fbpx
3 minuten leestijd

De verduurzaming van de samenleving is een van de grootste uitdagingen waar we met zijn allen voor hebben gestaan. Hoe gaan we het aanpakken, en wat kan jij doen om je steentje bij te dragen? In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden om in je bedrijfspand van het gas af te gaan. Is dit gemakkelijk?

1. Alternatieven om van het gas af te kunnen

Eerst zullen we kijken naar een aantal alternatieven voor verwarming die er zijn, ten opzichte van gas. Gas heeft een vrij hoge energiedichtheid, en is daarom lange tijd zo populair geweest, ook omdat vanwege onze gas rijkdom. Het zal daarom niet gemakkelijk zijn om zomaar een alternatief in te passen. 

1.1 Warmtepomp

Een elektrische warmtepomp is een duurzame manier om je bedrijfspand mee te verwarmen.  Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grond of water en gebruikt (veel..) elektriciteit om deze warmte te vermeerderen, voordat het in je pand komt.

Een warmtepomp is een aardige investering, maar kan zeker met behulp van zonnepanelen redelijk snel worden terugverdiend. 

1.2 Hybride warmtepomp 

Als een warmtepomp niet genoeg vermogen heeft om het warm te krijgen, kun je ervoor kiezen om nog niet volledig van het gas af te gaan.

Een hybride warmtepomp combinatie gebruikt nog steeds een beetje gas, zodat het ook op de echte koude dagen warm kan worden. Volgens Milieu Centraal is het gasverbruik ca 50 tot 60 procent lager bij een hybride ketel. Je verlaagt de CO2 uitstoot, en kan een eerste stap zijn naar de verduurzaming. 

Volgens Milieu Centraal is het gasverbruik ca 50 tot 60 procent lager bij een hybride ketel

1.3 Groen gas kan uitkomst zijn

Een ander alternatief is biogas, ook wel groen gas genoemd. Dit wordt geproduceerd aan de hand van biologisch afval.

Het is klimaatneutraal, omdat er stoffen worden verbrand, die anders in de atmosfeer terecht zouden komen. Hiervoor zijn slechts minimale aanpassingen nodig aan je verwarmingsinstallatie

1.4 Warmtenet

Een warmtenet is een centrale bron, die in veel steden aanwezig is. Hier wordt de extra warmte van de industrie, of aardwarmte afgevangen en teruggeleverd aan huishoudens en bedrijven. Als jouw bedrijfspand in de buurt ligt van zo’n warmtenet, kan dat heel voordelig zijn. 

van het gas af door infrarood verwarming op kantoor

1.5 Infrarood verwarming

Het is niet zo bekend, maar infrarood verwarming is sterk in opkomst en misschien wel de techniek om van het gas af te gaan. Het is de meeste efficiënte manier van elektrisch verwarming. De lucht wordt niet opgewarmd, maar objecten (stoelen, bureaus, mensen) worden direct aangestraald door infraroodstraling.

Met werkplek verwarming kan je elke plek vrij eenvoudig en met persoonlijk voorstelling inrichten.

2. Hoe gaat de toekomst van het gas eruit zien?

Dan is natuurlijk de vraag hoe de komende jaren eruit zullen zien wat betreft het economische en fiscale klimaat van de verwarming van bedrijfspanden. Zijn er nog subsidies aan te vragen bijvoorbeeld?

De belastingdienst heeft meerdere aftrekposten voor duurzaamheid. Als je investeert, kan je dus een gedeelte terugkrijgen via de inkomstenbelasting.

Lees meer: Energie investeringsaftrek voor infraroodverwarming

Als jij als ondernemer tijdig deelneemt aan de transitie naar duurzaamheid en van het gas af gaat, zal je daar in de toekomst alleen maar verder van profiteren.

Dat we over een aantal jaren helemaal geen fossiele brandstoffen meer mogen gebruiken staat vast. De wet- en regelgeving zal dus eerder strenger dan lakser worden, dus nu er nog subsidies te verdienen zijn kun je maar beter je slag slaan!

 

 • Geen maandelijkse paskosten, ofwel gratis
 • Je betaalt alleen het laadtarief
 • Ook te gebruiken als hybride laadpas
 • Dekking +200.000 in Europa van publieke oplaadpalen,
 • Geen (standaard) borg betaling
 • Verder geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
 • Eén btw-factuur per 2 weken, geen gedoe met bonnetjes

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld

 

Fleetone REV laadpas

 

 • Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland  en Italie  (totaal +200.000 laadpunten)
 • (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
 • Geschikt voor personenauto en bestelwagens
 • Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
 • Maandelijks opzegbaar 

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld 

 

Fleetone REV laadpas

 

 • Online navigatie of met FleetOne App naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
 • 24/7 support voor laadproblemen
 • Beheer je account, facturen en uitgaven online
 • Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s

Direct je laadpas aanvragenin 3 minuten geregeld

 

Fleetone REV laadpas

Share This