Je bedrijfsauto wassen in de autowasstraat is een stukje verrukking. Het is gaaf staaltje techniek en je auto wordt weer helemaal brandschoon en bevrijdt van allerlei narigheid: vogelpoep, zand, pekel, vieze vliegen enz. Het is heerlijk om de auto weer helemaal te bewonderen nadat hij glanzend uit de autowasstraat is gekomen.
1. Goed voor het milieu
Er rijden ruim 2,4 miljoen voertuigen rond in Nederland die op naam van de zaak staan. Het regelmatig auto wassen is belangrijk om niet alleen goed voor de dag te komen, maar ook om de auto technisch in een goede staat te houden.
De lak is gevoelig en zal snel verslechteren, maar auto wassen bespaard ook op onderhoud. En – je gelooft het misschien niet – een autowasstraat is goed voor het milieu.
Een autowasstraat is een gaaf staaltje techniek en je auto wordt weer helemaal brandschoon en bevrijdt van allerlei narigheid.
2. Goed voor de auto: de auto wassen!
Het is niet altijd een leuke klus om de auto te wassen. Zeker met een bedrijfsauto ben je snel een uur verder. Het auto wassen kun je gelukkig ook in een wasstraat doen.
Een onderzoek van de BOVAG van drie jaar geleden geeft aan dat we te weinig onze auto wassen. Pijnlijk! Pijnlijk voor je auto.
Het vuil wat te lang op de autolak zit kan voor schade zorgen. Ook onder de auto kan het vuil voor schade zorgen, die voor extra onderhoudskosten kunnen zorgen.
2.1 Hoe vaak wassen we onze auto in Nederland?
Nu ben je misschien benieuwd hoe vaak de gemiddelde Nederlander de auto wast. Uit het BOVAG onderzoek blijft, dat we gemiddeld 8,4 keer per jaar onze auto wassen, ofwel eenmaal per zes weken.
3. De autolak beschermen
Het is belangrijk om de auto goed schoon te maken. Vooral vogelpoep is echt slecht voor de autolak. Wanneer het er te lang op zit dan zal het zuur uit de uitwerpselen de lak gaan aantasten. Daarnaast is in de zomer ook de felle zon een gevaar.
Het is dan belangrijk om een beschermende laag op de autolak aan te brengen. Een extra wax of een hotwax na het reinigen van de auto in de wasstraat zijn zeer gezond en beschermd de autolak.
4. Winterse narigheid
Jaarlijks zet Rijkswaterstaat bijna 600 strooiwagens in om de gladheid te bestrijden. Omdat te kunnen doen wordt jaarlijks 250 miljoen zout op voorraad opgeslagen. Indien nodig kunnen 350 sneeuwschuivers en 350 sneeuwploegen van stal worden gehaald.
Niemand houdt ervan om de auto onder de zand- en modderresten en pekel te zien zitten. De pekel kan in de winter de lak aantasten en zorgen voor minder mooie plekken.
Het zand en modder kan op zich geen kwaad. Het is echter niet gezond voor een auto om in de wielbakken of aan de onderkant van de auto aangekoekte stukken grond te hebben.
Het is belangrijk om deze (vooral in de winter) weg te halen.
5. Auto wassen in wasstraat is goed voor het milieu

Wasstraten hebben de naam slecht te zijn voor het milieu: het kost veel water en energie en het is milieubelastend door de zeep- en wax resten.
Door voortdurende innovatie is dit fors verbeterd. Vanuit milieuoverwegingen wordt efficiënt om gegaan met het waswater door hergebruik.
Sinds 1996 bestaat er in Nederland zelfs een milieukeurmerk voor de wasinstallaties. Het keurmerk geeft aan dat de installatie een beperkte hoeveelheid water en energie gebruikt.
6. Advies: Was je auto wekelijks
De carwash wint het van handmatig wassen. Het advies van de BOVAG is om de auto een keer per week schoon te wassen. Het gaat hier om een vluchtige wasbeurt. Een keer per maand of per twee maanden de auto uitvoerig in de autowasstraat reinig is vervolgens voldoende. Lees daar meer over in ons artikel 9 zuivere tips om je auto te reinigen
Uw auto krijgt dan een extra beschermlaag. In de winter en in de zomer is dit een voordeel voor uw auto.
7. Gemakkelijk afrekenen
Tegenwoordig is het mogelijk om de wasbeurt ook op te voeren als een zakelijke kostenpost. Mits je de bonnetjes bewaard. Het is vaak wel vervelend om alle bonnetjes te bewaren.
Wat gelukkig ook kan, is dat je een zakelijke tankpas kan gebruiken bij het afrekenen van o.a. de autowasstraat. Naast dat je het tanken en de autowasstraat kan afrekenen met je tankpas zijn er nog veel meer diensten die je kan afrekenen.
Ontdek de mogelijkheden op onze website en klik op onderstaande buttons zo de kenmerken te bekijken van de verschillende soorten passen.
- Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
- Sluitende administratie van de autokosten
- Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
- Veelal goedkoper tanken dan adviesprijs
- Gegarandeerde btw teruggave
- Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Gestart in 2014 als initiatiefnemer van deze website, naast een baan bij Philips waarin ik veel hebt gereisd. Als (toen) deeltijd zzp-er altijd op zoek naar minimalisatie van administratie en schrijf graag voor mijn doelgroep: De Zakelijke Reiziger. Veel praktische kennis deel ik o.a. over zakelijke tankpassen en zakelijk auto leasen.