3 minuten leestijd

Door je wagenpark overzichtelijk te houden en regelmatig te analyseren kun je een hoop geld minder uitgeven. Het bedrag dat bespaard kan worden door het rijgedrag te ontleden kan oplopen tot 800 euro per auto. De kosten voor verzekeringen, brandstof en het onderhoud kunnen naar beneden worden gehaald. Hoe dat werkt, kun je in dit artikel vinden.

1. Wat kan er allemaal bespaard worden?

Er zijn vier dingen die positief kunnen veranderen als het rijgedrag actief wordt gemonitord.

We beginnen bij het brandstofverbruik. Fleet management geeft inzicht in de hoeveelheid brandstof die een auto verbruikt. Zo zie je welke chauffeurs en auto’s niet goed presteren. Hierdoor kan je snel tot 10% besparen.

Naast een lagere verbruik kan ook de CO2-uitstoot omlaag. Het rijgedrag verbeteren zorgt ervoor dat men minder snel rijdt. Hierdoor verbruik je minder brandstof. Allemaal zeer positief voor de CO2 uitstoot.

1.1 Kosten verder naar beneden

Daarnaast hebben we de schade. Alles bijhouden laat chauffeurs automatisch veiliger rijden. Dit komt omdat ze weten dat iemand ze in de gaten houdt. Het resultaat is dat er minder ongevallen en schade voorkomt.

Ook de kosten voor slijtage en onderhoud gaan naar beneden. Een chauffeur die bewust met zijn rijgedrag bezig is doet veel langer met zijn banden. Hetzelfde geldt voor de remmen en andere onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage.

2. Factoren die het rijgedrag beïnvloeden 

Kostenbesparing (brandstof) en CO2-reductie, twee hot topics bij elke fleetowner.

Deze twee componenten zijn direct verbonden met de rechtervoet van de berijder; rijgedrag. Een verbetering in het rijgedrag leidt direct tot kostenbesparing en CO2-reductie.

Het klinkt zo simpel, maar hoe dan? Veel fleetowners zijn op zoek naar een concrete en praktische manier om het rijgedrag te verbeteren 

Brandstofbesparing en CO2 reductie is direct verbonden met de rechtervoet van de berijder

Wij bekijken naar de features van een van meest competitieve fleet management systeem in de markt: cartracker. Ze bieden de volgende standaard features waarmee het rijgedrag geanalyseerd kan worden.

3. Hoe snel rem je en trek je weer op?

Een belangrijk onderdeel van rijgedrag is hoe een chauffeur omgaat om accelereren en remmen. Als je rustig optrekt en remt verbruik je minder brandstof.

Daarom is cruisecontrol ook goed voor efficiënt brandstofverbruik. Filerijden is funest. De hele tijd stilstaan en weer optrekken zorgt voor minder efficiënt rijgedrag.

Als je veel in de file rijdt, is een start/stop systeem een uitkomst. Een auto bespaart een hoop brandstof met dit systeem.

 

3.1 Het stationaire draaien van de motor

Als de berijders van auto’s in jouw wagenpark hun motoren vaak stationair laten draaien, zal je dat terugzien in het brandstofverbruik.

Als je stilstaat is het daarom altijd belangrijk om de motor uit te zetten. Veel stationair draaien is namelijk ook slecht voor de gasklep van benzinemotoren. Bij een diesel komt veel roetvorming voor als een motor veel stationaire uren maakt. 

3.2 Snelheid is heel belangrijk voor het rijgedrag

Doordat we nu overdag slechts 100 kilometer per uur mogen rijden is ons rijgedrag al een stuk efficiënter. Te hard rijden kost erg veel brandstof, en dat terwijl je er vaak niet eens zoveel tijd mee wint. Laten we een voorbeeld nemen:

Als je van Groningen naar Maastricht rijdt win je slechts 12 minuten als je geen 120 km/h rijdt maar 130 kilometer per uur rijdt. Je houden aan de maximumsnelheid scheelt een hoop in de brandstofkosten en de CO2-uitstoot.

4. Rijgedrag competitie 

Cartracker heeft een leuk feature aan boord om het rijgedrag op een positieve manier te beinvloeden. Je kan binnen een paar klikken een leuke rijgedrag competitie starten.

Dat kan individueel of per groep. Anoniem of ‘name & shame’. Je kan de competitie vormgeven zoals jij het wilt. De deelnemers worden op een leuke manier pro-actief gecoacht tot beter rijgedrag.

Bekijk op elk moment de resultaten en tussenstanden in de app. 

4.1 Berijdersapp 

Elke berijder heeft via de app toegang tot zijn of haar eigen ritten en de scores. In de app krijg je inzicht in jouw rijgedrag, maar ook tips & trucs om deze te verbeteren. Je kan van week tot week jouw verbetering bekijken. 

5. Houd je werknemers op de hoogte van hun rijgedrag

Door actief terug te koppelen naar de gebruikers van jouw wagenpark kun je het rijgedrag actief verbeteren. Je kunt zoals gezegd een competitie starten.

Zo maak je fleet management leuk, ben je goed voor het milieu en bespaar je bovendien een hoop geld! Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk om werknemers tips te geven over hoe ze hun rijgedrag kunnen verbeteren.

Doe in ieder geval iets met de gegevens die je binnenhaalt, want anders is het zonde!

 • Eerste 3 maanden gratis (alleen via deze site
 • Doelgroep: mkb met wagenparkbeheer van >2 auto’s
 • Automatische kilometerregistratie
 • Plug & Play installatie en gebruik
 • Live track & trace inzicht van gehele wagenpark
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’ 

Vraag aan v.a. €7,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

wagenparkbeheer voor wagenparkbeheerders

Uniek:  live tracking en straatparkeren

 • Live track & trace inzicht van gehele wagenpark
 • Fiscusproof, keurmerk RitRegistratieSystemen bij inbouw
 • Altijd en overal inzicht (gratis app + webportaal)
 • Te koppelen aan MoveMove pas
 • Straat parkeren zonder transactiekosten
 • Let op: gebruik korting couponcode ‘zakengemak’ 

Vraag aan v.a. €7,- per maandmet couponcode ‘zakengemak’ 

wagenparkbeheer voor wagenparkbeheerders

Uniek:  live tracking en straatparkeren

Share This