3 minuten leestijd

Elke ondernemer heeft er weleens over nagedacht. Is het nu slimmer de administratiekosten te drukken door een goedkope boekhouder of toch zelf administratie bijhouden? De reden voor deze vraag is meestal drieledig:

  1. Uitbesteden: Kan ik een goedkope boekhouder vinden die mijn administratie kan doen?
  2. Eigen beheer: Of zelf de administratie bijhouden, maar dat kost mijn veel tijd
  3. Kennis: Ik heb twijfels over mijn kennis voor zelf het administratie bijhouden

Voor kleinere bedrijven is punt 1 zeker een terechte vraag. Op punt 2 kun jezelf veel invloed uitoefenen. Bij punt 3 kun je bovendien altijd een cursus volgen, of hulp vragen aan professionals of collega ondernemers.

Zelf de administratie bijhouden is financieel het meest aantrekkelijk en kunt u veel geld besparen zonder dat u kwaliteit verliest. We hebben het hier over honderden tot wel duizenden euro’s elk jaar die je kunt besparen.

Uit onderzoek blijkt dat kleine ondernemers de administratie uitbesteden niet hun voorkeur heeft. Dit geld kan je beter in jouw bedrijf steken.

1. Zelf de administratie bijhouden door de ZZP’ers

Voor ZZP’ers is de gemiddelde boekhouding niet ontzettend ingewikkeld. Je zult voornamelijk te maken hebben met facturen en het bijhouden van de kosten.

Hoeveel tijd je nodig zult hebben voor de administratie bijhouden hangt dus voornamelijk af van kleine of juist grote projecten. Je zal bijvoorbeeld minder facturen hoeven maken wanneer je voor langere tijd bij één bedrijf werkt dan wanneer u veel kleine projecten hebt.

Het valt mee hoeveel tijd boekhouding gemiddeld dan kost, wanneer je slim de beschikbare software gebruikt kunnen veel werkzaamheden bijvoorbeeld al geautomatiseerd worden. Meer weten? Lees ons artikel 7 tips online boekhouden.

Bezoek onze kennisbank voor de Zakelijke Reiziger

Speur door onze kennisbank waar je honderden artikelen en tips vind om het Zaken Reizen Met Gemak te vergroten.

De hoofdonderwerpen zijn tankpassen, alles rondom (uren/ritten) administratie, handige apps en mobiliteit.
Het thema mobiliteit varieert van lease wiki en smartphones tot zelfs het huren van een privé jet.

1.1 De administratiekosten

Met het online boekhoudprogramma, genaamd e-Boekhouden kun je de administratie bijhouden.

De administratiekosten vallen mee: de jaarlijkse kosten voor de ZZP’er zijn € 71,- of € 95,- per jaar. Dit ligt aan de soort features die je wilt gebruiken.

Voor de starter is het de eerste 15 maanden gratis. Je kan kiezen tussen Starter, ZZP/Mini of Standaard. Het pakket is extra gebruiksvriendelijk gemaakt waardoor u het snel onder de knie zult hebben voor het administratie bijhouden.

Bovendien worden veel functies automatisch uitgevoerd, zoals het versturen van periodieke facturen of het boeken van inkoop factureren.


Je kunt in e-Boekhouden zowel inkomsten als uitgaven bijhouden, en met één klik heb je een resultatenoverzicht.

Ook kun je het programma met nog één klik de btw-aangifte direct naar de belastingdienst sturen. Het pakket ontvangt een hoge waardering van klanten: een 9,2 op Trustpilot.

1.2 Advies en controle

Als niet alles soepel loopt dan kun je altijd nog van een accountant hulp krijgen of een extra controle laten uitvoeren. Voor deze extra hulp betaalt je maximaal een paar honderd euro per jaar.

De extra tijd is alleen gericht op controle en advies, het grootste deel van het werk doe je namelijk zelf.

Toch kun je zo voordelig gebruiken maken van hun expertise op het gebied van wijzigingen in de wet- en regelgeving.

2. Zelf administratie bijhouden voor het MKB (tot ± 20 werknemers)

administratie bijhouden

Als kleine Mkb’er zal er een grotere administratie zijn, maar toch is deze niet ingewikkeld genoeg om hem uit te besteden.

Want goedkoper boekhouder bestaat niet. Het is dus een goed idee om het administratie bijhouden zelf te doen, dit hoeft helemaal niet veel tijd te kosten.  

Het online boekhoudprogramma e-Boekhouden kan je heel veel tijd besparen doordat het zo gebruiksvriendelijk is.

De tijd die het zou kosten is dus geen goed excuus om geen boekhouding zelf bij te houden. 

Bovendien kunnen meerdere mensen van het systeem gebruik maken, hierdoor wordt alles centraal bijgehouden. De juiste cijfers staan altijd klaar zodat de bedrijfsstrategie hierop aangepast kan worden.

2.1 Besparing op de administratiekosten

Ook voor de kleine MKB-er is e-Boekhouden geschikt. Je betaalt ten slotte maar € 14,50 per maand voor de boekhoud functionaliteit. Hier komt bij dat je geen cursus zal hoeven volgen om van het systeem gebruik te kunnen maken.

Het programma is gebruikersvriendelijk en online kan je altijd meer uitleg vinden mocht dit nodig zijn.

Kortom, met het besparen van de administratiekosten is e-Boekhouden voor jou snel terugverdiend. Ook is het niet nodig om zelf een back-up van de administratie te regelen, dit gebeurt automatisch.

2.2 Advies en controle

Als kleine Mkb’er heb je waarschijnlijk wat vaker advies nodig, en ook een extra controle kan zeker een verstandig idee zijn.

Advies en controle kost gemiddeld € 1.000,- tot € 2.000,- per jaar. Toch is dit alles bij elkaar nog steeds een stuk goedkoper dan wanneer je het niet zelf zou doen en het dus laat uitbesteden.

Bovendien kun je altijd nog naar een van de aangesloten accountants of administratiekantoren van e-Boekhouden stappen. Het uitwisselen van gegevens wordt op die manier erg simpel.

3. Zelf doen is niet ingewikkeld

Het is natuurlijk altijd fijner om advies te krijgen van professionals, maar eigenlijk steel je toch ook niet je eigen geld wanneer je werk uitbesteed wat je ook zelf zou kunnen doen?

Wanneer je de juiste tools hebt is het helemaal niet zo ingewikkeld om de eigen boekhouding te doen. Dus tel op, vergelijk en trek jouw eigen conclusie!

Bovendien krijgt iedereen die met e-Boekhouden werkt in het begin een gratis Opstartcursus.

Zij helpen je dan met het begrijpen van het programma voor wel 2 uur lang. Dan hebt je pas een vliegende start met de administratie.

Vergelijk de beste online boekhoud pakketten en selecteer op basis van:

  • Bedrijfsvorm (starter, zzp, mkb enz)
  • Branche (handel, retail, flex enz)
  • Het aantal medewerkers
  • Functionaliteiten van het pakket
  • Boekhoud mogelijkheden (zelf, of door boekhouder)
  • Koppelingen (bankmutaties)
  • En nog veel meer

Naar De Vergelijkerin 1 minuut ingesteld 

online boekhoudpakketten

Share This