2 minuten leestijd

Het nieuwe jaar 2024 is begonnen. Als ondernemer moet je aardig wat weten over de belastingregels in Nederland. Je bent verantwoordelijk voor je eigen administratie – tenzij je dit volledig uitbesteed aan een accountant – en daarom moet je op de hoogte zijn. In dit artikel gaan we uitleggen wat de vennootschapsbelasting is, aangezien velen dit moeten betalen als werkzaam bent in een BV. Daarnaast geven we aan wat er dit jaar veranderd.

1. Wie moet vennootschapsbelasting betalen?

Het is beetje een saai thema, maar wel belangrijk als je als ondernemer werkzaam vanuit een Besloten Vennootschap (BV).

De vennootschapsbelasting is er voor bepaalde ondernemersvormen. Vooral de besloten vennootschap (BV) en de naamloze vennootschap (NV) springen hierbij in het oog, maar er zijn ook minder bekende rechtspersonen:

 • De vennootschappen waarbij het kapitaal geheel of voor een gedeelte verdeeld is in aandelen.
 • De open commanditaire vennootschap
 • Coöperatieve verenigingen, andere verenigingen op coöperatieve grondslag. Onderlinge verzekeringsmaatschappijen vallen hier vaak onder.

1.1 ZZP betalen veelal geen vennootschapsbelasting

Een eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF), stichting betalen dus geen vennootschapsbelasting.

In die gevallen wordt namelijk ‘gewoon’ inkomstenbelasting betaald. Voor de meeste zzp’ers is dit van toepassing. De vennootschapsbelasting wordt bepaald aan de hand van de belastbare winst die de onderneming in een jaar heeft behaald.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

2. Wat zijn de tarieven van deze belasting?

Voor deze belasting zijn er twee schijven waar je in kunt vallen. De grens tussen deze schijven lag lange tijd op 395.000 euro, maar dat is per januari 2023 veranderd.

Vanaf 2023 betaal je vanaf 200.000 euro belastbare winst al vennootschapsbelasting volgens het hogere belastingtarief.

2.1 Twee schijven

De eerst schijf is 19%, de tweede staat voor 2023 op 25,8%. Wat het de komende jaren gaat gebeuren met deze tarieven is nog niet bekend, al blijven de nennootschapsbelastingtarieven in 2024 onveranderd.

Maar als je net boven de grens zit van de tweede schijf, wordt logischerwijs niet de hele winst belast met het hoge tarief.

3. Aftrekposten kunnen uitkomst bieden

Er zijn een aantal manieren waarmee je legaal de belastingdruk naar beneden kunt halen. Dit doe je aan de hand van aftrekposten. Je kunt bepaalde dingen aftrekken van de behaalde winst, zodat de uiteindelijke belastbare winst lager uitvalt.

Met deze aftrekposten kan de overheid ook bepaald gedrag stimuleren, zoals bijvoorbeeld duurzaam investeren. Een aantal voorbeelden van aftrekposten:

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • Deze aftrekpost geldt tussen twee bepaalde bedragen. Voor 2023 geldt dat er minstens 2601 euro geïnvesteerd moet worden voor de KIA. Als er meer dan 353.973 euro is geïnvesteerd, maak je geen kans meer op deze aftrekpost.
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • De milieu-investeringsaftrek geldt voor investeringen die worden gedaan in bedrijfsmiddelen die worden gezien als milieuvriendelijk. Van deze investering kan een percentage tot 45% worden afgetrokken van de winst. De belastingdienst heeft een lijst van middelen die in aanmerking komen voor deze aftrekpost. Op hun site staat een overzicht wat er onder de MIA valt. De vennootschapsbelasting wordt alleen verlaagd bij middelen die meer dan 2500 euro hebben gekost.
 • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Deze aftrekpost is vergelijkbaar met de MIA, maar richt zich vooral op bedrijfsmiddelen die ervoor zorgen dat er minder energie wordt verbruikt door het bedrijf. Ook deze aftrekpost heeft een percentage van 45% maar wordt in 2024 verlaagd naar 2024.

4. Verlies verrekenen kan ook bij vennootschapsbelasting

Een andere mogelijkheid die je hebt om de vennootschapsbelasting die je moet betalen te verlagen, is door eventuele verliezen uit het verleden te verrekenen.

Als je in voorgaande jaren verliezen hebt geleden in je BV – op jaarbasis – dan kun je de belastbare winst met bepaalde bedragen verlagen. Zeker de afgelopen corona periode hebben sommige ondernemers flinke verliezen gelden.

Naast aftrekposten, zijn verliezen uit het verleden ook te verrekenen.

Bij verliezen tot en met 1 miljoen euro, kan de winst tot 0 euro worden verlaagd. Verliezen boven de miljoen mogen tot 50% worden afgetrokken.

Als er een verlies is gedraai van anderhalf miljoen euro, kan de eerste miljoen dus volledig worden afgetrokken. Van de overige 500.000 euro is de helft aftrekbaar.

Wat is vennootschapsbelasting en alle spelregels is een complex materie. Vraag je boekhouder om (fiscaal) advies!

Vergelijk de beste online boekhoud pakketten en selecteer op basis van:

 • Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
 • Branche (handel, retail, flex enz)
 • Het aantal medewerkers
 • Functionaliteiten van het pakket
 • Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
 • Koppelingen (bankmutaties)
 • En nog veel meer

Naar De Vergelijkerin 1 minuut ingesteld 

online boekhoudpakketten

Share This