fbpx
2 minuten leestijd

In de meeste gevallen zijn bedrijfskosten van een zzp’er aftrekbaar van de belasting in de inkomstenbelasting. Bij parkeerkosten ligt het net iets ingewikkelder. Die zijn alleen aftrekbaar als de auto op naam van de zaak staat. Een kort overzicht van de spelregels. 

 

 1. Parkeerkosten niet apart aftrekbaar bij een privé auto

Gebruikt u de privé auto voor de zakelijke ritten? Dan is €0,19 per zakelijke kilometer aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting.

Voor veel ondernemers is dit lage bedrag een doorn in het oog, omdat het allang niet meer kostendekkend genoemd mag worden.

Dat komt ment name door de gestegen brandstofprijzen de afgelopen jaren en €0,49 cent zou een meer realistisch aftrekpost zijn. Lees meer hier over in ons artikel de mobiele zzp’er rijdt graag auto.

Maar goed, in die €0,19 zitten alle autokosten verwerkt, zoals brandstof, reparaties, verzekeringen en dus ook parkeren. Die kosten mag u dus niet nog eens apart aftrekken. De btw weer wel (zie onder).

Voor deze €0,19 per zakelijke kilometer moet u wel een volgens de regels voor rittenregistratie bijhouden. Per rit noteert u de datum, adres van vertrek en aankomst en aantal kilometers. 

 

 

2. Auto op naam van de zaak? Parkeerkosten aftrekbaar

Als u de auto op naam van uw bedrijf hebt gezet, dan zijn alle autokosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Dus ook de parkeerkosten. U  telt hiervoor alle autokosten op exclusief btw. Dit bedrag vult u in bij overige bedrijfskosten in je aangifte inkomstenbelasting.

Gebruik u de zakelijke auto ook privé? Dan mag u nog steeds alle autokosten inclusief parkeren aftrekken. Opletten: bij meer dan 500 privékilometers per jaar moet u ook bijtelling berekenen.

 

3. Btw in alle gevallen terug te vragen

Of de auto nu van uzelf is of op naam van de zaak staat: de btw op de zakelijke parkeerkosten mag u in beide gevallen terugvragen in de btw-aangifte. Let wel: dit kan alleen als u parkeert in een parkeergarage of op een commercieel parkeerterrein.

 

 

3.1 Parkeerkosten bijhouden via een app en tankpas

Voor het bijhouden van de parkeerkosten en de btw is het handig te parkeren via een app op je smartphone, waarbij je alleen voor de werkelijk geparkeerde tijd betaalt. Daarvan krijgt u maandelijks een gespecificeerde factuur met btw.

Hiervoor zijn specifieke mobiel parkeer apps waarmee u kunt parkeren. De parkeerkosten verschijnen dan op een gespecificeerde verzamelfactuur, samen met je andere reiskosten, vergelijkbaar met de tankpas.

Enkele tankpassen bieden ook de mogelijkheid om parkeerkosten met de tankpas te rekenen.

De MoveMove pas is hier een voorbeeld van, maar ook de tankpas van de Traveldcard. Vergelijk de mogelijkheden en bezoek onze speciale pagina voor tankpassen voor zzp of mkb door hieronder op de oranje button te klikken.

  • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
  • Sluitende administratie van de autokosten
  • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
  • Veeal goedkoper tanken dan adviesprijs
  • Gegarandeerde btw teruggave
  • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.
 

zakelijke tankpassen vergelijken

Share This