De rittenregistratie app is een populair thema op onze site. Onze overzichtspagina met meerdere apps is niet voor niets een van de best bezochte pagina’s.
Zeker kleine ondernemers (1-5 FTE) gebruiken rittenregistratie om onder meer de forse bijtelling te voorkomen. De redactie wil graag één rittenregistratie app eruit lichten: EasyRit. Omdat het veel meer is dan een app.
1. Tientallen handige apps voor ondernemers
Applicaties, oftewel apps, maken het leven een stuk gemakkelijker. Niet alleen voor privé gebruik, maar ook op de ‘werkvloer’.
Als ondernemer ben je druk met heel veel aspecten die bij een eigen onderneming komen kijken. De smartphone is een veel gebruikt gereedschap, met daarop tientallen handige apps voor agenda, mail, brandstof te tanken, mobiel parkeren enz.
Ook de rittenregistratie app wordt op een smartphone veelgebruikt. Maar zoals met vele apps, is er veel kaf onder het koren. De EasyRit cloud applicatie is een prettige uitzondering.
2. Meer dan een rittenregistratie app
De EasyRit app is veel dan een mobiele app door hun achterliggende krachtige webportaal. Het voldoet perfect aan onze slogan Zakenreizen Met Gemak. Deze rittenregistratie app wordt niet voor niets gebruikt door meer dan 38.000 ondernemers en werknemers!
Voordat we dieper ingaan op deze app, geven een we korte uitleg waarom rittenregistratie nodig is.
3. Belastingdienst kan jouw ritten administratie opvragen
Wist je dat de Belastingdienst zomaar jouw rittenregistratie kan opvragen?
Ondernemers die een zakelijke auto hebben kunnen hiermee te maken krijgen. Ook voor werknemers met een bedrijfsauto is dit het geval.
Het gaat met name om situaties waarbij de zakelijke auto ook privé gebruikt wordt. En privégebruik betekent: bijtelling!
De Belastingdienst mag zomaar jouw rittenregistratie opvragen!
3.1 Wat is het rittenregistratie precies?
Met een rittenregistratie kan de bestuurder van de auto (de ondernemer of werknemer) bijhouden hoeveel privékilometers hij met de zakelijke auto maakt.
Wanneer hij of zij onder de vijfhonderd kilometers per jaar blijft dan geldt er geen bijtelling. Boven de vijfhonderd kilometer per jaar moet de bestuurder wel een bijtelling betalen.
Die bijtelling is sinds 2018 voor de pure elektrische rijders 4% en de rest betaalt 22% van de catalogus waarde die opgeteld mag worden bij het inkomen. Serieus geld.
Sinds 1 januari 2019 is de bijtelling weer iets hoger voor de elektrische rijders onder ons (zie aparte artikel).
3.2 De ritregistratie moet exact zijn
Wanneer je privé in de zakelijke auto rijdt is het belangrijk om een exacte registratie van de ritten bij te houden.
Vijfhonderd kilometer is niet veel en precisie is daarom nodig. Grove schattingen zijn niet acceptabel voor de fiscus. De gevolgen van slordig omgaan met het registreren van afgelegde kilometers zijn ernstig.
Slordig en creatief omgaan met kilometerregistratie kunnen dure gevolgen hebben.
3.3 Stevige boete
De boete is gebaseerd op het bedrag wat eigenlijk betaald had moeten worden. Als eerste is er de verzuimboete. Een standaardboete van 10% van het wettelijk maximum van € 5.278,- wordt opgelegd bij een verzuim.
Als de bijtelling niet is aangegeven, dan kan de boete oplopen tot wel 100%.
Bovenop de naheffing van de bijtelling, wat bij een auto van 60.000,- al snel oploopt tot meer dan 13.000,- euro bruto per jaar!
Ook kan er met terugwerkende kracht loonbelasting, premie volksverzekering of de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet in rekening gebracht worden. Voldoende argumenten om iedere rit daarom bij te houden.
3.4 Wat moet je precies bijhouden per zakelijke rit?
Om de rittenadministratie sluitend te maken, moet je van elke privé rit de kilometers registreren. Maar wat moet je dan allemaal bijhouden in de rittenregistratie?
In ons veelgelezen artikel regels voor rittenadministratie komt het uitgebreid aan bod, maar kort samengevat moet je het volgende bijhouden:
- Het automerk (bijvoorbeeld Volvo)
- Autotype (bijvoorbeeld V60)
- Het kenteken van de auto
- De periode waarin je de auto tot jouw beschikking hebt
- Ritgegevens (zie onder)
3.5 Welke punten moet je per rit bijhouden?
De ritgegevens moeten van de Belastingdienst weer de volgende punten bevatten:
- De gebruiker
- Het ritnummer
- De datum
- Of de rit een privérit of een zakelijke rit is
- De begin- en eindstand van de kilometerteller
- Het vertrek- en het aankomstadres
- De route (wanneer het geen gebruikelijke route is)
De Belastingdienst kan altijd achteraf de rittenadministratie opvragen en gaan controleren. Het kan tot maar liefst zeven jaar terug.
Het bijhouden van de ritten kan op papier, Excel of met een rittenregistratie inbouw oplossing. Dat laatste is het meest fraai, maar kost honderden euro’s per jaar.
Een rittenregistratie app zoals EasyRit is aantrekkelijk alternatief.
4. Kenmerken van de EasyRit rittenregistratie app
Hun rittenregistratie app is een krachtige applicatie om kilometers te registreren. De rapporten zijn bruikbaar als bewijslast richting de fiscus, omdat het voldoet aan alle regels van de belastingdienst.
Dat zijn niet alle rittenregistratie apps! En je kunt de EasyRit ook gebruiken voor (project)declaraties.
De kenmerken van EasyRit op een rij:
- Een online beheeromgeving die 24/7 en op elke plek benaderbaar is om geregistreerde ritten te wijzigen, verwijderen of te bewerken. Maar ook het adresboek, de periodieke rapportage en de voertuigen (kenteken, merk) zijn beheerbaar.
- Rapportage met één druk op de knop te exporteren naar Excel die voldoet aan de fiscale spelregels. De rapportage kan automatisch en periodiek (instelbaar) ontvangen worden.
- Registratie eenvoudige te starten met hulp van GPS in de smartphone. Indien gewenst wordt je huidige locatie opgehaald en ingevoerd. Zo registreer je binnen tellen een rit.
- Intuïtieve gebruikers interface en eenvoudige in gebruik name: Account aanmaken, de app downloaden, inloggen en rijden maar.
- De ritten data worden (volledige automatisch) op Nederlandse cloudservers opgeslagen en voldoet aan privacy/AVG wetgeving.
- Duidelijke FAQ, maar ook toegankelijke handleiding en 24/7 supportdesk
- Jaarlijkse facturatie BTW factuur voor de administratie
Het gebruik van de app vinden wij een peulenschil. Je maakt een account aan op hun site en vult de gegevens in van je bedrijf en auto (kenteken).
Vervolgens download je de (iOS, Android) app op je smartphone, je logt (eenmalig) in en de app kan direct gebruikt worden.
4.1 Geen zolderkamer clubje
Sinds 2014 ontwikkelt en exploiteert EasyRit software ten behoeve van rittenadministratie.
Inmiddels heeft EasyRit meer dan 38.000 gebruikers welke tezamen al ruim 400 miljoen kilometers succesvol en naar tevredenheid geregistreerd hebben.
Wekelijks worden de mobiele apps honderden keren gedownload.
EasyRit werkt continu aan verbeteringen van de software. Regelmatig brengen ze updates uit in de appstores.
Niet alleen om vooruit te blijven lopen op het gebied van (data)veiligheid, maar ook ter verbetering van het gebruiksgemak en algemene gebruikservaring.
5. Gratis proefperiode rittenregistratie app
Als je interesse hebt, dan kan je de app kan je gratis 30 proberen! Daarna kan je het verlengen voor 60 euro per jaar. Alleen via deze site krijg je het eerste 13 maanden de EasyRit app voor dit bedrag, ofwel een maand extra.
- Intuïtief en flexibel in gebruik,
- Eerste maand gratis, daarna 5,- euro per maand (ex btw)
- Alleen bij ons: een 13e maand gratis bij aankoop 1-jarige abonnement
- Online dashboard voor 24/7 inzage en (na)bewerken
- De ritten rapportage voldoet aan alle eisen van de belastingdienst
- Btw factuur voor de administratie
- Automatisch registratie van elke zakenrit (door GPS)
- Jaarlijkse (prepaid) facturatie; geen onduidelijk abonnementen
- Eenvoudige export naar Excel,
- Volledige adres- en voertuigbeheer
- Aanvragen – downloaden – direct starten
- Data wordt opgeslagen in de (Nederlandse) cloud
- Duidelijke handleiding en 24/7 supportdesk
- Jaarlijkse facturatie
Nieuwsgierig naar hoe eenvoudig ritregistratie kan zijn? Ga direct aan de slag en gebruik EasyRit 30 dagen gratis!
- Klik op de oranje button en maak een account aan,
- Download de App
- Na (eenmalig) inloggen kan je direct starten

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.