Tesla oprichter Elon Musk ging half november viral met zijn aankondiging voor volgende nieuwe noviteit op gebied van elektrisch autorijden: de Tesla Semi Truck.
De innovator staat aan het roer van een aantal bedrijven zoals het overbekende Tesla en SpaceX. Het zijn bedrijven die bestaan uit mix van futurisme en technologische vernieuwing.
Met krachtige presentatie technieken a la Steve Jobs worden die aan de man gebracht. Via social media weet Musk goed gebruik te maken om het mondiale enthousiasme te voeden.
De ruim 15,5 miljoen volgers op twitter kregen details te zien van zijn persconferentie in Californië over zijn innovatieve truck die vast indrukt maak op een transport ondernemer.

Zoekt u de laadpas met de grootste dekking?
Bent u een EV-driver die een elektrische- of hybride auto rijdt? Dan kent u het probleem dat u niet overal uw auto kan opladen. Of dat meerdere pasjes of oplaad sleutels moeten hebben. Met de E-flux laadpas en laadsleutel kunt u terecht bij meer dan 40.000 laadpunten in Europa. Lees meer over de laadpunten, de kosten van opladen en hoe u aan zo’n pas kan komen.
1. Elektrisch autorijden met een actieradius van 800 kilometer
Volgens Musk heeft deze vrachtauto bijzondere eigenschappen. Het voertuig heeft, bij een maximale belading (36 ton), een bereik van rond de 800 kilometer.
Het tussentijds opladen kan tijdens het uitladen van de vrachtwagen. Want in een half uurtje tijd zijn de accu’s weer zodanig opgeladen dat ze makkelijk weer 500 kilometer mee kunnen. De CEO van Tesla verwacht al in 2019 het elektrisch autorijden met zijn truck in de transportsector te kunnen introduceren.
Voor de presentatie dacht men dat de actieradius rond de 350 kilometer zou zijn en daardoor alleen maar geschikt voor distributie van goederen in steden en rurale omgeving.
Maar bij beloofd dus ruim twee maal zoveel. De Tesla Semi kan hiermee een concurrent worden van de diesel vrachtwagens die zo’n 1400 kilometer op een volle tank kunnen afleggen.
Tesla Semi Truck: actieradius van 800 kilometer en beschikbaar in 2019
1.1 Semi autonoom besturingssysteem
De truck heeft in de naam ‘Semi’ staan, omdat deze semi autonoom kan rijden. Deze Enhanced Autopilot kan zonder ingrijpen van de chauffeur het voertuig bijvoorbeeld van rijbaan wisselen.
Geheel nieuw (en omstreden..) is het niet, omdat de Autopilot ook in de modellen Model S en Model X te vinden zijn.
De aandrijving wordt verzorgt door vier elektromotoren en kan minimaal 1,5 miljoen kilometer rijden, gaf hij als garantie in zijn flitsende presentatie.
Flitsend snel is deze vrachtauto ook. Want zonder oplegger wint deze auto makkelijk een wedstrijd van een snelle personenauto: een acceleratie in 5 tellen naar de 100 km/h.
Indrukwekkende cijfers. Dat zal aanschafprijs ook wel zijn, maar dat is niet bekend gemaakt.
1.2 Snel, snelst, sneller
Als verrassing werd een ernstig snelle nieuwe sportwagen gepresenteerd: de Roadstar-II.
Het is bekend dat elektrisch autorijden snel gaat, maar de nieuwe vier persoonsauto RoadStar heeft een acceleratie van 0-100 in maar liefs 1,9 seconde!
De actieradius verbetert ook fors, want met volle accu’s kan 1000 kilometer afgelegd worden. De auto komt een jaartje later in 2020 op de markt dan de Tesla Semi Truck.
2. Verwachtingen worden getemperd
Het nieuws werd enthousiast ontvangen. Toch was er enige sceptisch omdat Tesla nog steeds problemen heeft om de Tesla-model 3 in productie te krijgen.
Op dit moment zijn er paar honderd geleverd, terwijl het tienduizenden hadden moeten zijn. Een innovatie is geslaagd als het product ook daadwerkelijk succesvol verkocht en geleverd kan worden.
Ook in Nederland zijn de ambities soms hoger, dan wat mogelijk is. Zo is het streven van het nieuwe kabinet is om in 2030 alleen nog maar emissieloze auto’s te verkopen.
Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) hebben recent berekend dat het niet gaat lukken met het huidige beleid.
Ze verwachten dat 88% van de auto’s elektrisch autorijden in 2030. In absolute zin rijden er dan circa 3 miljoen elektrische auto’s rond in Nederland, ofwel de helft van het wagenpark. Op zich al een indrukwekkende prestatie!
In 2030 zal meer dan helft van het Nederlands wagenpark elektrisch autorijden, met circa 3 miljoen elektrisch auto’s.
3. Innovatie dendert voort
De ontwikkeling van techniek gaat steeds sneller. Zeker met de komst van internet.
Want nog maar een paar jaar geleden moest u als ondernemer bij verschillende instanties fysiek langs gaan om een bedrijf op te richten: het KvK, de belastingdienst, de bank, soms ook de notaris. Nu kan hij of zij in een paar minuten tijd en vanachter de keukentafel zijn bedrijf regelen.
Zelfs het aanvragen van een leaseauto kan tegenwoordige helemaal digitaal. Het is te danken aan de opmars van de computer en het internet, waardoor veel papierwerk is verdwenen.
Een andere snelle ontwikkeling is het gebruik van fossiele brandstoffen: de energietransitie waar Musk c.s. volop richting gevend in zijn.
3.1 De energietransitie
De markt van energie opwekking verandert fors. De fossiele brandstoffen raken uit zwang, ze zijn toch niet zo onuitputtelijk als we eerst dachten. De huidige klimaat verandering wordt mede veroorzaakt door de uitstoot van CO2 broeikassen van onder andere de industrie en (vracht) auto’s.
In dezelfde week dat Tesla zijn aankondiging deed, kwam Siemens Hengelo met de mededeling dat hun locatie in Hengelo dicht gaat. De energiedivisie van Siemens draait al jaren slecht.
De bouw van kolen- en gascentrales holt achteruit. Een wezenlijk onderdeel zijn gasturbines, die in Hengelo wordt gemaakt.
In 2010 werd er wereldwijd nog 300 per jaar verkocht, dit jaar is de verwachting 122 stuks.
3.2 Oude banen verdwijnen
Deze transitie is meerdere fronten gaande: de distributie van energie verandert ook. Wie had gedacht dat er al gewoon langs de snelweg elektriciteit getankt kan worden bij FastNed Oplaadpunten. Maar FastNed krijgt concurrentie van Shell, dus ook gevestigde oliemaatschappijen zijn bezig met deze verandering.
In ieder geval betekent het dat oude banen verdwijnen, maar nieuwe banen er voor terug komen.
Want innovatie gaat ook snel, snelst, sneller. Musk heeft daar zijn missie in een fraaie infographic vastgelegd.
4. Wandelen op mars
Het voorspellen van de toekomst is tegenwoordig net zo gewoon als fastfood. De meeste uitsprapek hebben ongeveer dezelfde voedingswaarde. Onder de legioenen zogenaamde trendwatchers zijn er echter ook doeners – de mensen die daadwerkelijk de toekomst creëren. Elon Musk is een van de meest prominente hiervan.
Natuurlijk bouwen technici over de hele wereld aan onze toekomst, maar Elon Musk krijgt meer media-aandacht dan de meesten.
Hij probeert aan een ‘leuke toekomst’, een die zelf rijdende auto’s, raketschepen naar Mars omvat, en andere dingen science fiction achtige producten. Bovendien hebben Musk en zijn bedrijven een bewezen staat van dienst – tot nu toe hebben ze de meeste dingen gedaan die ze zeiden dat ze gingen doen (oké, soms een beetje laat..).
Dus wanneer de profeet van Palo Alto een voorspelling doet, draagt deze veel meer gewicht dan die van de doorsnee trendwatchers.
Op de website Entrepreneur presenteert hij zijn visie tot 2060.
4.1 Van elektrisch autorijden naar E-mobiliteit
Zoals u boven kan lezen, heeft Elon Musk zeer ambitieuze plannen voor Tesla. het bedrijf heeft niet alleen de missie heeft om zijn eigen elektrische voertuigen te verkopen, maar ook om een algemene overgang naar e-mobiliteit te katalyseren.
The Sage of Silicon Valley voorspelt dat Tesla tegen 2025 net zo waardevol zal zijn als Apple, en tegen 2027 zal meer dan de helft van alle verkochte nieuwe elektrische voertuigen elektrisch zijn.
4.2 Kunstmatige Intelligentie (AI)
Zijn ambitie is geen gelopen race, maar meer een avontuur. Want zelf rijdende voertuigtechnologie is afhankelijk van machine learning, ofwel’kunstmatige intelligentie (AI)’.
Al is een bekende term, maar wat nu echt mogelijk wordt. Musk ziet ook op dat gebied een snelle groei, maar ook potentiële gevaren. Hij voorspelde dat AI in 2024 een existentiële bedreiging voor de mensheid zou kunnen vormen.
Tegen 2040 zullen computers zodanig zijn geëvolueerd dat ze op bijna alles de mens kunnen overtreffen. Om de mogelijke valkuilen van AI te bestuderen en de verantwoordelijke inzet ervan aan te moedigen, hebben Musk en verschillende partners het non-profitbedrijf OpenAI opgericht. Maar hij droomt verder.
De Californische helderziende heeft voorspeld dat mensen in 2025 voet aan wal zetten en er een permanente kolonie op Mars vestigen tegen 2040. Al in 2060 zouden er een miljoen mensen op de rode planeet kunnen leven.
Zullen ze daar in vrede en voorspoed wonen, of zullen ze vluchtelingen zijn van een verhitte aarde?
Zelfs Elon Musk kan ons het antwoord op die vraag niet geven. Het elektrisch autorijden is al een hoog doel! Hieronder de fraaie infographic (bron Entrepreneur.com)
- Paskosten €2,44 per maand
- Aanvragen via deze site geen eenmalig kosten
- Dekking van 98% in de Benelux van publieke laadpalen,
- Snelladen bij Allego en Fastned
- Geen (standaard) borg betaling
- Geen opslag- of transactiekosten per oplaadbeurt
- Maandelijks één btw-factuur met de laadkosten, geen gedoe met bonnetjes

Enige laadpas voor (semi) elektrisch auto’s die werkt bij 40.000 oplaadpunten in Europa
- Opladen in Benelux, Frank, Duitsland, Zwitserland en Italie (totaal >40.000 laadpunten)
- (Semi) publieke laadpalen in steden, dorpen, parkeergarages, bedrijventerreinen, vliegvelden
- Géén lastige credit check die je aanvraag in de weg staat
- Contractduur 1 jaar, daarna maandelijks opzegbaar
- Beheerders tool voor het wagenpark (mkb)
- Geschikt voor Stichtingen (mits ingeschreven bij KvK),
Een laadpas bij uitstek geschikt DGA en ZZP met elektrische/hybride auto!
- Keuze uit een laadpas of sleutelhanger
- e-Flux app voor navigatie naar dichtstbijzijnde oplaadpunt
- 24/7 support voor laadproblemen
- Te combineren met betaald parkeren app
- Geschikt voor elektrische of hybride auto’s
- Geen pechhulp mogelijkheden
- Geen mogelijkheid om tol en parkeergarage te betalen
Deze laadpas is de goedkoopste laadoplossing in de markt met de hoogste landelijke dekking

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.