Het Nederlands bedrijf Q-Park is overgenomen door investeerder KRR. Het Amerikaanse bedrijf is bekend in Nederland geworden door NXP over te nemen van Philips. De investeerder betaalt bijna 3 miljard euro voor de parkeergigant.
KRR was niet de enige investeerder die interesse had. De Australische investeringsmaatschappij Macquarie en enkele andere grote geldschieters uit China hadden eveneens interesse.
\Frank de Moor, CEO van Q-Park vindt het een belangrijk stap voor het bedrijf, omdat KKR het bedrijf kan helpen groeien. “Steden staan voor steeds grotere uitdagingen als het om mobiliteit gaat. Daar willen wij een leidende rol in spelen.”
1. Marktleider in Nederland
Vorige week kwam Q-Park vervelend in het nieuws door de ransomware aanval, die honderdduizenden computers had getroffen.
Het bedrijf is in 19 jaar gegroeid tot een respectabele omzet van 825 miljoen euro, met in 2016 een nettowinst van 85 miljoen.
Ze onderscheiden zich doordat de parkeergarages schoon, kwalitatief, goed verlicht zijn en dat er gekwalificeerde Parking Hosts aanwezig zijn. De nu nog Nederlandse multinational bezit, exploiteert of beheert circa 5.800 parkeerfaciliteiten met circa 800.000 parkeerplaatsen in 10 Europese landen, waaronder de Benelux.
In Nederland is Q-Park marktleider en de grootste particuliere exploitant met meer dan 230 openbare parkeerfaciliteiten. Tevens exploiteren ze meer dan 80 P+R-terreinen gelegen bij spoorwegstations.
Ondanks deze fraaie cijfers is parkeergigant Q-Park overgenomen.
2. Q-Park hoofdkantoor in Maastricht
Het bedrijf is in 1998 opgericht door Maastrichtenaar Ward Vleugels en had een neus voor het beter beheren en exploiteren van parkeer plaatsen. Begin deze eeuw kreeg men kapitaal van o.a van de vastgoedtak van ING en daarna van een aantal pensioenfondsen, die vaak happig waren op vastgoed.
Bekende fondsen die investeerden o.a zijn ABP, Interpolis, KPN Pensioen die Q-Park omvormde in een NV met gespreid aandeelhouderschap. Op Sprout wordt een uitgebreid portret van de oprichters geschreven en een kort overzicht hoe het bedrijf is gekomen tot wat ze nu zijn geworden tot nu de parkeergigant Q-Park overgenomen wordt.
2.1 Verzamelfactuur autokosten
Als ondernemer kunt u veel op pad zijn. Zeker in de binnenstad is een parkeergarage handig om dicht bij de bestemming de auto te parkeren. Betalen bij Q-Park kan contant, pinpas en met een tankpas.
Vooral voor zakelijk ondernemers is dat laatste een pre, omdat alle kosten (en btw) vermeld wordt in een maandelijkse verzamelfactuur. Bekijk ons overzicht en vergelijk tankpassen met de diverse mogelijkheden en uw wensen.
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.