Hoe voorkomt u bijtelling van de bestelauto als zelfstandig ondernemer?
Volgens de regels van rittenregistratie gaat de belastingdienst er standaard vanuit dat deze ook voor privé gebruikt wordt. Dan wordt de bijtelling toegepast. Voorkom bijtelling door ritregistratie die aantoont dat er minder dan 500 kilometer kalenderjaar privé met de auto is gereden.
Het aantonen van de kilometers kan met verschillende oplossingen, bijvoorbeeld kilometer registratie apps, of nog gemakkelijker en betrouwbaarder door rittenregistratie inbouw oplossingen.
Maar het kan nog eenvoudiger…
1. Grijs kenteken helpt om te ontsnappen
Voor een bestelauto met grijs kenteken is er nog een mogelijkheid om te ‘ontsnappen’ aan deze bulk van administratie. Dit kan door een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ aan te vragen bij de belastingdienst.
Het spreekt dan voor zich dat u, of uw werknemer, dan niet prive niet mee gereden worden. De verklaring kan wel worden gecontroleerd.
Want wordt de bestelauto op een ongebruikelijk tijdstip op een ongebruikelijk plaats gesignaleerd, dan ontvang u van de belastingdienst een brief met de vraag om uitleg. U krijgt eventueel samen met uw werknemer, de mogelijkheid om aan te tonen dat dit een zakelijke rit is geweest.
Bewaar bewijsstukken daarom goed. Kunt u dit niet aantonen, dan volgt een naheffingsaanslag en kunt u een bijtelling van de bestelauto verwachten.
Maar goed, als u zich netjes aan de afspraak houdt, dan is er geen kilometerregistratie nodig. Wel zo prettig..
1.1 Op tijd aanvragen
Als u het aanvragen overweegt, dan is het praktisch om dit voor de begin van een nieuw jaar te doen. Zo kunt in december 2017 een aanvraag doen om bijtelling van de bestelauto in 2018 te voorkomen.
U dient de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ zelf in, ook namens uw werknemer als het van toepassing is.
Voor alle duidelijkheid, het privégebruik is dan dus nul kilometer.
De verklaring kunt u eenvoudig digitaal aanvragen via het beveiligde gedeelte van internetsite van de Belastingdienst.
Zo’n verklaring moet overigens bij aankoop van een andere auto opnieuw aangevraagd worden. Heeft u in 2017 een andere bestelauto gekocht en is dit aan de orde, vraag zelf spoedig een nieuwe verklaring aan.
Als u een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ gaat aanvragen, dan is het privégebruik dus nul kilometer.
1.2 Verklaring intrekken
Als u gebruik van deze handige regeling dan mag u, uw werknemer, de bestelauto dus niet privé gebruiken.
Maak er geen misbruik van, want de ambtenaren van belastingdienst houden hier met camera’s op willekeurige plekken toezicht op.
Stel de bestelauto staat op een ongebruikelijk plek of tijdstip op een bijzondere locatie, dan gaat fiscus u een kort briefje sturen. De inhoud is dan in de trant wat u deed op een bepaalde datum/tijdstip in de dierentuin, zwembad, camping, pretpark enz.
U kunt het zelf verzinnen…. Als u of de werknemer kan bewijzen daar voor het werk actief te zijn, dan is er niets aan de hand.
Kortom, een kilometeradministratie bijhouden is niet nodig, maar het is wel belangrijk om bewijsstukken achter de hand te hebben.
Gaat u met een bestelbus op de camping staan of op de parkeerplaats van een pretpark, dan kan u een briefje verwachten van de fiscus.
2. Boete en bijtelling van de bestelauto voorkomen
Stel u verandert van gedachten en u wilt toch de bestelauto privé gaan gebruiken, dan kan u de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto‘ intrekken (van uw werknemer).
Let op, doe dit voordat u de bestelauto ook voor privédoeleinden gaat gebruiken. Meldt dit bij belastingdienst.
De Belastingdienst gaat er dan wel vanuit dat u dat jaar tot de datum van de intrekking nul kilometer privé heeft gereden met de bestelauto.
De meldingsplicht geldt ook als u als werkgever weet dat een van uw werknemers de bestelauto privé
gebruikt.
Want u blijft aansprakelijk voor de boete en die is niet misselijk: maximaal € 4.920 en een naheffing.
- Intuïtief en flexibel in gebruik,
- Eerste maand gratis, daarna 5,- euro per maand (ex btw)
- Alleen bij ons: een 13e maand gratis bij aankoop 1-jarige abonnement
- Online dashboard voor 24/7 inzage en (na)bewerken
- De ritten rapportage voldoet aan alle eisen van de belastingdienst
- Btw factuur voor de administratie
- Automatisch registratie van elke zakenrit (door GPS)
- Jaarlijkse (prepaid) facturatie; geen onduidelijk abonnementen
- Eenvoudige export naar Excel,
- Volledige adres- en voertuigbeheer
- Aanvragen – downloaden – direct starten
- Data wordt opgeslagen in de (Nederlandse) cloud
- Duidelijke handleiding en 24/7 supportdesk
- Jaarlijkse facturatie
Nieuwsgierig naar hoe eenvoudig ritregistratie kan zijn? Ga direct aan de slag en gebruik EasyRit 30 dagen gratis!
- Klik op de oranje button en maak een account aan,
- Download de App
- Na (eenmalig) inloggen kan je direct starten

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.