. Een andere optie dat dit op vooraf bepaalde punten of tijden of kan op specifieke punten worden aangevraagd tijdens de reis.
Actieve GPS tracker
Een actieve GPS tracker is een real-time systeem. Wat zegt dit? De gegevens worden direct (=realtime) automatisch vanuit de GPS module naar een centrale computer gestuurd.
Die centrale computer is een platform die via een webportal door de gebruiker benaderd kan worden.
Voor zakelijke doeleinden is dit veraf de beste optie, zoals het bijhouden van het wagenpark en individuele voertuig tracking.
Een basale uitvoering van een actieve GPS tracker is een smartphone die met kilometerregistratie apps kilometers kunnen registreren.
Een inbouw GPS tracker oplossing kan meer
Een inbouw GPS tracker oplossing heeft meer mogelijkheden. Een onderneming kan – bijvoorbeeld van de service engineers – precies weten waar hun voertuigen zijn.
Zowel of ze op tijd en waar ze zijn tijdens een reis, waardoor de echte kosten inzichtelijk worden gemaakt. Tevens is het een handige manier van toezicht hebben op het gedrag van de medewerkers bij de uitvoering van hun werk.
Eveneens helpt het in het stroomlijnen van interne processen en procedures voor de levering van goederen of diensten.
Dit is soms een grijs gebied en roept soms discussie op. Want mag een werkgever wel zo gedetailleerd zijn medewerkers volgen en een gps tracker inbouwen in de auto.
Het heeft te maken met een stukje security, maar volgens de jurisprudentie mag een werkgever dit doen, mits hij dit netjes meldt aan de werknemer.
Rittenregistratie met een inbouw GPS tracker
Als uw een zakelijke tankpas wilt aanschaffen, dan kunt u op deze site veel informatie vinden over de voordelen van een zakelijke tankpas. Een tankpas geeft een forse reductie van het papierwerk omdat u geen tankbonnetjes meer hoeft te bewaren voor de btw aangifte.
Een andere administratie last is de kilometerregistratie. Volgens de spelregels van de belastingdienst moet u kunnen aantonen waar en wanneer u zakelijk kilometers heeft afgelegd.
Die kosten mag u namelijk aftrekken, dus het loont de moeite omdat te doen. Het aantonen kunt handmatig doen (een boekje in de auto…) of met uw eigen smartphone in combinatie met kilometerregistratie apps.
De meest volledige automatisch manier is via een inbouw rittenregistratieoplossing gebaseerd op een actieve inbouw GPS tracker. Op onze speciale pagina worden een tweetal oplossingen met elkaar vergelijken, of lees onze review over cartracker.
In deel 2 lees je over wat zo’n inbouw GPS tracker oplevert.
- Koop : €5,- per maand, eenmalig kosten €145,-
- Lease: €10,- per maand, all-in
- Eerste 3 maanden gratis via onze site
- Rittenregistratie, inclusief straat parkeren app
- Bij uitstek geschikt voor zzp’er
- Plug & Play installatie en gebruik
- Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’
8,5
- Automatische kilometerregistratie
- Al meer dan 20.000 zakelijke gebruikers
- Fiscusproof, inbouw systeem heeft keurmerk RitRegistratieSystemen
- Altijd en overal inzicht (gratis app + webportaal)
- Te koppelen aan MoveMove pas
- Straat parkeren zonder transactiekosten
- Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’

Uniek: plug & play, met straatparkeren

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.