3 minuten leestijd

administratie uitbesteden

Kleine ondernemers willen niet hun administratie uitbesteden, althans niet volledig. Bijna 90% van ZZP’ers en kleine ondernemers regelen hun eigen boekhouding. Hiervan krijgt 50% af en toe hulp van een boekhouder. Dit zijn opvallende resultaten die het onderzoek van International Card Services (ICS) hebben getoond. Het onderzoek is uitgevoerd onder meer dan 500 Nederlandse ZZP’ers met maximaal 20 werknemers.

Ze regelen het zelf wel

De uitkomst is opvallend: de meerderheid van de ZZP’ers en kleine ondernemers regelt hun eigen boekhouding. De administratie uitbesteden is niet aan hun besteed. Bovendien is het maar de helft die af en toe hulp van een boekhouder inschakelt, zoals bij het opstellen van een jaarrekening. Er is maar 10% die hun boekhouding volledig uitbesteedt. Veel zelfstandigen zien tegenwoordig de voordelen van een online boekhoudingsprogramma, waardoor het offline boekhouden minder populair is. Van de respondenten die hun eigen administratie bijhouden gebruikt 31% een online boekhoudingsprogramma. Ze weten zelf wat in de zzp administratie aanwezig moet zijn.

 

Maar 10% van de ondernemers hebben hun boekhouding volledig uitbesteedt.

 

Boekhoud-app is niet zo populair

Zoals u al zag neemt de populariteit van de online boekhouding toe. Een derde van de ondernemers die hun boekhouding online doet is overgestapt naar een ander online tool. De redenen die zij hier voor geven zijn bijvoorbeeld dat het makkelijker is, het meer overzicht geeft en dat het u grip geeft op uw eigen zakelijke financiën. Het valt wel op dat boekhouden via een app daarentegen niet populair is, maar 10% vind dit een reden voor het gebruiken van een online tool. Online programma’s worden dus vooral op de computer gebruikt.

Online boekhouding maakt administratie uitbesteden overbodig

Veel ondernemers gebruiken een online boekhoudingstool om kosten te besparen. Een vijfde van de respondenten gebruiken een online boekhoudtool omdat een accountant te duur is. Voor een kleine ondernemer kunnen de kosten voor een accountant dan ook erg hoog zijn.

Tussen €1000 en €2500 per jaar

Van de 27% van de ondernemers die af en toe een accountant inschakelen kost dit hen tussen €1.000 en €2.500 per jaar. De rekening kan hoger uitvallen: 8% van deze ondernemers betalen zelfs tot €5.000.-
Bovendien hoeft het zelf bijhouden van de administratie niet veel tijd te kosten.  44% van de ondernemers die hun eigen administratie doen zijn hier per week gemiddeld nog niet eens één uur aan kwijt. Een derde van deze ondernemers is hier elke week één tot drie uur aan kwijt. Bovendien heeft 23% van de ondernemers plezier in het bijhouden van hun administratie, zij geven dit wel een 8 of zelfs hoger.

Gebruiken van een zakelijke creditcard

Momenteel is alles aan het digitaliseren, dat online boekhouden populairder wordt is dus ook helemaal niet gek. Op deze manier kunt u ook de Btw-aangifte direct online invullen. Een ondernemer kan nog meer overzicht krijgen in zijn uitgaven door het gebruiken van een creditcard. Het gebruiken van de zakelijke creditcard wordt onder andere door deze reden ook steeds populairder, of dit nou voor de ondernemers zelf is of voor hun medewerkers. 

De schoendoos bestaat nog

Toch zijn er ondanks de toenemende digitalisering nog steeds zzp’ers die de spreekwoordelijke ‘schoenendoos met bonnetjes’ nog steeds in gebruik hebben. Meer dan 25% van de ondernemers die de administratie deels of helemaal uitbesteedt, houdt sommige financiële zaken nog steeds bij op papier bij. Het bijhouden van hun bonnen en documenten stoppen ze in een doos die ze zo bij de boekhouder inleveren. Verbazend dat deze vorm van administratie uitbesteden nog voorkomt!

 

44% van de ondernemers die hun eigen administratie doen zijn hier per week gemiddeld nog niet eens één uur aan kwijt

 

 

Nog andere opvallende resultaten

Het onderzoek gedaan door ICS bevat nog veel andere opmerkelijke resultaten.  Wij hebben er enkele uitgekozen, waarvan enkele punten al genoemd zijn hierboven.

Wie regelt de boekhouding?

 • 54% Van de ondernemers doet de boekhouding deels zelfs en laat de andere helft door een accountant doen.
 • 35% Van de ZZP’ers of kleine ondernemers regelt de boekhouding 100% zelf.
 • Maar 11% van de ZZP’ers of kleine ondernemers besteedt hun boekhouding volledig uit

Hoeveel tijd zijn ondernemers kwijt aan hun boekhouding?

 • Meer dan 40% van de ZZP’ers en kleine ondernemers die hun eigen boekhouding bijhouden besteedt hier elke week minder dan één uur aan.
 • Iets meer dan een derde besteedt hier één tot drie uur aan per week.
 • 16 procent van de ondernemers besteedt hier meer dan drie uur aan elke week.

Waarom is online boekhouden zo populair?

 • Men vind online boekhouden veel gemakkelijker, 56% kiest daarom voor het online boekhouden.
 • Bovendien vind 52% van de respondenten online boekhouden overzichtelijk.
 • Andere belangrijke redenen zijn dat ondernemers zo grip houden op hun financiën, het sneller gaat en het weinig geld kost,
 • 20% van de respondenten vind dat een boekhouder te duur is.
 • Slechts 10 procent van de ondervraagden vindt het fijn dat ze een app kunnen gebruiken. Online boekhoudprogramma’s worden vooral op de computer gebruikt.

 

 

Vind men het leuk om de boekhouding bij te houden?

● Gemiddeld krijgt het bijhouden van de boekhouding een 5,6.
● 38 procent van de ondernemers geven een 5 of lager
● 23 procent beoordeelt boekhouden met een 8 of hoger.

Zoals u leest vinden de meeste boekhouden niet een geweldige activiteit. Aan de andere kant, het hoort erbij, maar voor veel ondernemers een reden een zakelijke tankpas aan te schaffen. Een tankpas is een vorm van administratie uitbesteden, omdat de tankpas aanbieder alle pas transacties registreert. Hieronder staat in het kort vermeld de voordelen van zo’n pas en twee buttons die u doorverwijzen naar pagina’s waar u tankpassen kan vergelijken.

 


 

Voordelen zakelijke tankpas
 • Tankbonnetjes bewaren niet meer nodig
 • Sluitende administratie van de autokosten
 • Eén verzamelfactuur van de kosten en de betaalde btw
 • Goedkoper tanken en gegarandeerde de btw teruggave
 • Optioneel het betalen van parkeren, tol, autowasstraat enz.

Tankpas vergelijken en aanvragen

Share This