3 minuten leestijd

betaald parkeren

Nederlandse automobilisten geven veel te veel geld uit aan betaald parkeren. Uit onderzoek blijkt dat maar liefs 69% van de parkeerders bewust teveel parkeergeld betaald. Bij een gemiddeld parkeertijd van 2 uur, betaald bijna driekwart 22 minuten teveel parkeergeld. De reden is evident. Dit doen we natuurlijk omdat we bang zijn voor parkeerboetes, die erg hoog zijn Nederland en ook de hoogste in Europa zijn. De waarde van die 22 minuten teveel betaalde parkeergeld varieert tussen de €0,44 en €1,83. Deze spreiding heeft ook een reden. Betaald parkeren verschilt per stad, dorp of vliegveld. De oplossing om teveel betaalde parkeergeld te voorkomen kunt u doen door zogenaamd mobiel parkeren. Dit artikel geeft daarvan een uitgebreide uitleg, de voor-en nadelen en waar u het kan aanvragen.

Parkeren kost veel parkeergeld EN verloren tijd

Is er een makkelijke manier om te voorkomen dat u teveel parkeergeld kwijt bent en dat u teveel zoektijd spendeert aan het vinden van een parkeerautomaat? Gemiddeld kost het een automobilist 14 minuten om te gaan betaald parkeren, hiervan is 9 minuten voor het vinden van de parkeermeter en betalen van het parkeergeld. Dit wees het jaarlijkse parkeeronderzoek aan, dit is uitgevoerd door 1000 Nederlandse automobilisten, in opdracht vanaf parkeerprovider Parkmobile.

U kunt goedkoper parkeren in het noorden en zuiden.

Gemeentekassen door het land lijken te worden gespekt door de automobilisten die extra parkeerminuten kopen en daardoor meer parkeergeld betalen. Veel mensen denken dat de opbrengsten van parkeren een melkkoe is voor de gemeente. Niets is minder waar. De kostprijs van een parkeerplaats is gemiddeld €3,- per uur en dat is een tarief wat u niet op veel plekken betaalt.

Opbrengsten betaald parkeren verschillen per regio

Dat betekent dat de opbrengst niet in elke gemeente gelijk is en vaker geld kost dan dat het oplevert. Mede bepalend is dat de tarieven van betaald parkeren verschillen per regio. Maar toch,  de gemeentekassen in het hele land zijn blij met het kopen van extra parkeerminuten aan de parkeerautomaat. Parkeertarieven zijn immers niet overal hetzelfde. In Amsterdam betaalt u het meeste voor de 33 minuten, namelijk €1,83. In Valkenswaard en Harlingen bent u het voordeligst uit waar de 22 extra minuten €0,55 en €0,44 kosten.

Dames hebben vaker een boete bij betaald parkeren

Het parkeeronderzoek heeft interessante dingen naar boven gebracht. Zo blijkt dat 77% van de vrouwen extra parkeerminuten koopt tegenover 70% van de mannen. Helaas zorgt dit er niet voor dat vrouwen minder parkeerboetes krijgen, dit percentage ligt bij betaald parkeren namelijk 4% hoger.  Parkeerboetes zijn fors in Nederland en is minimaal €90,- per overtreding. Een boete kunt u vermijden door achteraf parkeergeld te betalen. Het grootste deel van automobilisten zou het parkeergeld dan ook liever achteraf willen betalen.

 

In Amsterdam Centrum gaat 50% van het parkeren al mobiel

 

Als u dacht dat parkeerautomaten in de randstad vaker defect zijn, dan heeft u gelijk. Binnen de randstad is een kapotte parkeermeter 16% de oorzaak van een boete tegenover 8% buiten de randstad.  Zo’n boete kunt u terugvorderen, maar is vaak een heel gedoe.

Het halen van een parkeerkaartje kost wel 9 minuten

Het kost automobilisten klaarblijkelijk veel tijd om een parkeerplek te vinden. Gemiddeld kost het de automobilisten 5 minuten. Men wil namelijk zo dicht mogelijk bij de bestemming parkeren. 36% Van de automobilisten vindt dit het belangrijkste bij parkeren. Ook kost het nog 9 minuten om een parkeerkaartje te bemachtigen. Dit ouderwetse parkeren kost dus veel meer tijd dan mobiel parkeren (of parkeren via een app), dit kost u maar 2 minuten.

Voorkomen van parkeerboetes en ongemak 

parkeergeldHet ‘oude parkeren’ kost dus veel tijd en levert ons veel irritatie. Allard Hansma, de marketing manager bij Parkmobile, verwacht een groei van het mobiel parkeren: “Wanneer men niet meer ouderwets parkeert bespaart men wel 7 tot 9 minuten parkeertijd. Bovendien kan men met mobiel parkeren een soort van achteraf betalen, zo betaalt u geen extra parkeerminuten en krijgt u geen zure boetes.” 

Het hoge parkeergeld is een van 5 grootste parkeer ergernissen 

Ook zijn de Nederlandse automobilisten dit jaar gevraagd naar hun grootste ergernissen tijdens het parkeren. Automobilisten gooien bewust meer geld in de parkeermeter, maar ze ergeren zich wel het meest aan de hoge parkeertarieven. Daaruit kwam een top 5 van parkeer ergenissen:

 1. Het hierboven al genoemde zoeken naar een lege parkeerplek
 2. Dat zoeken kost veel tijd, zeker als te weinig parkeerplekken zijn
 3. De hoge parkeertarieven
 4. Het vooraf inschatten van de verwachte parkeertijd
 5. Asociaal parkeergedrag als bijvoorbeeld een auto twee parkeerplekken in beslag neemt

 

Andere resultaten uit het onderzoek

 • 40% vindt Nederlandse parkeerplaatsen te klein
 • Mannen gebruiken mobiel parkeren twee keer zo vaak als vrouwen;
 • 14% van de automobilisten uit de Randstad gebruikt het mobiel parkeren al, dit is maar 4% buiten de Randstad. In Amsterdam Centrum gaat 50% van het parkeren al mobiel;
 • 20% bekijkt vooraf de parkeertarieven op de bestemming;
 • Meer dan een derde weet niet wat ze maandelijks besteden aan parkeren;
 • 69,8% betaalt liever 6 cent elke minuut dan 3 euro elker uur
 • Dichtbij de bestemming parkeren (36%) is voor ons belangrijker dan de hoogte van het parkeertarief (30%)

Hoe werkt mobiel parkeren en wat zijn de voor-en nadelen

Onderstaand filmpje van Parkmobile laat in 38 seconden zien hoe het werkt.

 

 

Grote voordelen van mobiel parkeren:

 • U betaald alleen de zuivere parkeer tijd, dus nooit meer teveel betaalde parkeergeld
 • Geen muntgeld meer nodig
 • Maandelijks ontvangt u een btw factuur
 • Parkeerboetes zijn verleden tijd

Het nadeel is u per transactie een kleine vergoeding moet betalen, afhankelijk van de aanbieder is dat tussen de €0,25 en €0,34 cent.

Mobiel parkeren aanvragen

Mobiel parkeren zorgt ervoor dat u geld en moeite bespaart. Het enige wat u nodig heeft is een smartphone en app. Het aanvragen gaat eenvoudig. Het is een account aanmaken, de bijhorende app downloaden en u kunt mobiel parkeren gaan gebruiken. Parkmobile is de meeste gebruikte mobiel parkeren app  met een gemiddelde beoordeling van 4,5 van de 5 sterren in de App Store en Google Play Store.  Als u af en toe parkeert, dan zijn de transactie kosten €0,27. Als u gemiddeld meer dan 9 keer betaald parkeert per maand, is is het voordeliger een abonnement te nemen die €2,50 per maand kost en zijn er verder geen transactiekosten  U kunt het eenvoudig (gratis) aanvragen door op onderstaande button te drukken.

Nu ParkMobile aanvragen