3 minuten leestijd

Onderhoudsbeurten en diagnoserapporten zijn essentieel voor de levensduur van voertuigen binnen het wagenpark. Wanneer de leveringen van de nieuwe voertuigen vertraagd zijn, betekent dit dat de huidige voertuigen langer ingezet moeten worden.

Als de huidige voertuigen langer in dienst blijven, dienen de voertuigen in goede conditie te zijn om continu inzetbaar te zijn. Onderhoudsbeurten en communicatie over onderhoud moeten topprioriteit blijven.

1. Uitstellen van onderhoudsbeurten is geen goed idee

Hoewel het verlengen van de onderhoudsinterval een goed idee lijkt om kosten te besparen, kan dit ook kostbare gevolgen hebben.

Het overslaan van controles kan ertoe leiden dat kleinere problemen uitgroeien tot grotere problemen.

Onderhoudsbeurten overslaan is ‘penny wise but pound foolish’

Indien je bijvoorbeeld olieverversingen verlengt tot na de gestelde intervalstermijn, betekent dit dat er minder controles zijn. Dit kan leiden tot een hoger risico op onopgemerkte remslijtage, een laag oliepeil, transmissieschade, verkeerde bandenspanning of onopgemerkte bandenslijtage.

Besparingen op korte termijn kunnen je op lange termijn meer geld kosten. Het volgen van de door de fabrikant (OEM) aanbevolen termijnen van onderhoudsbeurten is dan ook belangrijker dan ooit.

Ook om het recht op fabrieksgarantie te behouden is het voldoen aan de onderhoudstermijnen een eis.

2. Waarom zijn tijdig onderhoudsbeurten zo belangrijk?

De kosten van een onderhoudsbeurten van het wagenpark is afhankelijk van het moment waarop het onderhoud wordt uitgevoerd.

Stel, een kleine onderhoudsbeurt kost gemiddeld €250,-.

Indien je niet voldoet aan de voorgestelde onderhoudstermijn, en je dus langer doorrijdt voordat het voertuig weer onderhouden wordt, kan het gebrek aan tijdig onderhoud zorgen voor extra slijtage en dus extra kosten waardoor de kleine onderhoudsbeurt uitkomt op een bedrag van €1.000,- of misschien wel meer.

Daarnaast wordt het voertuig bij een onderhoudsbeurt op meerdere punten gecontroleerd op slijtage. Zo kan men bijvoorbeeld bij een onderhoudsbeurt inschatten in welke mate de banden zijn versleten.

2.1 Hogere kans op ongeval

De monteur kan dan een advies geven wanneer de banden vervangen dienen te worden. Indien je de onderhoudstermijn overschrijdt heb je dus kans dat de banden in de tussentijd versleten zijn of dat je een klapband krijgt.

Hierdoor maak je meer kans op een ongeval omdat je minder wrijving hebt op het wegdek. Daarnaast is de kans op een klapband groter bij versleten banden.

3. Blijf scherp met onderhoudsherinneringen

Het wagenparkbeheer systeem van Cartracker helpt door je te herinneren wanneer een voertuig bijna de onderhoudstermijn bereikt. Zo helpt het bij te blijven met het onderhoud van de voertuigen binnen het wagenpark. Je kan onderhoudsbeurten invullen op basis van tijd (datum) of kilometerstand.

Je kunt ook aantekeningen invullen, bijvoorbeeld “onderhoudsbeurt” of “APK”. Vervolgens kun je instellen wanneer je een melding wil ontvangen.

3.1 Meldingen ontvangen voor de onderhoudsbeurten

Het is mogelijk om aan te geven aangeven bij hoeveel dagen vóór het moment van onderhoud jij de melding wil ontvangen als bij hoeveel gereden kilometers vóór het moment van onderhoud jij de melding wil ontvangen.

Vervolgens kun je een e-mailadres toevoegen waar deze melding naar verzonden wordt. Bijvoorbeeld naar de berijder van het desbetreffende voertuig. Als wagenparkbeheerder ontvang je meldingen over het onderhoud via onze app, online portal of per e-mail. Dit kun je zelf naar wens instellen. 

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

4. Bespaar kosten door real time diagnose

Naast het invullen van onderhoudsmomenten helpt Cartracker ook actief mee om de levensduur van je voertuigen te verlengen. Cartracker leest namelijk storingen uit het motormanagement uit.

Dit betekent dat Cartracker je inzicht geeft in de foutcodes die aanwezig zijn in het voertuig. Bijvoorbeeld “P0299”. Deze zogeheten DTC-codes (Diagnostic Trouble Codes) worden normaal gesproken door het garagebedrijf uitgelezen om te constateren wat de oorzaak is van gebreken.

Inzicht in de foutcodes

Het voordeel met Cartracker is dat je inzicht hebt in deze foutcodes die je vervolgens kunt communiceren met je garagist. Zo kan de garagist beslissen of de foutcode een hoge prioriteit heeft of een lagere prioriteit en weet de garagist al op voorhand wat er aan de hand kan zijn met het voertuig.

Het garagebedrijf bespaart zo tijd bij een eventuele reparatie en kan jou op voorhand een betere indicatie geven van de te verwachten kosten van de onderhoudsbeurten.

Met Cartracker kun je dus op tijd ingrijpen wanneer er foutcodes optreden, waardoor er geen verdere schade als gevolg kan ontstaan.

En kun je het garagebedrijf beter informeren over de situatie waardoor zij minder arbeidsuren nodig hebben voor de diagnose. Kortom, je kunt besparen op onderhoudskosten en het risico verminderen.

 • Eerste 3 maanden gratis (alleen via deze site
 • Doelgroep: mkb met wagenparkbeheer van >2 auto’s
 • Automatische kilometerregistratie
 • Plug & Play installatie en gebruik
 • Live track & trace inzicht van gehele wagenpark
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’ 

Vraag aan v.a. €7,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

wagenparkbeheer voor wagenparkbeheerders

Uniek:  live tracking en straatparkeren

 • Live track & trace inzicht van gehele wagenpark
 • Fiscusproof, keurmerk RitRegistratieSystemen bij inbouw
 • Altijd en overal inzicht (gratis app + webportaal)
 • Te koppelen aan MoveMove pas
 • Straat parkeren zonder transactiekosten
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’ 

Vraag aan v.a. €7,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

wagenparkbeheer voor wagenparkbeheerders

Uniek:  live tracking en straatparkeren

Share This