fbpx
3 minuten leestijd

Het is makkelijk om als ondernemer jezelf te verliezen in je werk. Doordat je niet voor een baas werkt, is het snel het geval dat je altijd wel iets meer wilt doen, zodat je bedrijf kan groeien weet ik uit eigen ervaring. Om te voorkomen dat je hierin doorslaat, is het belangrijk om een gezonde werk en privé balans te hebben. In dit artikel zetten we 7 tips op een rijtje, die je hierbij kunnen helpen.

1. Hou een duidelijke agenda bij

Een van de belangrijkste tips om een gezonde werk en privé balans te hebben, is het bijhouden van een agenda voor alle taken die je voor de onderneming uitvoert. Zo wordt het overzichtelijker wat je allemaal doet.

Het kan zijn dat je namelijk een stuk meer doet, dan je eigenlijk dacht. Door aan het begin van een week duidelijk te hebben wat er allemaal moet gebeuren, weet je zeker dat je niks vergeet, en bovendien wordt duidelijk wanneer je moet stoppen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je niet meer gaat doen dan in de agenda staat.

1.1 To do lijst

Naast de agenda heb ik op mijn smartphone een to do lijst. Die kan je onderverdeling in verschillende categorieën (administratie, privé, project x enz), maar ook een inbox.

to do lijst bijhouden

Alles wat je te binnen schiet, zet je in de inbox. ‘s Morgens ga je alle inbox acties plannen in a) agenda en/of b) de verschillende categorieën.

Mijn ervaring is dat je hoofd leger krijgt en niet constant aan het denken bent of je dingen bent vergeten.

Er zijn verschillende ToDo apps, zelf gebruik ik To Do van Microsoft, maar To Do Ist staat ook goed bekend.

Lees ook: 27 onmisbare apps voor ondernemers

2. Plan vrije tijd in voor gezonde werk en privé balans

In samenwerking met een goede agenda, helpt het natuurlijk ook een boel als je vrije tijd daadwerkelijk inplant. Een aantal vrije avonden waar je sociale activiteiten plant, het huishouden doet, of wat dan ook.

Een goede werk en privé balans moet je echt moeite voor doen.

Een goede werk en privé balans is niet zomaar behaald, daar moet je echt moeite voor doen.

3. Probeer een vaste werkplek te houden

Het is vaak aanlokkelijk om thuis nog even wat te doen voor je onderneming, maar het is goed om een speciale plek te hebben waar je je werk doet. Als dit zo is, dan verval je minder snel in gedrag wat je eigenlijk niet wilt: altijd maar werken en bezig zijn met de onderneming.

Kantoorruimte huren of een goede thuiswerkplek zijn uitkomsten. Houd je aan je overtuiging om alleen op die plekken te werken, en het wordt makkelijk om een goede werk en privé balans te houden.

4. Stel de juiste prioriteiten voor goede werk en privé balans

Het is belangrijk dat je als ondernemer bezig bent met de belangrijke zaken van je zaak. Denk aan het pareto principe, dat inhoudt dat 80% van behaalde resultaten komt door 20 procent oorzaak. Oftewel, focus op de taken die daadwerkelijk iets opleveren. 

5. Besteed sommige dingen uit voor makkelijkere werk en privé balans

In navolging van de vorige tip, kun je ervoor kiezen om bepaalde dingen die je moet doen voor je onderneming, uit te testen.

Organiseer ruimte

Denk bijvoorbeeld aan een boekhouder, iemand die je website onderhoudt, of een fulltime werknemer die bepaalde klussen overneemt. Je hoeft – zeker bij een succesvolle onderneming – niet alles zelf te doen. Organiseer dus ruimte zodat je andere dingen kan ondernemen.

6. Denk na over je bereikbaarheid

De makkelijkste tip over je bereikbaarheid is het aanschaffen van een telefoon, speciaal voor de zaak.

Leg vervolgens deze telefoon weg als je de werk en privé balans goed wilt bewaken. Als je niet bereikbaar bent, zal je minder snel aan je onderneming denken. Hetzelfde geld voor mailtjes; log je zelf niet in op je privé telefoon.

7. Let goed op je eigen behoeftes

De laatste tip is wat algemener, maar niet minder belangrijk. Het is altijd nodig om naar je eigen lichaam en geest te luisteren. Als je te veel stress ervaart en niet goed slaapt, moet je misschien een aantal dingen veranderen in hoe je je onderneming aanpakt. Uiteindelijk moet en mag je nog een tijd mee.

 

Voordelen:

 • Aftrekbare mobiele kosten en 21% btw teruggave
 • Gratis bellen tussen collega’s en onderling delen van bundels
 • Toegang tot zakelijke helpdesk en eigen accountmanager 
 • De uitgaven (bonnen, declaraties) op één factuur.

Meer Informatie  

 

waarom zakelijk abonnement

 

 • Maandelijks onbeperkt bellen, sms en data
 • Scherpe SIM only aanbiedingen van de top providers
 • Gebruik van nieuwste 4G/5G Netwerk
 • Zowel verlengen als een nieuw abonnement
 • Contract periode 1 of 2 jaar

Info & Bestel Nu

 

Artikelen zakelijk SIM only

 

 • Smartphone hoesjes, headsets,
 • Autohouders
 • Laptop tassen
 • Reistassen

Meer Info >

smartphone gebruik

 

Share This