fbpx
2 minuten leestijd

In de meeste gevallen zijn bedrijfskosten van een zzp’er aftrekbaar van de belasting in de inkomstenbelasting. Bij parkeerkosten ligt het net iets ingewikkelder. Die zijn alleen aftrekbaar als de auto op naam van de zaak staat. Een kort overzicht van de spelregels. 

 1. Parkeerkosten niet apart aftrekbaar bij een privé auto

Gebruik jij de privé auto voor de zakelijke ritten? Dan is €0,21 per zakelijke kilometer aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting.

Voor veel ondernemers is dit lage bedrag een doorn in het oog, omdat het allang niet meer kostendekkend genoemd mag worden.

Dat komt ment name door de gestegen brandstofprijzen de afgelopen jaren en €0,49 cent zou een meer realistisch aftrekpost zijn. Lees meer hier over in ons artikel de mobiele zzp’er rijdt graag auto.

Download gratis: Kilometerregistratie formulier in Excel

Maar goed, in die €0,21 zitten alle autokosten verwerkt, zoals brandstof, reparaties, verzekeringen en dus ook parkeren. Die kosten mag u dus niet nog eens apart aftrekken. De btw weer wel (zie onder).

Voor deze €0,21 per zakelijke kilometer moet u wel een volgens de regels voor rittenregistratie bijhouden. Per rit noteer je de datum, adres van vertrek en aankomst en aantal kilometers. 

2. Auto op naam van de zaak? Parkeerkosten aftrekbaar

Als je de auto op naam van je bedrijf hebt gezet, dan zijn alle autokosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Dus ook de parkeerkosten. Je telt hiervoor alle autokosten op exclusief btw. Dit bedrag vul je in bij overige bedrijfskosten in de aangifte inkomstenbelasting.

Gebruik je de zakelijke auto ook privé? Dan mag je nog steeds alle autokosten inclusief parkeren aftrekken. Opletten: bij meer dan 500 privékilometers per jaar moet je ook bijtelling berekenen.

3. Btw in alle gevallen terug te vragen

Of de auto nu van jezelf is of op naam van de zaak staat: de btw op de zakelijke parkeerkosten mag je in beide gevallen terugvragen via de btw-aangifte. Let wel: dit kan alleen als je parkeert in een parkeergarage of op een commercieel parkeerterrein.

Voor veel ondernemers is de lage kilometervergoeding van 21 cent een doorn in het oog

3.1 Parkeerkosten bijhouden via een app en tankpas

Voor het bijhouden van de parkeerkosten en de btw is het handig te parkeren via een app op je smartphone, waarbij je alleen voor de werkelijk geparkeerde tijd betaalt. Daarvan krijgt je twee wekelijks of maandelijks een gespecificeerde factuur met btw.

Hiervoor zijn specifieke mobiel parkeer apps waarmee je kunt parkeren. De parkeerkosten verschijnen dan op een gespecificeerde verzamelfactuur, samen met je andere reiskosten, vergelijkbaar met de tankpas.

Enkele tankpassen bieden ook de mogelijkheid om parkeerkosten met de tankpas te rekenen.

De MoveMove pas is hier een voorbeeld van, maar ook de tankpas van de Traveldcard. Vergelijk de mogelijkheden en bezoek onze speciale pagina voor tankpassen voor zzp of mkb door hieronder op de oranje button te klikken.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This