2 minuten leestijd

Ondernemers zijn heftig op zoek naar energieadvies. Sinds de gasprijzen met een factor drie zijn gestegen, ligt het voor de hand om te kijken waar je energie kan besparen. Vooral in de herfst en wintermaanden zijn de huidige gasprijzen dramatisch, want veel kantoren en andere bedrijven gebruiken zo’n 75% van het gas in deze periode.  De redactie geeft 5 gas besparend tips en bespreken we een alternatief in te zetten om structureel gas te verminderen: infrarood panelen.

1. Vijf tips energieadvies

Wil je besparen op het gasverbruik, dan is ons energieadvies  om je in eerste instantie te richten op het centrale ketelhuis in je pand. Hieronder een vijftal tips waar je honderden kuubs gas kan gaan besparen.

Tip 1: Gebruik een slimme thermostaat

Laat de techniek je een handje helpen! Er zijn voldoende slimme thermostaten op de markt die jij helemaal kan (laten) programmeren. Je kan dagprogramma’s instellen (al of niet met een app) en je helpt om de CV ketel elke dag vanaf een bepaald tijdstip overgaat op een wenste omgevingstemperatuur.

Tip 2: Zet de thermostaat lager een uur voordat je het kantoor verlaat.

Ga je standaard om 18 uur ‘s avonds naar huis? Zet je slimme thermostaat dan een uur daarvoor  – dus om 17 uur – al op 15 graden. Het bedrijf zal niet echt veel afkoelen in die tijd.

Ben je de gehele dag weg? Houdt dan de temperatuur een aantal graden lager, dat scheelt een gemiddeld al snel enige honderden kuub gas per jaar. Ook als je daarna meer stookt om de ruimte weer op een aangename temperatuur te krijgen, afhankelijk van het type pand en de mate van isolatie.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je 500+ artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

Naar de kennisbank

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratiehandige apps emobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet..

Tip 3: Energieadvies met grootste besparing: de thermostaat een graad lager

Veel mensen hebben het op kantoor 20 a 21 graden.  Volgens onderzoek van de TU Delft raken mensen gewend aan hogere temperaturen in huis of op kantoor en kleden zich ook (minder) daarna.

Zet de temperatuur op 19 graden. Want elk graad lager scheelt gemiddeld  7% lager gasverbruik.

Als je jaarlijks 2500 m3 gas verbruik en je zet de thermostaat 1,5 graad lager dan heb je al snel 10% ofwel 250 m3 bespaard. Met huidige gasprijzen is dat al snel 750 euro per jaar!

Het hoeft niet ten koste te gaan van het werkcomfort.  Trek gewoon een dikke trui aan.

Tip 4: Moet de verwarming in het gehele gebouw?

Verwarm niet standaard je hele bedrijfspand is onze laatste energieadvies om het gasverbruik te verlagen. Draai de radiatorkranen dicht in die ruimtes waar je niet hoeft te zijn.

Het is toch zonde om je verwarming te laten stralen in die ruimtes waar je weinig bent? Gemiddeld bespaar je 300 m3 gas per jaar met deze maatregel.

De thermostaat 1,5 graad lager bespaard 250 kuub gas

Tip 5: Gebruik infrarood panelen voor lokale verwarming

Stroom is goedkoper dan gas. Dat zal in de toekomst ook zo blijven, zeker omdat elektriciteit steeds duurzamer (zonnepanelen, windmolens) wordt opgewerkt. Dus stroom is een goed alternatief.

Moet je dan je gehele huis elektrisch gaan verwarmen? Dan kan (als je huis goed is geïsoleerd) maar je kan ook alleen die plekken verwarmen waar jij op dat moment aanwezig bent. Infrarood panelen is gebaseerd op stralingswarmte en kunnen daar uitstekend bij helpen.

Zeker verplaatsbare infraroodpanelen zijn eenvoudige te monteren: stekker in stopcontact en ze werken. De volgende keer komen we meer terug op Hoe werkt infrarood verwarming, een mooie innovatie die ondernemers kan helpen als energieadvies.

Share This