2 minuten leestijd

Het kabinet heeft het belastingplan 2021 gelanceerd bij de aankondiging van de Miljoenennota. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het plan en daarnaast wordt er aandacht geschonken aan ‘eerlijker’ uit de coronacrisis komen. De lasten moeten beter worden verdeeld. Voor ondernemers verandert er komend jaar ook het een en ander. We hebben een aantal punten op een rij gezet, zodat jij weet waar je volgend jaar op moet gaan letten.

 

 

1. Algemene heffings- en arbeidskorting

Het eerste punt van het belastingplan 2021 dat we noemen is gelijk goed nieuws. Zowel de algemene heffings- als arbeidskorting gaat omhoog.

Wanneer je jaarinkomen lager is dan €68.507 kun je in 2021 aanspraak maken op beide kortingen. Dit heeft als resultaat dat je totale inkomensbelasting omlaag gaat. 

 

2. De schijven gaan omlaag in het belastingplan 2021

Sowieso gaan we er allemaal op vooruit met betrekking tot de inkomensbelasting. De belastingschijven worden namelijk aangepast.

Het basistarief, oftewel de eerste schijf, gaat omlaag. Deze schijf loopt tot € 68.507. Waar je dit jaar 37,35% betaalt, wordt dat komend jaar 37,1%. Niet spectaculair, maar toch..

Voor de derde schijf of box (beide termen worden door elkaar gebruikt) verandert er ook iets.

Deze box gaat over je spaar- of beleggingsvermogen. Deze vermogens worden minder hard belast. Tot € 50.000 euro betaal je zelfs helemaal geen belasting.

Met een fiscale partner is dit bedrag vanzelfsprekend €100.000. Een serieus bedrag.

 

3. Corona maatregelen verlengd voor ondernemers

De coronacrisis heeft op iedereen effect, ook op ondernemers. Daarom zullen enkele belastingvoordelen wettelijk worden vastgelegd in het belastingplan 2021.

Dit neemt onzekerheid bij de ondernemer een stukje weg over het jaar 2021.

 

De eerste schijf is dit jaar 37,35% en wordt het komende jaar 37,1%. Niet spectaculair, maar toch..

 

3.1  Vennootschapsbelasting gewijzigd

De vennootschapsbelasting zal ook veranderingen zien in het belastingplan 2021. Het lage tarief van deze belasting daalt van 16,5% naar 15%.

Hierdoor kunnen meer bedrijven hier aanspraak op maken. De maximale winst die voor dit lage tarief geldt is overigens vastgelegd op €245.000.

 

3.2. Overdrachtsbelasting aangepakt in het belastingplan 2021

Je krijgt een boost als je in 2021 van plan bent een pand te kopen. Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud?

Je betaalt dan helemaal geen overdrachtsbelasting. Overigens geldt deze maatregel niet voor beleggers.

Als je meerdere panden in bezit hebt gaat deze belasting zelfs omhoog. In het belastingplan 2021 is namelijk een overdrachtsbelasting van 8% aangekondigd voor de beleggers. 

 

 

4. Zzp’ers zien verlaging zelfstandigenaftrek

Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de ondernemers en zzp’ers. De afbouw van de zelfstandigenaftrek gaat in 2021 namelijk van start.

Het meerjarenplan, dat loopt tot 2036, begint met een verlaging van €7030 naar €6670. Uiteindelijk zal deze aftrek slechts €3240 zijn.

Voordat dit punt is bereikt, zijn we gelukkig 15 jaar verder…

 

5. Investeringskorting aangekondigd in belastingplan 2021

Het zal nog verder worden uitgewerkt in het definitieve belastingplan 2021, maar dat de baan gerelateerde investeringskorting er komt, staat vast.

Deze korting zal gaan gelden voor investeringen die je voor je bedrijf doet. De korting is te verrekenen met de loonheffing, waardoor je minder belasting gaat betalen.

Vergelijk de beste online boekhoud pakketten en selecteer op basis van:

  • Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
  • Branche (handel, retail, flex enz)
  • Het aantal medewerkers
  • Functionaliteiten van het pakket
  • Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
  • Koppelingen (bankmutaties)
  • En nog veel meer

Naar De Vergelijkerin 1 minuut ingesteld 

online boekhoudpakketten

Share This