3 minuten leestijd

Wat is een btw nummer, burgerservicenummer, btw identificatienummer en RSIN? Naast dat het een saaie cijferreeks is, zit er wel logica achter.

Als je een boekhoudpakket wil aanschaffen, dan moet je deze begrippen wel kennen.

We gaan je meer vertellen over deze verschillende nummers, een voorbeeld bespreken en zelfs laten zien hoe je een btw nummer kunt controleren. Want dat kan soms nodig zijn.

1. Wat is een btw nummer?

De Belasting Toegevoegde Waarde is afgekort de BTW. Het wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Ondernemers moeten btw heffen over alle producten, diensten en goederen welke ze leveren aan hun klanten.

Om dit goed bij te houden krijgt iedere ondernemer haar eigen btw nummer. Het is een btw identificatienummer welke uniek is voor iedere organisatie.

Een organisatie kan deze aanvragen bij de belastingdienst welke ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel. De belastingdienst verstrekt een uniek btw identificatienummer aan iedere organisatie.

De organisaties en bedrijven moeten het btw nummer vervolgens op al hun facturen plaatsen. Het is zo mogelijk voor alle klanten om het btw nummer te controleren.

boekhouden op smartphone

Vergelijk de Top 10 beste boekhoudpakketten van Nederland

Of u nu starter, zzp’er of mkb’ er bent, elke moderne ondernemer heeft een boekhoudpakket nodig. Maar welke functionaliteit u nodig heeft is afhankelijk van uw onderneming. Selecteer op basis van uw wensen een pakket en in veel gevallen kunt u een gratis proefaccount aanvragen.

2. Hoe ziet een btw nummer eruit?

In ieder land ziet een btw identificatienummer er anders uit. In Nederlands is het niet complex. Een voorbeeld van een btw nummer is NL001549294B01.

Andere landen hanteren eenzelfde systeem. Laten we de opbouw van een btw nummer eens doornemen. Een btw identificatienummer heeft een vaste serie van getallen en cijfers. Het is als volgt opgebouwd:

 1. De landcode voor het land, in Nederland: NL
 2. Het fiscale nummer/RSIN nummer of BurgerServiceNummer (BSN), wat een serie van cijfers is: 001549294 in het voorbeeld.
 3. Een extra veld van drie posities van B01 tot en met B99: B01

Het btw nummer bestaat dus uit de landcode om te weten vanuit welk land de btw is geheven. Daarna volgt het RSIN of fiscale nummer van een samenwerkingsverband of rechtspersoon.

Bij een eenmanszaak is het simpelweg het BSN nummer. Hier is momenteel veel om te doen in verband met de privacygevoeligheid. Daarna is er nog een deel om aan te geven of het om het eerste, tweede of volgende bedrijf gaat.

Een btw identificatienummer kent in totaal 14 tekens. Wanneer het korter is dan krijgt het na de landcode meerdere nullen tot het 14 tekens heeft.

Het kan gebeuren wanneer het RSIN nummer of BSN nummer minder posities heeft. We gaan verder met afpellen: wat is een RSIN.


Eenvoudige boekhoudsoftware maakt het erg aantrekkelijk voor ondernemers die geen tijd kwijt willen raken aan de boekhouding, zeker als je bedenkt hoeveel uren jij op maandbasis bespaart! Hieronder drie voorbeelden van de beste online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers en kleine mkb’ers op een rij.

3.  Is een RSIN nummer hetzelfde als fiscale nummer?

RSIN nummer

Natuurlijk denk je: een RSIN nummer?? Veel mensen zullen dit denken, tenzij je een samenwerkingsverband of rechtspersoon hebt.

Denk hierbij aan een vof of een bv. Het RSIN nummer is de vervanger van het fiscale nummer wat er eerst was.

RSIN staat voor Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden INformatienummer. Een mond vol.

Het is een uniek nummer welke helpt bij het uitwisselen van informatie tussen organisaties (hoofdzakelijk bij de overheid). Het is kent koppelingen aan het Kadaster en de Belastingdienst en andere basisregistraties.

Bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel ontvangt iedere aanvrager direct een RSIN nummer welke ook in het handelsregister wordt opgenomen.

Voor wie is een RSIN bedoeld?

Het RSIN nummer is specifiek voor twee groepen:

 1. Samenwerkingsverbanden, zoals maatschappen, commanditaire vennootschappen en vennootschappen onder firma.
 2. Rechtspersonen, zoals nv’s, bv’s, stichtingen, verenigingen en coöperaties.

De voorganger van het RSIN nummer was het fiscale nummer.

4. Hoe is het btw nummer anders dan het BSN nummer?

Soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn zoveel verschillende nummers welke je als ondernemer moet gebruiken. Het is soms moeilijk om de nummers van elkaar te onderscheiden.

Een burgerservicenummer of BSN nummer is er voor iedereen die ingeschreven staat in de basisregistratie voor personen. Men noemde dit ook wel het sofinummer.

Het BSN nummer wordt bij eenmanszaken gebruikt in het btw nummer. Het BSN nummer is uniek en gekoppeld aan een persoon.

Het btw identificatienummer kan dus het BSN nummer bevatten. Het lijkt samen te smelten. Uiteindelijk zijn het echter twee verschillende nummers. 

4.1 Is het mogelijk om een btw nummer te controleren?

Wanneer je een btw factuur krijgt en daarop een btw nummer ziet staan dan is het mogelijk om via de website VIES dit te controleren.

Het is onderdeel van de Europese Commissie. Als je een factuur niet vertrouwt, de beruchte spookfacturen, dan kun je het via deze website het btw nummer controleren.

Het is daar ook mogelijk om het btw nummer uit andere landen te controleren. Als ondernemer moet je per kwartaal btw aangifte doen.

De btw die je vooraf geheven op de producten of diensten hebt, moet je dan afdragen. Deze btw rijkdom kan een heel bedrag zijn, maar het is altijd tijdelijk…

Vergelijk de beste online boekhoud pakketten en selecteer op basis van:

 • Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
 • Branche (handel, retail, flex enz)
 • Het aantal medewerkers
 • Functionaliteiten van het pakket
 • Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
 • Koppelingen (bankmutaties)
 • En nog veel meer

Naar De Vergelijkerin 1 minuut ingesteld 

online boekhoudpakketten

Share This