Ook het aantal elektrische bedrijfsvoertuigen begint in Nederland langzaamaan te groeien qua marktaandeel. In twee jaar tijd is het aantal voertuigen dat volledig elektrisch rijdt, zelfs verdubbeld. Een van de uitdagingen – zoals bij wel meer elektrische voertuigen – is de actieradius, maar ook daarin worden stappen gezet. Er is nog een hoop te doen voordat alle bedrijfsvoertuigen elektrisch rijdt, maar steeds meer bedrijfstakken zetten door.
1. Bedrijfsvoertuigen in post- en koerierssector lopen voorop
Kijkende naar de cijfers vanher CBS, blijkt dat vooral de post- en koeriersdiensten het goed doen. Ruim 8 procent van alle bedrijfsvoertuigen zijn volledig emissieloos, en rijden dus op waterstof of elektriciteit.
Hybride bestelbussen vallen hier dus niet onder. De bedrijfstakken die voorop lopen, zijn het openbaar bestuur/overheidsdiensten en de energievoorziening. Van hun totale aantallen is respectievelijk 5,7 procent en 3,2 procent emissieloos.
1.1 Absolute aantallen
De percentages vertellen een beeld, maar de absolute aantallen natuurlijk ook. Hieruit blijkt dat de detailhandel het het best doet, met in totaal 1750 emissieloze bedrijfsvoertuigen. Dat is qua percentage 2,6 procent.
In heel Nederland waren er 14.000 bedrijfsvoertuigen die zonder emissie kunnen rijden op 1 januari 2023. Dat is 1,2 procent van de in totaal 1,2 miljoen voertuigen.
Denk aan bestelauto’s, vuilniswagens, hoogwerkers, trekkers, et cetera.
Ruim 93 procent van de bedrijfsvoertuigen rijden op diesel
1.2 Diesel is king voor bedrijfsvoertuigen
Bijna 93 procent van de bedrijfsvoertuigen rijden op diesel. Dan blijft er niet veel over, maar 3,4 procent van de bestelauto’s rijdt op benzine. De afgelopen jaren was verrassend steeds rond de 2 procent van de bestelauto’s een LPG-bestelauto. Verrassend omdat er minder tankstations komen waar je LPG kan tanken.
2. Vrachtauto’s blijven (nog) achter
Als we het hebben over bedrijfsvoertuigen, dan bedoelen we dus zowel bestelauto’s als vrachtauto’s, maar dat geeft wel een vertekend beeld.
Het aantal vrachtauto’s op elektriciteit is namelijk slechts 343 in 2023. Ja, het is een stijging van van meer dan 100% ten opzichte van 2022, maar het is qua aandeel nog steeds maar 0,4 procent.
Dat is ook te verklaren. De motoren van vrachtwagens hebben veel meer energie nodig en dat is nog niet rendabel genoeg voor elektriciteit.
Veel transportbedrijven kiezen daarom nog steeds voor diesel. Er moet meer regelgeving komen over het mogelijk maken van grotere cabines en langere vrachtwagens, zodat de batterijen groter kunnen worden gemaakt. Die regelgeving ligt nog steeds bij de Europese Unie.
- Paskosten €2,67 per maand, eenmalig aanschafkosten van €5,-
- Dekking van 98% (+300.000) in de Benelux van publieke laadpalen,
- +100.000 gebruikers (!)
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes
(8,5)
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal +300.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die uw aanvraag in de weg staat
- Maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK)
- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Klanten beoordeling: 8,5
- Geschikt voor elektrische (ev) of hybride (phev) auto’s


Floris schrijft al jaren artikelen voor onze website. Bedreven in het vinden van zinvolle informatie en tips over tanken, kilometerregistratie en het zakelijk rijden.